Laat je niet overvallen!

Soms brengen verlieservaringen nare beelden met zich mee, die je niet meer kwijtraakt. Beelden die je als het ware overvallen en je overstuur of angstig maken. Hoe hard je ze ook weg probeert te drukken, de nare beelden keren steeds weer terug. Dat is niet nodig, hier kun je wat aan doen. Hierover gaat het hoofdartikel van deze nieuwsbrief. En verder:

 
• Vertel het hen!
• In voor- en tegenspoed
• Troost
• Niet alleen, toch eenzaam
• Trainingen 2020 Begeleiden bij verlies en rouw voor professionals
 

Laat je niet overvallen!

Ingrijpende gebeurtenissen blijven je altijd bij, vaak hebben we ze als een beeld of een film ‘opgeslagen’. Zo nu en dan komen beeld en film weer voorbij en ben je weer even daar waar het gebeurde. Daarna ga je weer verder. Maar wat als het beeld of de film blijft hangen? Dat het zich aan je opdringt en je steeds weer een naar gevoel bezorgt? Of je zelfs belemmert om normaal te functioneren?
 
Blijf er dan niet mee zitten, vraag hulp. Je kunt hier namelijk iets aan doen. EMDR is de methode waarmee ik je kan helpen. Afgelopen najaar heb ik hiervoor een opleiding gevolgd en zelf mogen ervaren hoe nare beelden minder emotionele lading krijgen. Sindsdien heb ik het ook al enkele keren bij cliënten toegepast, met steeds een resultaat dat ik zelf verwonderlijk vind.

Uitblussen van de angst en anders opslaan

EMDR, Eye Movement Desensitization Reprocessing, zorgt ervoor dat de ervaren angst wordt uitgeblust én dat je op een andere manier betekenis kunt verlenen aan de ingrijpende gebeurtenis. Als je nu denkt aan de gebeurtenis van toen, dan roept dat nare emoties op zoals angst, woede, walging of een andere emotie. Dat komt omdat deze ingrijpende gebeurtenis in je lijf is opgeslagen en door je hersens niet goed is verwerkt. De herinnering zit als het ware in het verkeerde laatje in de archiefkast, waardoor je er steeds weer door overvallen wordt. 
EMDR haalt de lading van deze gebeurtenis af zodat jij minder of niet emotioneel meer zult zijn als je eraan denkt. De herinnering gaat dus niet weg; dat kan ook niet, die is van jou. Maar je kunt er wel gewoon naar kijken. 

Hoe werkt EMDR?

EMDR werkt volgens een wetenschappelijk bewezen protocol. Sommige mensen staan wat sceptisch tegenover de methode, bijvoorbeeld omdat er met oogbewegingen wordt gewerkt, maar dat is niet nodig. Wat er in je hersens gebeurt (en daarmee in je lijf), is dat het werkgeheugen zozeer belast wordt, dat het de nare film of het nare beeld niet meer kan vasthouden. Want daar is de nare film nu opgeslagen, in de verkeerde archiefkast.
 
De methode wordt niet alleen gebruikt bij stresserende beelden, maar onder anderen ook bij fobieën, vastzittende woede, faalangst of het sterker voelen van hulpbronnen en zelfvertrouwen. 
 
Dringen beelden van toen zich aan jou op en heb je er in het hier en nu last van? Je bent welkom.
 

Vertel het hen!

Veel kinderen en jongeren heb ik al mogen begeleiden bij een groot verlies in hun leven. Vaak hadden ze een ouder, broer of zus verloren. Steeds kwam hier iets heel belangrijks voorbij: de behoefte aan informatie.
 
“Als ik dit had geweten, was ik niet zo bang geweest”. Daarom op deze plaats een pleidooi vanuit mijn hart: vertel het hen! Lees verder op mijn website. Dit blog is op 23 augustus 2019 verschenen in HAC Weekblad.
 

In voor- en tegenspoed

Vijftig jaar waren ze samen, toen hij ziek werd en kort daarna overleed. In die vijftig jaar was er veel gebeurd, lief en leed hadden ze met elkaar gedeeld. 
 
“Ik zeg wel tegen mezelf dat we een mooi leven hebben gehad samen, maar dan voelt het gat in mijn hart nog veel groter. Ik mis hem zo.” Lees verder op mijn website. Dit blog is op 27 september 2019 verschenen in HAC Weekblad.
 

Troost

Onze overleden geliefden blijven we in ons hart meedragen. Er gaat praktisch geen dag voorbij zonder dat we even aan hen denken. Door een kaarsje aan te steken, naar een foto te kijken, in gedachten of hardop tegen hen te praten, of anderszins.
 
Op 2 november, Allerzielen, herdenken we ook in gezamenlijkheid. Ook dit samen doen en delen, kan troost bieden. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 25 oktober 2019 verschenen in HAC Weekblad.
 

Niet alleen, toch eenzaam

“Het lijkt alsof mijn verdriet er niet meer mag zijn. De mensen van wie ik steun verwachtte, zijn er niet voor mij. Als ik iets over hem zeg, wordt er snel overgegaan naar een ander onderwerp. Ik kan me zó eenzaam voelen in een ruimte vol vrienden."
 
Deze uitspraken hoor ik helaas vaak in mijn praktijk. Zeker als er al enige tijd verstreken is na het verlies. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 29 november 2019 verschenen in HAC Weekblad.
Begeleiden bij verlies en rouw voor professionals

Training en nieuw aanbod verdiepingsdagen in 2020 

Werk jij met mensen die soms moeite hebben om vooruit te komen in het leven? Die ergens in vastlopen maar niet weten waarin? Heb je er al eens aan gedacht dat een ‘verstopte’ verlieservaring de oorzaak kan zijn? Om weer echt verder te gaan, heb je eerst met het verlies te werken. Interesse? Doe dan mee aan de training Begeleiden bij verlies en rouw.
 
In 2020 zijn twee trainingen gepland, in maart/april en oktober/november. Voor de voorjaarstraining zijn er momenteel nog 4 plekken. 
De training legt de nadruk op praktische vaardigheden en geeft je handvatten waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. De training is geaccrediteerd door beroepsverenigingen ABvC, LV POH-GGZ en V&VN (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register). Je verdient er dus ook studiepunten mee. 

Verdiepingsdagen

Vanwege de grote belangstelling ben ik gestart met het ontwikkelen van verdiepingsdagen voor mensen die eerder de training hebben gevolgd. 
Op 13 maart 2020 is er een ervarings- en supervisiedag. De dag staat in het teken van leren van elkaars ervaringen, vragen over theorie en praktijk en supervisie. Kortom, alles wat aandacht nodig heeft, mag voorbij komen. De gereedschapskisten van de deelnemers worden ook aangevuld met een of meerdere nieuwe werkvormen.
Op 30 oktober 2020 gaat de verdieping over systemisch werken met verlies en rouw. Als begeleider is het goed om naar je cliënt te kijken als onderdeel van zijn systeem of context. Wie is deze mens in zijn systeem? Wie/wat helpt hem om te rouwen? Wat houdt hem tegen? Voor deze dagen wordt accreditatie aangevraagd bij LV POH-GGZ.

Meer weten en inschrijven?

Benieuwd naar de ervaringen van eerdere deelnemers aan de training? Je vindt ze hier.
Wil je meedoen aan de training of een van de verdiepingsdagen, neem dan even contact op via info@brightblue-coaching.nl
 
De begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland, via de aanvullende verzekering. Meer info vind je in het overzicht vergoedingen van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering daarin niet terugvinden, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering. Wil je reageren of heb je vragen over deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast