Corona, hoe komen we er doorheen?

We leven momenteel in een onwerkelijke wereld. Een wereld die even gestopt is en van ons vraagt om hetzelfde te doen. Of juist het tegenovergestelde, als je in de zorg werkt of een ander vitaal beroep hebt. Ons doel is hetzelfde: de wereld weer te laten draaien. In deze nieuwsbrief wil ik iedereen die dat nodig heeft, een hart onder de riem steken. En wellicht met kleine tips een beetje vooruit helpen.

• Corona, hoe komen we er doorheen?
• Cirkeltjesrouw door corona?
• De saboteur in ons hoofd
• De uitdaging van rouw
• Verlies als veenbrand
• Training begeleiden bij verlies en rouw voor professionals

Corona, hoe komen we er doorheen?

Hadden we maar een pasklaar antwoord, maar helaas… dat is er niet. En toch moeten we er doorheen, met z’n allen. Een andere weg is er niet. Maar hoe doe je dat dan als je wellicht onrustig bent, angst voelt of eenzaam bent? Als je zo hard (en hart) aan het werk bent, dat je tegen je grenzen begint op te lopen? Misschien heb je iets aan de volgende tips.

Normale reacties

Allereerst: stress, spanning, angst en onrust zijn volstrekt normale, en ook nuttige, reacties in deze ongewone situatie. Ze zorgen ervoor dat we extra goed opletten en alert zijn op wat we doen en niet doen. Dat is ook nodig nu. Wij mensen, kunnen dat ook prima aan. We verzinnen ook prachtige manieren om met elkaar in contact te blijven zonder bij elkaar te zijn; het maakt minder eenzaam als je ervaart dat er aan je gedacht wordt. Blijf dus vooral kaartjes sturen, lieve berichtjes, (beeld)bellen en zwaaien van afstand. 

Wat als…

Maar wat als gevoelens van angst, onrust, stress of eenzaamheid groter worden en je als het ware in beslag nemen? Kijk eens of een van deze tips je kan helpen.
 
Zorg voor voldoende rust en pauze. Ga dan niet social media of het nieuws raadplegen, maar ga even iets doen waar je blij van wordt of waarvan je weet dat het spanning vermindert. Dat kan een korte wandeling zijn, een praatje met iemand, iets creatiefs doen of juist een ontspanningsoefening. Even helemaal iets anders.
 
Schrijf op wat je bezighoudt, het hoeft geen mooi verhaal te zijn. Haal het uit je hoofd en zet het op papier, daardoor komt er wat afstand tussen jou en je gedachten. Je hebt immers deze gedachten, maar je bent ze niet. Neem hier elke dag bijvoorbeeld een kwartiertje de tijd voor (niet voor het slapen gaan). Schrijf vooral op wat je voelt en denkt. 
 
Maak een praatje met je angst. Als we bang zijn, proberen we meestal snel onze angst weg te drukken en weer in control te komen. Dat helpt wellicht voor even, maar dan klopt de angst weer op de deur. Doe deze deur eens open, welke boodschap heeft angst? Teken je angst eens en hang de tekening op. Elke keer als je je bang voelt, kun je vragen: wat wil je mij vertellen? Teken dan een hartje op de tekening. Elke keer weer. Kijk maar eens wat er gebeurt. Dit kun je ook met andere gevoelens doen. Doe het ook eens met je kinderen.
 
Roep positieve emoties op, als tegenhanger van stress, angst en spanning. Zoals: 
- Humor: maak grappen. Zoek online cabaretiers, cartoonisten en andere grappenmakers o.  Kijk naar je favoriete komedie. 
- Liefde: doe iets voor je dierbaren, vraag je dierbaren iets voor jou te doen, doe iets voor een vreemde.
- Verwondering: sta open voor alle mooie dingen die er om je heen gebeuren: mensen die zich aanmelden als vrijwilliger, oud-collega’s die weer aan de slag gaan, studenten die ouderen helpen. Geniet ook van de gewone bijzondere dingen: een mooie zonsopgang, stralend blauwe lucht, de geur van lente. Want die is toch echt begonnen.
- Dankbaarheid: waar ben jij dankbaar voor? Besef je wat je allemaal hebt, wat er goed gaat. Schrijf bijvoorbeeld elke avond drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent geweest. - Trots: besef je wat jij hebt bijgedragen. Schrijf bijvoorbeeld elke avond op wat jij hebt gedaan voor anderen, waar je trots op bent. 
 
Schrijf een positief dagboek: schrijf elke avond voor het slapen gaan drie positieve momenten van die dag op. Dat mogen grote en kleine dingen zijn – alles is goed. Voor elk van die momenten kun je opschrijven wat jij daaraan hebt bijgedragen of waar je dankbaar voor bent. Het is zowel waardevol om je dankbaarheid te vergroten als om bewust te zijn van de positieve invloed die je hebt. (Met dank aan Matthijs Steeneveld)
 
Voor de mensen die het nu nodig hebben…
… om hun verhaal te delen, gevoel te uiten, een gesprek te hebben van mens tot mens, laat het me weten. We vinden een manier, een weg die nu past. 

Cirkeltjesrouw door corona?

Het coronavirus houdt ons elke dag bezig. Soms houdt het ons in zijn greep, maakt het ons angstig. De maatregelen zijn terecht streng. Nú moeten we de gevolgen van dit vreselijke virus zo veel mogelijk beperken. Want die zijn al erg genoeg. Maar wat als we vooruit kijken, zorgt corona dan voor cirkeltjesrouw? 
 
Blijf je in cirkeltjes ronddraaien tussen afscheid en rouw, juist omdat afscheid nemen nu met zoveel hindernissen kan gaan? Hoe kun je je weg weer vinden in het leven en betekenis geven aan jouw verlies? Lees verder op mijn website. Dit blog is op 27 maart 2020  verschenen in HAC Weekblad.

Verlies als veenbrand

Veenbranden zijn gevaarlijk en verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Een veenbrand is immers nooit geblust en woekert ondergronds voort. Op onverwachte plekken kunnen de vlammen weer opflakkeren. Dat kan met verlies ook zo zijn. Plots kan een sluimerend verlies je bij de keel grijpen en weer opvlammen.
 
Stapel het niet op vanbinnen maar keer je er juist naar toe. Hoe meer je stapelt, hoe hoger de vlammen van de veenbrand. Je hoeft niet altijd sterk te zijn en je te richten op de toekomst, je mag ook vandaag verdriet hebben of boos zijn om dat wat jij mist. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 21 februari 2020 verschenen in HAC Weekblad.

De uitdaging van rouw

Huh… brengt rouw een uitdaging met zich mee? Jazeker, meerdere zelfs. Waar rouwen al een klus op zich is, is omgaan met door rouw veroorzaakte stress een uitdaging. Een extra klus dus. Als we spanning voelen, gaan oude patronen ‘aan’. Patronen die niet helpend zijn of zelfs belemmerend in een periode van verlies en rouw. Dan wordt iets anders van je gevraagd.

Lees verder op mijn website. Dit blog is op 24 januari 2020 verschenen in HAC Weekblad.
 
 

De saboteur in ons hoofd

Is rouwen hetzelfde als verdriet hebben? Ja en nee. Natuurlijk zijn we vaak verdrietig als we iemand verliezen, maar rouwen is nog meer. Rouwen doe je met alles wat je in je hebt. Verdriet, boosheid, schuld, spijt, eenzaamheid en andere gevoelens. Het gaat echter niet alleen om wat we voelen. Rouwen doen we ook met ons lijf, met ons gedrag en met ons denken. En die gedachten van ons… tja…

Lees verder op mijn website. Dit blog is op 29 november 2019 verschenen in HAC Weekblad.
 
Begeleiden bij verlies en rouw voor professionals

Najaarstraining en verdiepingsdag 

We kunnen het ons nu wellicht nog niet voorstellen, maar ook de coronacrisis gaat voorbij. Echter, is voorbij dan ook echt voorbij? Voor veel mensen zal dat niet het geval zijn. Zij gaan moeite hebben om het dagelijks leven weer op te pakken. Er is veel verlies. Rouw-werk zal nodig zijn. Om weer echt verder te gaan, heb je eerst met het verlies te werken. Hoe waardevol is het dan om hen te kunnen begeleiden?

Doe mee aan de training

Interesse? Doe dan mee aan de training Begeleiden bij verlies en rouw. In 2020 is tot nu toe nog een training gepland, in oktober/november. De data van de voorjaarstraining zijn verschoven naar mei/juni/juli; ze liggen nog niet helemaal vast en zijn afhankelijk van de overheidsmaatregelen. Zou je nog willen instromen? Neem even contact op. 
 
De training legt de nadruk op praktische vaardigheden en geeft je handvatten waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. De training is geaccrediteerd door beroepsverenigingen ABvC, LV POH-GGZ en V&VN (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals). Je verdient er dus ook studiepunten mee. 

Verdiepingsdagen

Vanwege de grote belangstelling heb ik een aantal verdiepingsdagen ontwikkeld voor mensen die de training eerder hebben gevolgd. Deze dagen zijn geaccrediteerd bij LV POH-GGZ. De ervarings- en supervisiedag (met nieuwe werkvormen) is net achter de rug. Bij voldoende belangstelling wordt de dag opnieuw ingepland.
Op 30 oktober 2020 gaat de verdieping over systemisch werken met verlies en rouw. Als begeleider is het goed om naar je cliënt te kijken als onderdeel van zijn systeem of context. Wie is deze mens in zijn systeem? Wie/wat helpt hem om te rouwen? Wat houdt hem tegen?

Meer weten en inschrijven?

Benieuwd naar de ervaringen van eerdere deelnemers aan de training? Je vindt ze hier. Wil je meedoen aan de training of de verdiepingdag, neem dan even contact op via info@brightblue-coaching.nl. 
 
De begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland, via de aanvullende verzekering. Meer info vind je in het overzicht vergoedingen van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering daarin niet terugvinden, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering. Wil je reageren of heb je vragen over deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.