Is jouw weegschaal in balans?

Je kent ze wel, die weegschalen met aan beide kanten een schaaltje of bakje. Ze heten balansweegschalen. Als je in het ene schaaltje iets legt, moet er ook in het andere schaaltje iets bij om de weegschaal in balans te houden. Om allerlei redenen, alle even waar en soms zelfs onbewust, leggen we echter vaak slechts iets in een van de schaaltjes. Of er wordt iets voor je ingelegd (of uitgehaald). Hoe lastig kan het dan zijn om daarop een antwoord te hebben. Wat leg jij in het andere schaaltje?
 
In deze KoersVast mag ik het verhaal vertellen van een toffe cliënte, over hoe zij de schaaltjes van haar weegschaal heeft gevuld. Verder deel ik graag twee activiteiten en drie blogs die de afgelopen maanden zijn verschenen. 

• Is jouw weegschaal in balans?
• Workshop krachtstok maken
• Training coachen bij tegenslag en verlies
• Blog 'Treintje van tranen'
• Blog ‘Gevangen tussen toen en straks’
• Blog ‘Waar ben je?’ 

Is jouw weegschaal in balans?

Het voelt momenteel als balans. Zaken die in haar omgeving gebeuren en invloed op haar hebben, brengen haar niet meer van haar stuk. Dat was een maand of zes geleden wel anders. Ze realiseerde zich ze dat na het overlijden van haar lieve dochter jaren- en jarenlang aan het overleven was geweest, in plaats van echt te leven. Samen zijn we aan de slag gegaan. En deze week wilde ze graag kijken naar waar ze nu staat, in de rust die ze sinds kort voelt. Voor haar verhaal en het plaatsen van de foto heeft ze graag toestemming gegev

Liefde en aandacht

Met liefde en aandacht gaat ze aan de slag. De steentjes met de kleuren zoals ze voor haar passen, zorgvuldig ervarend wat waar mag liggen, hoe zwaar en hoe veel het moet zijn. En zo is het nu voor haar. De weegschaal inderdaad in balans.
 
Links liggen haar tranen, het zijn er minder geworden de afgelopen maanden. Tranen van gestokt verdriet zijn veranderd in tranen van liefde en compassie.
Waar er eerst alleen tranen waren, zijn daar nu haar moed en hart bijgekomen. Moed om aan te kijken wat aangekeken moe(s)t worden en een liefdevol hart naar haar dochter en naar zichzelf toe. De deur naar haar dochter had ze namelijk stevig op slot gedaan. Zij en haar dochter, ze waren er allebei niet. Zij in de overleving en haar dochter achter een gesloten deur, want wat zou er gebeuren als ze die deur open zou doen?

Deur op een kier

Inmiddels staat de deur op een kier, ook al gaat hij nog af en toe dicht, en liggen er in het bakje rechts de turquoise kleuren van haar dochter. Inclusief haar vlindertje dat ruimte heeft gekregen om uit te vliegen. Een roze ‘hart- en moed-steentje’ ligt er inmiddels bij. Het mag nog meer roze worden op die plek. Dan kan ook het turquoise in beide bakjes en kan het vlindertje echt uitvliegen.
 
De balans is er dan nog steeds, maar in beide bakjes vermengen roze, turquoise en zilveren tranen zich met elkaar. 

Maak je eigen krachtstok op 29 november!

Kinderen met ‘verliespijn’ in hun hart kunnen op woensdag 29 november, van 13.30 tot 15.30 uur, een speciale herinnering maken om zichzelf kracht te geven met hun verlies om te gaan. Dat kan zijn omdat er iemand is doodgegaan, iemand ernstig ziek is of omdat hun ouders gescheiden zijn. Of heel iets anders waardoor hun hart pijn heeft. De middag is bedoeld voor kinderen van circa 6 tot 12 jaar. Er is plaats voor tien kinderen. We gaan aan de slag bij Van der Stappen Uitvaartverzorging in Geldrop, die deze workshop gratis mogelijk maakt.
  
Tijdens de creatieve middag maken de kinderen een krachtstok. Dat is een stok die ze zelf versieren met allerlei materialen die fijne herinneringen oproepen aan degene die of datgene wat ze (gaan) missen. Daarnaast geeft de stok hen kracht, omdat ze die immers met een bepaalde intentie hebben gemaakt. Lees meer op mijn website. Aanmelden kan via info@vdstappen.nl of via telefoonnummer 040-2861383. Je bent van harte welkom! 
Voor professionals: 

Training ‘Coachen bij tegenslag en verlies’

Je herkent 't vast uit je praktijk. Een veranderproces bij je cliënt loopt vast. Heb je al gekeken naar zijn of haar verlieservaringen? Op 30 november en 1 december geef ik bij Alba-academie in Veldhoven weer de training Coachen bij tegenslag en verlies.
 
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tegenslag en verlies. Natuurlijk hebben sommige tegenslagen meer impact dan andere, afhankelijk van de gebeurtenis zelf, onze eigen veerkracht en de steun uit onze omgeving. Veranderingen op het werk, verlies van gezondheid, gemiste kansen en onvervulde dromen kunnen ons leven bijvoorbeeld al danig op z’n kop zetten. En soms stelt het leven ons werkelijk op de proef zoals bij een overlijden of echtscheiding.
Onze eerste beweging is dan vaak om ons vanbinnen om te draaien en van het verdriet en de pijn weg te gaan. We doen de deur op slot voor onze eigen gevoelens en hopen dat het dan over gaat. Echter, onze pijn blijft op de deur kloppen, net zolang totdat we de deur open doen, onze gevoelens in de ogen kijken en er antwoord op geven.

Helpen om de deur van slot te doen

Als coach help je je cliënt om de deur weer te ontgrendelen. Daarvoor is het nodig om ook zicht te hebben op je eigen verliesthema’s, hoe je zelf (onbewust) met verlies en tegenslag omgaat en welk effect dit heeft op jouw professionele handelen. Je werkt daarom met je eigen thema’s. Vanuit jouw levenslijn keren we steeds weer terug naar het werken met je cliënten en krijg je theorieën, methodieken en praktische coachinterventies aangereikt. We nemen je mee op je eigen weg naar binnen, en vervolgens op de weg naar buiten, het coachen van je cliënten.
  
De training Coachen bij tegenslag en verlies bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen in de plek van verlies en rouw in de begeleiding, zoals coaches, counselors, therapeuten, artsen, verpleegkundigen en (bedrijfs)maatschappelijk werkers. Lees verder op de website van Alba-academie.

Blog ‘Treintje van tranen’ 

Het is ergens in het voorjaar als ze mijn praktijk binnenstapt, Emma* van zeven. Ze praat honderduit over haar hobby’s en vooral over hockey, over dat ze graag tekent, leest en van paarden houdt. Dat ze op school gym en taal leuk vindt en rekenen niet zo. Dat ze veel vriendinnen heeft. En, wat stiller: “Ik wil graag leren om over papa te praten, ook met mensen die ik niet zo goed ken”. O ja, en ze wil ook niet verdrietig zijn. Haar vader is twee jaar eerder overleden, Emma was vijf. Haar herinneringen zijn als de dag van gisteren. 
 
*Emma is niet haar echte naam. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 25 augustus 2017 verschenen in HAC Weekblad. 

Blog ‘Gevangen tussen toen en straks’

“Ik wil dat het weer wordt zoals het was. Dat ik me net zo voel als vóór het overlijden van mijn vrouw en dat ik mezelf weer ken”, zegt hij als hij belt voor een kennismakingsgesprek. Als we elkaar ontmoeten, vertelt hij hoe hij ‘vastzit’ in zijn verlies. Als het ware gevangen tussen wat was en wat zal komen, gevangen tussen toen en straks.
  
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 29 september 2017 verschenen in HAC Weekblad. 

Blog ‘Waar ben je?’

“Het is nu al ruim anderhalf jaar geleden dat ze is overleden en ik heb soms nog steeds het gevoel dat ze elk moment binnen kan komen. Net of er niets is veranderd en ze er nog gewoon is.” Zo verwoordde een cliënte afgelopen week haar gevoel over haar moeder. Ze vroeg zich af of dat nog normaal is.
 
Lees verder op mijn website. Dit blog is op 27 oktober 2017 verschenen in HAC Weekblad. 
 
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze KoersVast, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, dan ben je van harte welkom.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast