Ex-partners worden nooit ex-ouders

We willen het niet, maar het gebeurt o zo vaak: kinderen die lijden onder de scheiding van hun ouders. Zeker als er ruzie is en de kinderen hierin betrokken worden. Voor eens en voor altijd: kinderen kunnen en willen niet kiezen, en dat zou ook niet moeten! Ex-partners worden immers nooit ex-ouders. In deze nieuwsbrief een nieuwe en succesvolle aanpak bij vechtscheidingen waarmee ook BrightBlue kan helpen. En verder:


 
• Begeleiding BrightBlue vergoed door zorgverzekeraars 
• Training Begeleiden bij verlies en rouw: nieuwe data voorjaar 2019 én vervolgdag
• Blog ‘Ruimte voor het verhaal’
• Blog ‘Rouw in de relatie’
Nu ook bij BrightBlue

Succesvolle aanpak bij vechtscheidingen

Geen kind zou moeten hoeven kiezen tussen zijn vader en zijn moeder, als deze gaan scheiden. Daarover zullen we het allemaal eens zijn. Maar hoe vaak gebeurt het toch, bewust of onbewust? Zeker als de scheiding stroef verloopt. Hoe kun je dan partners in ouderschap blijven? Hoe bezorg je je kinderen zo min mogelijk last?

SCHIP-aanpak

Vechtenvoorjescheiding.nl heeft een relatietherapie ontwikkeld voor mensen in ‘zwaar weer’; voor, tijdens en na de scheiding. Echtscheiding zorgt vaak niet alleen voor conflict, maar brengt ook rouw met zich mee. Als je als partners uit elkaar gaat, heb je met verlies te maken. Je bent immers samen aan jullie relatie begonnen, nu heb je je relatie goed af te ronden. Ook bij relatieproblemen werkt de aanpak goed. SCHIP staat overigens voor de vijf fasen in het traject: samenkomen, conflict- en verliesverheldering, helpend horen, integratie en partners.

Conflict én verlies

Het woord ‘vechtscheiding’ gaat al over het conflict. Meestal is dat ook wat vooral aandacht krijgt. Het onderliggende verlies van de echtscheiding verdwijnt daardoor naar de achtergrond. Hierbij kun je denken aan het verlies van je partner met wie je oud hoopte te worden, gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, financiële zekerheid, je sociale omgeving en wellicht je huis.
Normaal gesproken ‘dealt’ ieder voor zich hiermee. Vaak wordt voorbij gegaan aan wat beide partners gezamenlijk hebben verloren. De SCHIP-aanpak doet het anders en heeft aandacht voor conflict én verlies. Samen doorlopen de ex-partners een traject waarin ze zich opnieuw verbinden als partners in ouderschap. Op deze manier wordt een vechtscheiding voorkomen of kan het tij gekeerd worden. 

Houd kinderen erbuiten

In juni heb ik bij de ontwikkelaars een training mogen volgen voor het toepassen van deze aanpak. Wat mij daarin vooral aanspreekt, is dat de (ex-)partners dit met z’n tweeën doen. En dat de kinderen geen deel uitmaken van dit proces. De volwassenen hebben het eerst met elkaar uit te zoeken. Zodat kinderen niet hoeven te kiezen.
 
Start je met dit traject, dan is het absoluut een must om partners te willen worden in ouderschap. Vanuit oprechtheid, ook naar elkaar toe. Om goede ouders te kunnen zijn, moet je eerst goede ex-partners zijn. Wil je meer weten over het proces en de praktische aanpak, stuur dan een e-mail. BrightBlue helpt je graag verder.

Begeleiding BrightBlue vergoed door zorgverzekeraars

Goed werk heeft tijd nodig, wordt weleens gezegd. En soms kost het ook wel veel tijd ;-). Echter, nu is het zover: de begeleiding van BrightBlue wordt (deels) vergoed door de meeste zorgverzekeraars in Nederland. 

Deze vergoeding komt uit de aanvullende verzekering en is per verzekeraar anders geregeld. Info over de vergoedingen lees je in het overzicht vergoedingen voor 2018 van Zorgwijzer op mijn website. Mocht je jouw verzekering niet terugvinden in het overzicht, neem dan even persoonlijk contact op met je zorgverzekering.
Voor professionals 

Training Begeleiden bij verlies en rouw: nieuwe data voorjaar 2019 én vervolgdag 

De driedaagse najaarstraining Begeleiding bij verlies en rouw zat al snel vol. Daarom zijn er al data voor maart en april 2019. Vanaf dan zal de training vier dagen omvatten. Mensen die eerder de driedaagse hebben gevolgd bij Nellie Wijffelaars van Ik loop met je mee, kunnen in februari 2019 een aparte vervolgdag volgen.

Kom jij in je werk mensen tegen die te maken kregen met een betekenisvol verlies? Wil je graag meer vaardigheden ontwikkelen om mensen met een hulpvraag rond verlies en rouw adequaat te kunnen begeleiden? Zoek je een training die jou handvatten geeft waarmee je in je praktijk meteen aan de slag kunt? Dan is de training Begeleiden bij verlies en rouw op maat gesneden voor jou.

Voorjaarstraining maart/april 2019

De training vindt plaats op zaterdag 23 maart, vrijdag en zaterdag 5 en 6 april en vrijdag 19 april 2019. Er is plek voor twaalf deelnemers. 
De training is geaccrediteerd door de ABvC en de LV POH-GGZ. Je kunt er dus ook studiepunten mee verdienen.

Vervolgdag 1 februari 2019

Deze dag is bedoeld voor mensen die eerder de driedaagse training Begeleiden bij verlies en rouw hebben gevolgd bij Nellie Wijffelaars van Ik loop met je mee. De dag biedt een verdieping op de driedaagse training en tegelijk een verbreding. De verdieping bevat werken met betekenisgeving, de verliescirkel bij werk en verlies van gezondheid en de attitude als begeleider. De verbreding zit vooral in de introductie van werken met gestolde rouw en wanneer doorverwijzing nodig is.

Meer weten en inschrijven?

Alle informatie over de voorjaarstraining en de vervolgdag vind je op mijn website. Stuur een mailtje als je mee wilt doen, dan ontvang je een inschrijfformulier. 

Blog ‘Ruimte voor het verhaal’

Vele verhalen hebben mijn praktijk al gevuld en hopelijk zullen er nog veel volgen. Alle verhalen die voorbij komen, raken me ergens. De mensen nog veel meer. Hoe ze binnenkomen en hun verhaal vertellen. Hoe ze weggaan, vaak opgelucht omdat er opnieuw een stukje van hun verhaal naar buiten mocht. En soms ook in verwarring, omdat helderheid pas later komt.
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 22 juni 2018 verschenen in HAC Weekblad.

Blog ‘Rouw in je relatie’

Ze komt mijn praktijk binnen, een beetje afwachtend. “Ik heb mijn verhaal al zo lang niet kunnen doen”, zegt ze. “En nu het mag, vind ik het zo moeilijk”. Het enige wat ik zeg is: “Vertel maar wat je kwijt wilt nu, alles is goed”. Met horten en stoten volgt een groot verhaal over pijn en het verlies van haar kind. Niet alleen het verhaal maakt indruk, maar ook hoe ze zich in haar rouw niet gezien voelt door haar man. Een nieuw verlies na het verlies van haar zoon twee jaar eerder.
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 27 juli 2018 verschenen in HAC Weekblad.

Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.