Wijsheid is zijn
niet hebben

De saboteur in ons hoofd

Is rouwen hetzelfde als verdriet hebben? Ja en nee. Natuurlijk zijn we vaak verdrietig als we iemand verliezen, maar rouwen is nog meer. Rouwen doe je met alles wat je in je hebt. Verdriet, boosheid, schuld, spijt, eenzaamheid en andere gevoelens.

Het gaat echter niet alleen om wat we voelen. Rouwen doen we ook met ons lijf, met ons gedrag en met ons denken. En die gedachten van ons… tja… 

Op de loop

Mensen die rouwen, ervaren vaak concentratieproblemen en kunnen (tijdelijk) dingen minder goed onthouden. Er is een gebrek aan helderheid en samenhang. Het leren van nieuwe dingen is dikwijls moeilijk. Dat verklaart dat het op school of op het werk weleens een tijdje minder kan gaan. Mensen gaan ook vaak anders naar zichzelf kijken, oordelend soms, maken zelfverwijten. Of ze blijven hangen in: hoe heeft dit zo kunnen gebeuren, waarom moet haar dat overkomen, het is zo oneerlijk dat… 

Onze gedachten gaan dan met ons op de loop, in plaats van dat wij gedachten hebben (en ook weer kunnen loslaten). Als dat tijdelijk is – en gelukkig is dat meestal zo – dan is dat niet zo erg. Maar als dat (te) lang duurt, kan ons zelfvertrouwen een flinke deuk krijgen en maken we ons zelfbeeld negatiever. Dan is de saboteur in ons hoofd aan het werk.
Die saboteur blijft bijvoorbeeld tegen ons zeggen dat we ‘het’ hadden moeten voorzien, dat wij schuld hebben aan wat er is gebeurd, dat we niet meer gelukkig mogen zijn nu onze partner er niet meer is, dat we beter ons best moeten doen, dat het toch niet zal lukken. Och, noem maar op. Je kunt er vast nog een paar verzinnen.

‘Hoezo, fijne decembermaand?’

Laat die saboteur maar kletsen. Het wordt echter lastig als je echt gaat geloven wat hij zegt. Het zijn immers ‘maar’ gedachten die bij je opkomen en waarvan je ook kunt beslissen om ze voorbij te laten trekken. Net als een regenbui. We houden ons er echter aan vast en blijven buiten in de regen staan. Intussen klagen we dat we nat worden, terwijl we ook naar binnen kunnen gaan. 

Hoe denk je bijvoorbeeld over de komende jaarwisseling? Ga je er bij voorbaat vanuit dat het niet fijn zal worden, omdat je partner er niet meer is? Dat je eenzaam zult zijn, terwijl anderen samen zijn? Dat je het vijfde wiel aan de wagen bent als je bij je dochter en haar gezin bent? Dat 2019 niks was en 2020 ook wel niks zal worden? 
Als je dat gelooft, dan zal het ook zo zijn. Dan is de saboteur de baas. Natuurlijk zeg, jouw dierbare zal gemist worden. Liefde stopt niet bij de grens van de dood. Het was zoveel fijner geweest als hij of zij er wel bij was geweest. Maar betekent dat dan jij het niet fijn mag hebben? Elke medaille heeft twee kanten…

Geef de saboteur maar even vrijaf. Fijne jaarwisseling!

Meer weten over omgaan met verlies en rouw? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.