Rond maken of vierkant laten?

Het einde van het jaar is in zicht. Een tijd waarin we terugkijken naar hoe het jaar dat bijna achter ons ligt, voor ons was. Wat heeft het ons gebracht? Wat was er zo fijn? Wat heeft het ons mogelijk ook gekost? Dat laatste kan moeilijk zijn om naar te kijken. Wij, mensen, zijn namelijk verliesmijders. Een verwacht verlies weegt voor mensen tweeënhalf keer zo zwaar als een verwachte winst. Daarom draaien we ons vanbinnen het liefste om, we willen het niet zien of gaan er vierkant tegenin. Met als gevolg dat er toch iets blijft wringen. In deze KoersVast kijken we terug, in de volgende KoersVast blikken we vooruit. Fijne feestdagen!
 
• Rond maken of vierkant laten?
• Blog ‘Rouw bij leven’

Rond maken of vierkant laten?

Is er bij jou nog iets wat wringt of haakt? Iets wat je dwars blijft zitten? Ga dan eens na of het belangrijk is om nog ergens afscheid van te nemen. Als we bewust afscheid nemen, krijgen we namelijk minder last van onafgemaakte zaken of dingen die we nog hadden willen zeggen of doen. Goed afscheid nemen, is echter niet altijd gemakkelijk, soms zelfs onmogelijk, en levert wellicht niet direct verzachting op. 
 
De verleiding is groot om bij afscheid nemen de bocht af te snijden. Het afscheid en het verlies niet te nemen en direct door te gaan naar iets nieuws. Zo denken we weleens het verlies te slim af te zijn. Ook op het werk komen we dit tegen. Bijvoorbeeld door bij een reorganisatie van medewerkers te verwachten dat ze zich zonder meer (enthousiast) kunnen verbinden aan de nieuwe toekomst, aan andere werkwijzen en leidinggevenden.
Er bestaat echter geen werkende binnenweg. Toch gaan we vaak juist deze binnenweg: omdat we denken niet anders te kunnen, omdat we snelheid willen maken, bang zijn voor gedoe of juist controle willen houden. Niet gek dat we dan overspannen worden of zelfs burn-out raken.

Wat je wegduwt, komt weer terug

Wat is er in jouw 2017 gebeurd dat wellicht nog niet rond is en dat je het liefste wegduwt? Je zult beslist al gemerkt hebben dat dátgene wat je wegduwt, geregeld weer naar boven komt. Het is net als een ballon die je onder water probeert te houden. Hoe harder je duwt, des te groter de kans dat hij – plop – weer bovenkomt. Dus kun je er net zo goed wél naar kijken. En ja, dat is niet leuk en doet misschien ook wel pijn. Afscheid nemen en rouwen, noemen we dat. Maar het gaat ook weer échte ruimte geven voor iets nieuws in je leven.
 
Je moet dus eerst langs het ‘vierkante’ om bij het ‘ronde’ te komen. Maar hoe doe je dat? Allereerst door echt stil te staan bij dat wat wringt. En dan bedoel ik ook echt stil en stilte. Visualiseer de situatie en blijf erbij aanwezig, ook als het onprettig wordt. Vraag jezelf dan af wat je nodig hebt en laat het antwoord in je opkomen. Dat gebeurt vanzelf. Misschien niet direct de eerste keer, maar het komt wel. Door naar je lichaam te luisteren, ervaar je wat je te doen hebt. Vind je het moeilijk om dat zelf te doen? Ik doe het graag samen met je, zoals ik dit jaar ook veel mooie mensen heb mogen begeleiden.

Ervaringen van anderen

Enkele van mijn cliënten vertellen wat ze aan mijn begeleiding hebben gehad.
“De volle aandacht, betrokkenheid en juistheid van vragen en (kritische) opmerkingen
waren voor mij opmerkelijk. Ook was de diepgang en de mate waarbij we tot de essentiële kern kwamen van de werkelijke knelpunten, daardoor groter dan verwacht. Haar vermogen om weer waarde in jezelf te vinden, kan ik iedereen aanraden.”
“Door haar enorme kennis van rouwprocessen, die toch allemaal anders verlopen omdat elke situatie anders is, heeft Jeanne mij geleerd op de voor mij beste manier om te gaan met het verlies en de verwerking van het verlies van mijn lieve vrouw. En zeker door haar warme, persoonsgerichte maar ook indringende werkwijze (uiteindelijk moet je het toch zelf doen) helpt ze je geweldig vooruit.”
“Zoveel woorden in mijn hoofd, alles tegelijk willen vertellen en willen doen... Zo kwam ik de eerste keer in de praktijk bij Jeanne. En ze voelde meteen wat ik nodig had. Eerst rust. Minder moeten en alles in een lager tempo. Ook heb ik geleerd te voelen.”
“Door het ruimte te geven, bespreekbaar te maken en vooral te durven voelen, kwamen er nieuwe inzichten en konden het verdriet en de angst langzaam smelten.”
“Ze gaf me handvatten hoe ik met mijn problemen kon omgaan en ze kan voorkomen. Dat doet ze op manieren die het best bij jou passen. Ik voel me nu een stuk sterker en zie het leven weer positiever.”
 
Meer ervaringen lees je desgewenst op mijn website. Dank je wel lieve mensen voor het delen van jullie ervaringen op mijn website.

Blog ‘Rouw bij leven’

Rouw gaat nooit echt voorbij. Rouw hoort bij liefde, zonder liefde is er geen rouw. Jouw liefde voor die lieve ander gaat niet voorbij, ook al is hij of zij er niet meer. Dus is ook rouw nooit echt klaar. Het wordt wel anders, als een scherpe steen die na verloop van tijd en ‘hart’ werken ronder wordt.
Maar wat als jouw partner lichamelijk of psychisch ziek is en niet meer kan genezen? Dan heb je te maken met een ‘rouwproces bij leven’, zoals een man laatst zo treffend tegen mij zei. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 24 november verschenen in HAC Weekblad.

Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.