Training: Collegiale opvang bij ingrijpende ervaringen

Wat gebeurt er in jouw organisatie als professionals te maken krijgen met een ingrijpende gebeurtenis? Wie of wat krijgt er aandacht: mens of werk? Hoe waardevol zou het zijn als collega's hun collega's kunnen ondersteunen?
Wat als je op je werk te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis? Hoe word je als professional gesteund? Heb je als organisatie collegiale opvang geregeld? Of zet je de schouders eronder en ga je maar door "omdat dat is wat wat doen"?

De kans dat je als professional te maken krijgt met een gebeurtenis met impact, wordt steeds groter. Dan is het belangrijk dat er een luisterend oor is, dat ook tussen de regels door kan luisteren: is luisteren voldoende of is er meer hulp nodig? En zo ja, welke hulp dan? 

Veerkracht en regie

Hoe belangrijk is het dan om aan te sluiten op de veerkracht die mensen al van nature hebben… en hoe doe je dat dan? Welke psycho-educatie geef je? Zodat je collega weer zijn of haar eigen regie kan aanspreken nadat deze eerder, bij de ingrijpende gebeurtenis, verloren is gegaan. 
 
Ieder mens maakt ingrijpende gebeurtenissen (IG) mee, maar niet elke IG wordt een trauma. Natuurlijke zaken die in het leven van alledag voorkomen, kunnen we moeilijk vinden maar meestal kunnen we deze goed integreren in ons leven. Op eigen kracht en ook met steun uit onze naaste omgeving. We kunnen veel verwerken en ons snel aanpassen aan plotselinge veranderingen.

Als we een IG meemaken, hebben we grote behoefte aan relatie; er is warmte en aandacht nodig. En dat vraagt om rust, veiligheid en echt luisteren. Iets wat er wellicht ook steeds minder is. Die aandacht is allereerst te vinden in de eigen omgeving, thuis en op het werk bij collega’s. 

Tweedaagse training

In twee dagen neem ik je mee in het opzetten van een zogenaamd Team collegiale ondersteuning en de werkwijze van dit team. We werken met als basis het driegesprekken model: acute opvang, eerste, tweede en derde opvanggesprek. Van kalmeren en reguleren, naar ordenen van het verhaal en innerlijke stabilisatie. Afwisselen tussen vermijden en herbeleven. En mogelijk doorverwijzen naar professionele hulp. 

Ook als er al een Team collegiale ondersteuning is (of een  Bedrijfsopvangteam), zal de training nieuwe inzichten en ervaringen geven. De training vindt normaal gesproken plaats in een live-setting, maar kan ook online gegeven worden. 




Trainingen op maat

BrightBlue Coaching & Training geeft lezingen, workshops en trainingen over verlies en rouw, trauma, stress en burn-out. Alle trainingen voor professionals op deze website kunnen we ook incompany geven of op maat maken voor jouw organisatie. We denken graag met je mee!