Worstelen met jezelf

Het is alweer een hele tijd geleden dat je mijn laatste nieuwsbrief hebt ontvangen. Reden: het was en is een druk najaar voor BrightBlue. Drukte waarin ik mijn ‘oude’ patroon van hard werken en grenzen bewaken weer tegen kwam. Heel fijn, alle trainingen en cliënten met wie ik mag werken, maar hoe doe ik dit zonder nee te zeggen en toch goed voor mezelf te zorgen? Je voelt de worsteling al aankomen. 

In deze nieuwsbrief :
• Worstelen met grenzen
• Training Begeleiden bij verlies en rouw: nieuwe data najaar 2019 
• Blog ‘Is rouw welkom op het werk?’
• Blog ‘Verliezen zonder afscheid te nemen’
• Blog ‘Allerzielen: rouw als achterkant van liefde’

Worstelen met grenzen

Toen ik in het voorjaar ontslag nam om me helemaal aan mijn praktijk te wijden, was er nog enige twijfel of het wel zou lukken. Een half jaar verder heb ik een wachtlijst ingesteld om mijn eigen grenzen te bewaken. De mensen die mij kennen, weten dat dit een worsteling was. En eigenlijk nog steeds is. 
 
Want het liefst maak ik binnen twee weken een afspraak als iemand op mijn deur klopt. Momenteel maak ik wel de afspraak, maar vier tot zes weken verder. Juist ook omdat ik weet hoeveel moeite het soms kost om aan te kloppen. Zoals een cliënt het verwoordde: “Dan staat de afspraak nu al vast en ik weet dat je genoeg tijd voor me hebt”. Want dat vind ik belangrijk: elke cliënt de aandacht geven die hij of zij verdient. 
Dit is mijn middenweg. Ik moet er nog aan wennen. Want op de achtergrond sluimert nog een klein schuldgevoel…

Wie zit er in jouw bus?

Alle patronen die we tegenkomen, kunnen we ons ook voorstellen als passagiers in de bus waarmee we elke dag rondrijden. Dat kunnen de harde werker zijn, de aanpasser, controleur, perfectionist, grensbewaker en ga zo maar door. Aan het stuur van mijn bus wisselen de harde werker en de controleur elkaar vaak af. Mijn grensbewaker moet vaak moeite doen om ook eens te sturen. 
 
We hebben allemaal verschillende passagiers of subpersonen in onze bus. Stuk voor stuk hebben ze positieve bedoelingen. Ga voor jezelf maar eens na. Degenen op de voorste banken vormen je eerste reactie op je omgeving. De passagiers op de volgende banken vragen ook om aandacht maar krijgen die vaak niet. Hierdoor ontstaat frustratie, want ook die passagiers willen gezien worden. Bij mij was de frustratie: ik wil iedereen snel helpen en dat gaat niet. Als je alleen maar luistert naar je ‘hoofdpassagiers’, dan ben je je niet meer bewust van de anderen. Dan zou ik alleen nog maar harder gaan werken. Gelukkig ken ik inmiddels ook het signaal dat zegt: zorg goed voor jezelf.

Teken je eigen bus

In een training die ik vaker geef, vraag ik de deelnemers om hun eigen bus te tekenen. Wie zit er meestal aan het stuur? Wie op de voorste banken, in het midden van de bus of helemaal achterin? Als je dit van jezelf leert kennen, dan zie je ook dat het een oud patroon of een oude overtuiging is. Vroeger heeft deze passagier goed geholpen om op je bestemming te komen.
In het hier en nu kun je echter, vanuit een volwassen positie, ervoor kiezen om er anders mee om te gaan. Zo geef ik nu het stuur vaker aan de grensbewaker en de ‘milde’. Die laatste zorgt ervoor dat ik wat liever ben voor mezelf. En natuurlijk: ook de harde werker en de controleur kijken mee. Soms wordt er heel wat gediscussieerd in mijn bus...

Wie zitten er allemaal in jouw bus en wie zou er meer aan het stuur mogen zitten? Hoe ga je dat doen? Ik hoor het heel graag van je!
Voor professionals: training Begeleiden bij verlies en rouw

Nieuwe data najaarstraining 2019 

De vierdaagse voorjaarstraining Begeleiden bij verlies en rouw zit alweer vol. Daarom zijn er al data voor september en oktober 2019. Voor de vervolgdag in februari 2019 zijn er nog enkele plaatsen. 

Kom jij in je werk mensen tegen die te maken kregen met een betekenisvol verlies? Wil je graag meer vaardigheden ontwikkelen om mensen met een hulpvraag rond verlies en rouw adequaat te kunnen begeleiden? Zoek je een training die jou handvatten geeft waarmee je in je praktijk meteen aan de slag kunt? Dan is de training Begeleiden bij verlies en rouw op maat gesneden voor jou.

Najaarstraining september/oktober 2019

De training vindt plaats op donderdag 19 en vrijdag 20 september, vrijdag 4 oktober en vrijdag 18 oktober 2019 Er is plek voor twaalf deelnemers. De training is geaccrediteerd door de ABvC en de LV POH-GGZ. Je kunt er dus ook studiepunten mee verdienen.

Vervolgdag 1 februari 2019

Deze dag is bedoeld voor mensen die eerder de driedaagse training Begeleiden bij verlies en rouw hebben gevolgd bij Nellie Wijffelaars van Ik loop met je mee. De dag biedt een verdieping en tegelijk een verbreding. De verdieping bevat werken met betekenisgeving, de verliescirkel bij werk en verlies van gezondheid en de attitude als begeleider. De verbreding zit vooral in de introductie van werken met gestolde rouw en wanneer doorverwijzing nodig is.

Meer weten en inschrijven? Alle informatie over de training en de vervolgdag vind je op mijn website. Stuur een mailtje als je mee wilt doen, dan ontvang je een inschrijfformulier. 

Blog ‘Is rouw welkom op het werk?’

“Dat je iemand verliest van wie je veel hebt gehouden, is al erg genoeg. Dat je iets verliest dat je dierbaar was, is al erg genoeg. Laat staan dat je, als je weer aan het werk gaat, te maken krijgt met collega’s die zich geen houding kunnen geven. Of met een leidinggevende die min of meer negeert wat jij hebt meegemaakt. Het omgekeerde komt gelukkig ook voor. Dan wordt je werk een veilige haven, die jou houvast brengt in een moeilijke tijd.”
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 31 augustus 2018 verschenen in HAC Weekblad.

Blog ‘Verliezen zonder afscheid te nemen’

“Ze vertelt over het overlijden van haar zus, met wie ze zo’n innige band had. Inmiddels is het ruim vijf jaar geleden dat ze haar zus heeft verloren, maar iets brengt haar in mijn praktijk. Ze kan er goed over praten, ook over haar eigen gevoelens. Ze vertelt ook over hoe ze zelf twee jaar geleden ziek is geworden, maar “dat is niks tegen wat mijn zus heeft meegemaakt”. Dat haar benen haar nu thuishouden van de lange wandelingen van toen, neemt ze erbij. Ze weet niet wat er wringt.”
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 28 september 2018 verschenen in HAC Weekblad.

Blog ‘Allerzielen: rouw als achterkant van liefde’

“Het is weer bijna 2 november: Allerzielen. De dag waarop we nog eens extra denken aan alle mensen die zijn overleden en die we missen. Dat doen we bijvoorbeeld door het graf extra te verzorgen met bloemen, een lichtje te branden bij de urnenmuur of een herdenkingsbijeenkomst te bezoeken. Zo laten we zien dat we onze geliefden in ons hart blijven meedragen.”. 
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 26 oktober 2018 verschenen in HAC Weekblad.

De begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland, via de aanvullende verzekering. Voor meer info, zie het overzicht vergoedingen van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering daarin niet terugvinden, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering.
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.