Welke rode draad kleurt jouw leven?

De blauwdruk die je bij de start van je leven hebt meegekregen, wordt de rode draad in jouw leven. Pas als je je hiervan bewust bent, kun je er zelf kleur aan geven. Het hoofdartikel van deze nieuwsbrief gaat over de invloed van zwangerschap en geboorte op je leven. In deze nieuwsbrief:
 
• Je geboorte vertelt je leven
• Over sterke schoudertjes die (te) veel dragen
• Heb je een handleiding voor mij?
• Najaarstraining Begeleiden bij verlies en rouw voor professionals

Je geboorte vertelt je leven

Was jij een gewenst kind? Was je gepland of ongepland? Heb je zelf het tijdstip gekozen om geboren te worden of is dit voor je bepaald? Was het een natuurlijke bevalling of een keizersnee? Geloof het of niet, maar de antwoorden op deze vragen doen mee in je leven als volwassene.
 
Een ongeboren of net geboren kindje weet natuurlijk nog niets, het kan nog niet denken. Maar tegenwoordig weten we dat herinneringen ook opgeslagen worden in ons lijf, via het geheugen van onze cellen. Een kindje leeft negen maanden in de buik van zijn moeder en slikt daar letterlijk in wat de moeder voelt. Kun je je voorstellen hoe het dan is om een gelukkige moeder te hebben of een angstige moeder met stress? Wat er ook met moeder gebeurt, de baby leeft mee. 

Baby’s hebben bewustzijn

Onze lichaamscellen slaan alle ervaringen op in hun geheugen. Zo zien we dat een kindje dat gewenst is door beide ouders, zich veilig en zeker voelt en een positief zelfbeeld ontwikkelt bij het opgroeien. Een ongewenst en/of ongepland kindje zal op latere leeftijd vaker afwijzing ervaren en zich onzichtbaar voelen. Wordt een baby via een spontane, natuurlijk bevalling geboren, dan voelt het later controle over het leven en meer zelfvertrouwen. Een kind dat bij de moeder wordt weggehaald (wat een traumatische ervaring is), kan zich in de steek gelaten voelen. Dit is allemaal onbewust bewustzijn.

Wat heb ik daarmee te maken?

Dat zal wel, denk je nu wellicht, maar wat heeft dat nu met mij als volwassene te maken? Stel je eens voor dat je het oudste kind bent in het gezin en je moeder was tijdens haar zwangerschap wat angstig en onzeker of ze het allemaal wel goed zou doen. En dat jij je regelmatig afvraagt of je het wel goed doet… Stel je eens voor dat je problemen hebt in je relatie, dat je geen echte verbinding voelt met je partner. En dat je geboorteverhaal vertelt dat je door een keizersnee te vroeg bij je moeder bent weggehaald. Ook in deze relatie is de connectie verbroken. 
 
De blauwdruk die je bij de start van je leven hebt meegekregen, is de rode draad in je leven. Als je je hiervan niet bewust bent, blijf je steeds dezelfde muziek afspelen. Die van je moeder… Belangrijk is om er zelf mee te leren leven, in plaats van dat het jouw leven bepaalt.

Lezing Anna Verwaal

Dit artikel is gebaseerd op de lezing van Anna Verwaal “Conceptie, zwangerschap en de geboorte, de reis die ons leven bepaalt” die ik afgelopen voorjaar heb bijgewoond. De lezing heeft veel indruk op me gemaakt. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat conceptie, zwangerschap en geboorte een diepe indruk vormen die grote invloed heeft op alle relaties in ons leven. Niet alleen op de relatie met familieleden en vrienden maar ook op onze gezondheid, ons werk en dagelijks leven. Meestal zijn we ons hier totaal niet van bewust. Kijk ook eens naar de TEDxTalk van Anna Verwaal en/of de documentaire In Utero.

Over sterke schoudertjes die (te) veel dragen

Haar buitenkant oogt stoer als ze vertelt over de vele plannen die ze heeft. Haar ogen kijken in de verte. Op zoek naar iets? Haar binnenkant is bij wat ze heeft gemist in haar kinderjaren en wat toen zo gewoon leek. Bij dat waar ze haar vader haar schoudertjes voor heeft geleend om de zwaarte samen met hem te dragen. 
 
Elk kind verdient aandacht, warmte en liefde van zijn ouders. Het mag verwachten dat zijn ouders goed voor hem zorgen en troosten als het verdrietig is. Dat ze hun kind op ontdekkingsreis laten gaan en in hun armen sluiten als het bang is. Niet andersom, dat het kind voor zichzelf moet zorgen, zichzelf moet troosten, op reis moet gaan naar plekken waar het nog niet hoort te zijn. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 24 mei 2019 verschenen in HAC Weekblad.

Heb je een handleiding voor mij?

“Het verdriet doet zoveel pijn, letterlijk steken in mijn hart. Kun je mij ervan af helpen, liefst snel? Heb je een handleiding die ik kan volgen? Ik wil graag weten welke stappen ik de komende maanden moet zetten, want nu heb ik tijd voor mijn rouw.” Een greep uit de vragen die ik bijna dagelijks van mensen krijg.
 
De vragen gaan in feite allemaal over hetzelfde: zeg mij wat ik moet doen om snel van deze pijn af te komen, zodat ik weer verder kan met mijn leven. Of zelfs: neem jij mijn pijn weg? Het zijn vragen bedoeld om de controle te behouden, om weer grip te krijgen op de chaos die rouw met zich meebrengt, om een zelf gekozen pad uit te stippelen met – liefst – een zelf gekozen einddoel. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 28 juni 2018 verschenen in HAC Weekblad.
Voor professionals

Training Begeleiden bij verlies en rouw weer in najaar

Werk jij met mensen die soms moeite hebben om vooruit te komen in het leven? Die ergens in vastlopen maar niet weten waarin? Heb je er al eens aan gedacht dat een ‘verstopte’ verlieservaring de oorzaak kan zijn? Om weer echt verder te gaan, heb je eerst met het verlies te werken. Interesse gewekt? Doe dan mee aan de najaarstraining Begeleiden bij verlies en rouw.
 
De training vindt plaats op 19 en 20 september, 4 en 18 oktober 2019. 
 
De training legt de nadruk op praktische vaardigheden en geeft je handvatten waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. De training is geaccrediteerd door beroepsverenigingen ABvC, LV POH-GGZ en V&VN. Je verdient er dus ook studiepunten mee.

Meer weten en inschrijven?

Alle informatie over de training vind je op mijn website. Benieuwd naar de ervaringen van eerdere deelnemers? Je vindt ze hier. Wil je meedoen aan de training, neem dan even contact op. Je ontvangt een inschrijfformulier. 
De begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland, via de aanvullende verzekering. Meer info vind je in het overzicht vergoedingen van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering daarin niet terugvinden, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering. Wil je reageren of heb je vragen over deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast