Had je ook even rouwvakantie?

Veel mensen hebben hun zomervakantie inmiddels achter de rug en starten binnenkort weer met werken. Als je rouwt, neem je je rouw overal mee naar toe. Ook op vakantie. Misschien is de tas met rouw zelfs zwaarder dan die je meeneemt naar je werk. Toch hoop ik dat je ook een beetje vakantie kon nemen van je rouw. Hierover gaat het hoofdartikel van deze nieuwsbrief. En verder:
 

 
• Gratis lezing over omgaan met verlies en rouw in Budel.
• Ik denk dat ik voel…
• Najaarstraining Begeleiden bij verlies en rouw voor professionals.

Had je ook even rouwvakantie?

Wat voor de meeste mensen een tijd van lichtheid en plezier is, kan voor mensen in rouw een grote klus zijn: vakantie hebben en op vakantie gaan. Stel je eens voor: voor het eerst met kleine kinderen of met pubers op reis gaan, zonder partner. Ook al ben je samen met anderen op pad, het gevoel van ‘er alleen voorstaan’ kan zwaar wegen. Leuk is dan niet vanzelfsprekend ook echt leuk.
 
Je neemt je verlies immers overal mee naar toe, waar je ook gaat. De ene keer gemakkelijker te dragen dan de andere keer. Ik hoor vaak dat werk, mits steun gevend, een plek is waar verlies gemakkelijker te dragen is. Je bent immers bezig met iets anders dat je leuk vindt en/of waardoor je volledig in beslag genomen wordt. 

Rust zorgt voor onrust

Vakantie is een tijd waarin er geen of minder verplichtingen zijn, je krijgt (meer) rust. Juist dat kan ervoor zorgen dat het vol wordt in je hoofd, dat je ‘ineens’ lichamelijke klachten krijgt of je onrustig voelt. Die onrust vraagt om aandacht voor je verlies, op een manier die bij je past. Wegduwen heeft geen zin, het is er toch al. Juist dan kun je het ook even loslaten en ‘rouwvakantie’ nemen.

Vakantie van je rouw

Hopelijk heb je dat de afgelopen weken ook kunnen doen. Zoals een van mijn cliënten het zei: “Ik heb gespijbeld van mijn rouw en bewust iets leuks gedaan. Tegen mezelf heb ik gezegd: vandaag even niet, morgen weer”. Dat werkte voor haar. Wat heeft er voor jou gewerkt om even vakantie te nemen van je rouw? Hoe heb jij bij wijze van spreken de ‘out-of-office’ reply of de voicemail aangezet?

Nieuwe groeiringen maken

Verlies wordt anders door zowel ‘werk te maken’ van je rouw als even vakantie te nemen van je rouw. Zo zoek je een balans tussen doorléven en dóórleven. Langzaam ontstaat er dan ruimte om op jouw manier verder te leven. Dat merk je bijvoorbeeld omdat je weer kunt genieten van (kleine) dingen en dat het verlies niet meer allesoverheersend is. Of omdat je weer (een beetje) meedoet aan de wereld die voor jou heeft stilgestaan.
Het verlies blijft, maar jij wordt anders. Je groeit als het ware om de pijn heen, net als een boom die nieuwe groeiringen maakt. De stam wordt zo steeds dikker, sterker en kan meer gewicht dragen. 
 
Rouwvakantie helpt je dus om nieuwe groeiringen te maken. Wat helpt jou om even vakantie te nemen van je rouw? Ook als je niet op vakantie bent…
Najaarsagenda weer gevuld

26 september: gratis lezing over omgaan met verlies en rouw

Op donderdag 26 september is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet en biedt plaats aan circa elf geïnteresseerden.
 
Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. De organisatie is in handen van Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging Cranendonck-Budel en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training. Ook als je nog nooit contact hebt gehad, met Van der Stappen of BrightBlue ben je van harte uitgenodigd! Je leest meer in de agenda op mijn website, ook over andere activiteiten in het najaar.
 
Wil je de lezing bijwonen, meld je dan aan via info@vdstappen.nl of via 0495-430260. Bevestiging vindt plaats op volgorde van aanmelding. Adres uitvaartcentrum: Klein Schoterstraat 2a in Budel (bij de ingang van de algemene begraafplaats). 

Ik denk dat ik voel...

“Misschien ben ik wel een beetje bang, maar ik weet het niet zeker. Het is logisch als ik nu verdrietig ben, dus ik denk dat dat zo is.” Is voelen hoe het met je gaat, echt zo moeilijk? Dat kan zeker.
 
We koppelen dan ons gevoel, de signalen van ons lijf, onze gedachten en gedrag van elkaar los. Ooit hebben we dat geleerd toen we stress hadden. In tijden van rouw, natuurlijk ook een tijd van stress, doen we dat opnieuw. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 26 juli 2019 verschenen in HAC Weekblad.
Voor professionals

Training Begeleiden bij verlies en rouw weer in najaar

Werk jij met mensen die soms moeite hebben om vooruit te komen in het leven? Die ergens in vastlopen maar niet weten waarin? Heb je er al eens aan gedacht dat een ‘verstopte’ verlieservaring de oorzaak kan zijn? Om weer echt verder te gaan, heb je eerst met het verlies te werken. Interesse gewekt? Doe dan mee aan de najaarstraining Begeleiden bij verlies en rouw.
 
De training vindt plaats op 19 en 20 september, 4 en 18 oktober 2019. 
 
De training legt de nadruk op praktische vaardigheden en geeft je handvatten waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. De training is geaccrediteerd door beroepsverenigingen ABvC, LV POH-GGZ en V&VN (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register). Je verdient er dus ook studiepunten mee. 

Meer weten en inschrijven?

Alle informatie over de training vind je op mijn website. Benieuwd naar de ervaringen van eerdere deelnemers? Je vindt ze hier. Wil je meedoen aan de training, neem dan even contact op via info@brightblue-coaching.nl
De begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland, via de aanvullende verzekering. Meer info vind je in het overzicht vergoedingen van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering daarin niet terugvinden, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering. Wil je reageren of heb je vragen over deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast