Hoe zorg jij goed voor jezelf?

2017 is voor mij een jaar waarin ik goed voor mezelf ga zorgen. En nu zie ik je je wenkbrauwen fronsen en hoor ik je denken dat je dat toch altijd moet doen. Dat klopt natuurlijk. Maar daarom is het nog geen vanzelfsprekendheid. Iets waarvan je weet dat het goed voor je is, ook daadwerkelijk doen. Waarom stoppen mensen niet met roken? Hoe komt het dat de eerste sportschoolabonnementen alweer in de kast liggen? Wat maakt het zo aantrekkelijk om over je grenzen te gaan? Hoe doe jij dat, goed voor jezelf zorgen?

 
  • Focus op je doel
  • Agenda uitgelicht: werken aan assertiviteit en feedback
  • Blog ‘Veerkracht geeft je vleugels’

Focus op je doel

Wat het voor mij zo aantrekkelijk maakt om over mijn grenzen te gaan, heb ik inmiddels duidelijk. Met dank aan de training Omgaan met Trauma. De volgende stap is om mezelf in acht te nemen, steeds weer. Afgelopen weken had ik ook alle gelegenheid hiertoe, na een toffe skivakantie in de Italiaanse Dolomieten (en in maart mag ik weer, jippie) en de griep die daarop volgde. Voor het eerst in elf jaar. Wat heb ik geslapen, zeg. Nu merk ik dat er ruimte komt voor nieuwe initiatieven, waarbij voorop staat dat ik goed voor mezelf zorg.
Wat voor mij betekent dat ik voldoende rust neem, mijn tempo verlaag en me focus op mijn doel.

Waar is jouw mind’s eye op gericht?

Een van de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen, is ‘Laat je niet gijzelen’ van George Kohlrieser. Hij heeft het over ‘the mind’s eye’, dat waar het oog van je geest zich op richt. Dit oog is geneigd om zich te richten op het vermijden van pijn, verlies en negativiteit. Zo zijn onze hersenen nu eenmaal geprogrammeerd: op het signaleren van gevaar, daartegen vechten of juist vluchten als je minder sterk bent.
Als je je alleen richt op wat je verloren hebt of wat je wilt vermijden, dan houd je jezelf gegijzeld, aldus Kohlrieser. De kunst is echter om je te focussen op dat wat je wilt bereiken, dan zul je al je stappen zetten in die richting. Dat is een keuze die je bewust moet maken. En wellicht steeds weer opnieuw, als je merkt dat je mind’s eye afdwaalt.

De kracht van verbeelding

Hoe zet je nu ‘het oog van je geest’ in de positieve stand? Simpel, door visualisatie. Gebruik de kracht van je verbeelding. Focus op dat wat je wilt bereiken en verbeeld je doel met alle mogelijke details. Stel je de plaats van handeling voor en wat er precies gebeurt. Visualiseer alle details van de gebeurtenis. Plan alle details, totdat je je er gemakkelijk bij voelt, vol zelfvertrouwen.

Draai deze mentale film zo vaak mogelijk af. Je zult merken dat deze droom gaat overheersen in je gedachten. Op deze manier zul je bij het ervaren van tegenslag, ook erin slagen om te gaan met teleurstelling, frustratie en rouw. Zorg ervoor dat je plaatjes en geheugensteuntjes ophangt of bij je hebt, die je voortdurend kunt zien. Dat dit echt werkt, heeft onderzoek herhaaldelijk aangetoond. Probeer het eens, ik ben benieuwd naar je verhaal!
Agenda uitgelicht

Wees assertief en regisseer je eigen feedback

Op 8 februari mag ik bij de Gradusgroep weer training geven aan mensen die momenteel geen werk hebben en zich met persoonlijke hulp van de Gradusgroep weer oriënteren op een nieuwe job. Tijdens deze training leren ze onder andere hoe een assertieve houding aan te nemen: opkomen voor zichzelf, in relatie met en respect voor de ander. Hoe daarin hun eigen ruimte te pakken en hun grenzen te stellen.

Een van de onderdelen gaat over het geven en ontvangen van feedback, iets waarmee we allemaal te maken hebben, zowel in ons werk als thuis. Van feedback gaan we ons zelfverzekerder voelen, leren we hoe we dingen nog beter kunnen doen, maar we kunnen er ons ook erg ongelukkig door voelen. Zeker als dat wat we van een ander horen, raakt aan oude kind-overtuigingen die ons niet meer helpen nu we volwassen zijn. Dit zijn de stemmetjes waarmee we kritiek geven op onszelf, zoals ‘jij kunt ook echt niets’, ‘je hebt het weer niet op tijd klaar’ of ‘je zult nooit succes hebben’.
Die stemmetjes zijn niet reëel. Tijdens de training leren de deelnemers om deze ‘radio gekkenwerk’ op een andere zender te zetten, een zender met helpende stemmetjes. Stemmetjes die je mind’s eye positief focussen. Om zo regisseur te worden van hun eigen feedback en deze in hun voordeel te gebruiken.
 
Deze training heb ik speciaal gemaakt voor de Gradusgroep. Wil jij je collega’s of medewerkers een training over persoonlijke ontwikkeling, stress, werkdruk of verandering aanbieden, dan kan dat natuurlijk! Bel of mail me, dan maken we een afspraak om jouw wensen door te nemen.

Blog ‘Veerkracht geeft je vleugels’

Het is zo mooi om te mogen zien hoe mensen na een persoonlijk verlies weer de kracht vinden om door te gaan met hun leven. Ieder op zijn manier, zoals ook ieder zijn eigen weg bewandelt op het pad van rouw. Voelt het bij een overspoelend verlies als ‘dit is te groot voor mij’ en kun je je niet voorstellen dat het weer anders kan worden, toch is dat zo. Veerkracht geeft ons weer vleugels. Lees verder op mijn website. Dit blog is op 30 december 2016 verschenen in HAC Weekblad.
 
Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, laat je het dan even weten?

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.