Hoe is jouw boog gespannen?

Burn-out voorkomen

Een beetje stress motiveert ons en is goed voor onze ontwikkeling. Als we stress vergelijken met een boog, dan geeft de spanning in de boog de pijl de energie die hij nodig heeft om zijn doel te bereiken. Zonder stress, of spanning, in de boog komt de pijl nergens. Als we de boog echter ‘over-spannen’, dan verliest deze zijn veerkracht. En breekt uiteindelijk. Hetzelfde gebeurt als we de boog na gebruik vergeten te ‘ont-spannen’.

De bedoeling is dus niet om alle stress te vermijden maar om een optimaal stressniveau te vinden. En dit niveau is voor ieder mens anders, afhankelijk van onze veerkracht en stressbestendigheid. Veerkracht wordt bepaald door hoe je zelf in elkaar zit en door de steun die je ervaart uit je omgeving. 

Hoe is het met jouw stressniveau?

Zolang het stressniveau zorgt voor plezier en uitdaging, dan zit je goed. Merk je echter verveling of heb je er last van, dan verandert positieve stress in negatieve stress. Zeker als de situatie blijft voortduren. Check jij regelmatig je stressniveau?

Voordat stress een vijand wordt, zijn er altijd al signalen. Het zijn emotionele, lijfelijke of verstandelijke signalen en gedragsuitingen. Ook die verschillen weer van persoon tot persoon. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te achterhalen:
  • Wat zijn voor jou de belangrijkste bronnen van stress?
  • Wat zijn jouw belangrijkste stress- en alarmsignalen?
  • Wat zijn zwakke plekken in jouw veerkracht?
  • Wat zijn de energievreters en de energiegevers?
  • Wat is voor jou de beste ontspanning?
  • Wat zijn je belangrijkste hulpbronnen om uit stress of spanning te komen?

Eis en verwacht je gedurende een bepaalde periode heel veel van jezelf? En bouw je die spanning niet af? Dan blijf je stress langdurig present. In een korte tijd kunnen de stressfactoren zich opstapelen. Gevolg daarvan kan zijn dat je het overzicht verliest. Je gaat je moe voelen, wordt onrustig, opgejaagd en ervaart stemmingswisselingen. Dat noemen we: overspannen. Vaak is de directe aanleiding recent. De duur van overspannenheid is dan ook vaak enkele weken tot maximaal drie maanden. Daarbij hoeft dat uit balans raken niet door je werk te komen, maar ook het overlijden van een dierbare, ziekte, verbouwing, relatie- of geldproblemen en dergelijke kunnen de aanleiding zijn.

Ben er op tijd bij

Ben je overspannen? Ga niet door. Neem de tijd voor jezelf. Door te zorgen voor voldoende rust, afleiding/beweging en ontspanning kom je er weer bovenop. Lukt dat niet? Overweeg dan hulp. Als je signalen van overspanning negeert, loop je het risico burn-out te raken. 

Als ze als kind...

Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen
Als ze als kind niet altijd zo alleen was geweest
Had ze vandaag misschien allang iemand gevonden

Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien van iemand durven houden
Als ze als kind niet altijd zo'n puinhoop had gezien
Had ze vandaag misschien kastelen kunnen bouwen

Als ze als kind de warmte van de zomer had gekend
Was ze die warmte in haar winter nooit verloren
Als ze als kind de warmte van een nest had gekend
Had het haar hele leven lang niet zo gevroren

Als ze als kind niet al zo oud had hoeven zijn
Had ze vandaag nog een kinderlied gezongen
Als ze als kind gewoon een kind had kunnen zijn
Was ze vandaag als een kind opnieuw begonnen

Liselore Gerritsen

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.