Wat is jouw plek?

Mijn plek? Die ken ik toch allang, zal waarschijnlijk je reactie zijn. Mijn plek is thuis hier, op mijn werk of op school dáár en bij mijn vereniging net weer anders. Oké dan, maar wat doe jij op die plek? En hoe doe je dat? Ben je bijvoorbeeld iemand die snel werk van een ander overneemt? Kijk dan eens naar de plek die je vroeger thuis hebt ingenomen. Waarschijnlijk heb jij goed geleerd om te zorgen voor een ander, meestal je vader of je moeder. Daar gaat systemisch werken onder andere over. In deze KoersVast neem ik je even mee naar de wereld van ‘het systeem’.
 
  • Op zoek naar een plek die water geeft.
  • Lezing Omgaan met verlies en rouw
  • Blog ‘Trauma blokkeert de poort naar rouw’
  • Blog ‘Hoe zeg ik wat ik voel?’
  • Opname in digitale verwijsgids Oncologie

Op zoek naar een plek die water geeft

We leven ons dagelijks leven zoals we hebben geleerd in ons gezin van herkomst. Heb je vroeger geleerd om lief en aardig te zijn, dan zullen mensen je nu waarschijnlijk ook zien als het zonnetje in huis. Werd je gewaardeerd omdat je zo hard je best deed op school en werkten je ouders hard, dan zul jij dat vandaag de dag waarschijnlijk ook doen. “Zo doen wij dat hier”, we hebben allemaal opvattingen over goed en fout aangereikt gekregen en verhouden ons op een bepaalde manier tot andere mensen.

Groepsgeweten

“Zo doen wij dat hier. En bij jullie thuis doen ze het weer anders.” Dat noemen we het groepsgeweten. Dit geweten heeft veel ‘trekkracht’. Ga maar eens na hoe je je voelt als je niet het zonnetje in huis bent of niet zo hard werkt. Wie zou je dan nog zijn? Of iets anders niet doet wat “wij bij ons thuis wel zo doen”. Dan zul je je niet meer loyaal voelen en komt een gevoel van schuld om de hoek kijken. En het gebeurt zo snel dat de elastiek je als het ware weer terugtrekt.
Want dan ‘hoor je erbij’ en blijf je doen wat je altijd al deed. Uiteraard krijg je dan ook wat je altijd al kreeg. Je luistert dan goed naar wat “bij ons” wel en niet welkom is. Wordt boos zijn niet op prijs gesteld? Dan ben je toch niet boos…

Tegelijk luister je niet naar je eigen behoeften. Want wat gebeurt er als jouw grenzen geraakt worden. Precies, dan word je boos. Maar wat als boosheid thuis niet welkom is? Dan ga je van buiten iets anders doen, en vanbinnen blijf je boos. Er komt een laagje overheen. Een laagje dat, als het er maar lang genoeg is, voor jou gaat voelen als echt. Een laagje dat jouw boosheid verstopt, en tegelijk de kracht en het vuur die daar ook zitten. Daar ga je niet gelukkiger van worden, kan ik je vertellen. Om bij die boosheid te komen, moet eerst het laagje er voorzichtig afgepeld worden.

Uitvliegen

Om iets nieuws te leren, moet je het nest uit. Net als een vogeltje dat uitvliegt. Kijken hoe jij het echt wilt en wat jouw echte plek is. Dat betekent ook dat je die dingen welkom heet die “wij bij ons” niet doen, maar die er wel zijn. Om uiteindelijk te komen daar waar het glinstert. In systemisch werk kijken we samen wat je daarvoor nodig hebt, welke plek jij “bij jou thuis” hebt ingenomen en wat er speelt in het familiesysteem. Zodat jij je los kunt maken van de linten van liefde waarin jij verstrikt bent en daarmee niet voluit leeft. En uiteindelijk landt op een plek die niet uitdroogt, maar juist water geeft.

Je bent van harte welkom om eens te ervaren hoe dit voor jou werkt!
Agenda uitgelicht:

Lezing over omgaan met verlies en rouw

Op donderdag 11 mei is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet en biedt plaats aan circa elf geïnteresseerden. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom.
Meld je wel even aan, want vol = vol. De organisatie is in handen van Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging Cranendonck-Budel en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training. Lees verder op mijn website.

De agenda biedt nog meer interessante activiteiten de komende tijd; neem eens een kijkje!

Blog ‘Trauma blokkeert de poort naar rouw’

Als mensen het over trauma hebben, dan bedoelen ze vaak datgene wat ze hebben meegemaakt. Trauma zit echter niet in de gebeurtenis, maar in hoe je deze gebeurtenis ervaart. Wat voor de een traumatisch en overweldigend is, kan voor de ander schokkend maar behapbaar zijn. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 24 februari 2017 verschenen in HAC Weekblad.

Blog ‘Hoe zeg ik wat ik voel?’

Kinderen van verschillende leeftijden gaan anders om met het verlies van een dierbare. Zo begrijpen jonge kinderen nog niet dat de dood voor altijd is en vraagt het veel geduld om dit steeds weer uit te leggen. Of ze denken dat alleen ‘slechte mensen’ doodgaan en dat alle ‘goede mensen’ blijven leven. Kinderen in de basisschoolleeftijd vinden het vaak ook lastig om te vertellen wat ze voelen. Ze kennen nog minder woorden dan volwassenen en uiten hun gevoelens vaak in gedrag.

Naast het leren verwoorden van wat ze voelen, is het belangrijk dat kinderen leren hun emoties te uiten en te accepteren dat ze er zijn. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 31 maart 2017 verschenen in HAC Weekblad.

Opname in digitale verwijsgids Oncologie

Iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Deze ziekte is niet meer weg te denken uit onze samenleving, hoe graag we dat ook zouden willen. Mensen die kanker hebben en hun directe omgeving, rouwen in stukjes. Of ze worden heen en weer geflipperd tussen hoop en angst. Op de website kanker.nl vind je veel informatie, inclusief een verwijsgids voor zorg en hulp op allerlei gebieden. Ook hulp als je iemand hebt verloren aan kanker of als je iemand gaat verliezen aan kanker. Want ook dan kan het je al ‘rouw op je dak’ vallen. BrightBlue Coaching & Training staat sinds kort ook in de verwijsgids en daar ben ik trots op!

Docent bij Alba-academie

Nog iets waar ik trots op ben, heel even dan nog. Sinds dit voorjaar ben ik mede-docent voor de landelijk erkende Beroepsopleiding tot Coach Practitioner van de Alba-academie. Voor dit gerenommeerde opleidingsinstituut verzorg ik al trainingen over coachen bij verlies en tegenslag. Meer weten? Check de site van Alba-academie.
 
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, laat je het dan even weten?

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.