Minder stress in 2017!

Maar liefst 40% van de medewerkers ervaart structureel werkstress door een te hoge werkdruk en een verstoorde werk-/privébalans. Ruim de helft (54%) zegt steeds achter de feiten aan te lopen, hoe hard ze ook werken. Een derde heeft moeite om het werk ’s avonds van zich af te zetten. Hiermee lopen mensen het risico om opgebrand te raken, met alle gevolgen van dien. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Lang leve de werkdruk’, van bureau Schouten & Nelissen onder ruim 1000 medewerkers.

Lopend vuurtje

Het vuurtje brandend houden en minder stress ervaren, begint bij hoe je zelf met stress omgaat. Kun jij in je werk je passie kwijt? Heb je zelf de regie? Hoe ga je met je werk om? Heb je - voordat je het weet - weer een klus van een ander overgenomen? Werk je vaak over? Voor wie doe je dat eigenlijk? Wiens bevestiging wil jij zo graag hebben?
Het goede nieuws is dat je de antwoorden zelf al hebt. Soms is het echter even zoeken. In de training ‘Vergroot je veranderkracht’ helpen we jou deze antwoorden te vinden en zo anders met stress om te gaan. Daar word je lichter van, gegarandeerd. Er zijn nog plekken, dus meld je snel aan!
 
Maar nu eerst: fijne feestdagen, met veel rust en lichtheid. En daarna een stressvrije start van 2017!
 
In deze nieuwsbrief:
  • Minder stress, meer rust en energie
  • 26 en 27 januari: training ‘Vergroot je veranderkracht’
  • Blog ‘Is het dan gemakkelijker?’
  • Tarieven en vergoedingen 2017

Minder stress, meer rust en energie

Werkstress heeft verschillende oorzaken, zoals te veel werk, te weinig plezier in je werk en een verstoorde werk-/privébalans. Ook te weinig werk en het niet kunnen bepalen van je eigen werk(tempo), kunnen zorgen voor stress. En dat verschilt overigens van mens tot mens. Wat de een ervaart als stressvol, kan de ander als een positieve uitdaging zien. Het recente onderzoek ‘Lang leve de werkdruk’ toont echter aan dat slechts 14% van de medewerkers vitaal is en maar liefst 30% risico loopt op een burn-out. Slechts 20% doet zijn of haar werk vanuit persoonlijke kracht. De infografic toont de resultaten van het onderzoek.

Batterij opladen

Werk je vele uren en kun je het werk thuis niet loslaten, dan herstel je onvoldoende om de volgende dag weer met energie en een volle batterij aan je werkdag te beginnen. De batterij loopt daardoor steeds verder leeg, je komt in een ‘energiebesparende modus’ en laat langzamerhand steeds meer functies en rollen vallen. Bijna ongemerkt ga je minder sporten, minder lezen, wandelen, tuinieren of je vrienden opzoeken. Juist om het werk vol te kunnen houden, streep je andere (ontspannende) activiteiten uit je agenda. Met als gevolg dat je in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen, die eindigt bij een burn-out. Of erger.

Er is nog veel te winnen in het zorgen voor een evenwichtige werk-/privébalans. Dat vind ik een gezamenlijke taak van medewerkers en organisaties. Niet zozeer om daarin regels te stellen, maar wel om maatwerk te leveren. Vindt de een het fijn om te werken op tijden en dagen dat het hem uitkomt, de ander heeft behoefte aan een striktere afbakening. Dat vraagt om individuele gesprekken. Die gezonde balans vraagt ook om leidinggevenden die vanuit hun voorbeeldfunctie laten zien hoe zij zelf de balans bewaren, en zo hun medewerkers inspireren om ook zelf meer regie te nemen.
Dat vraagt ook om een collectief aanbod voor medewerkers. Zo ken ik een gemeente die haar mensen mindfulness-cursussen aanbiedt, geweldig! En tenslotte vraagt dat om de inzet van individuele medewerkers voor hun persoonlijke ontwikkeling. Een goede balans in het werk draagt bij aan vitaliteit en bevlogenheid van medewerkers, en brengt juist daardoor de organisatie als geheel verder.

Tweedaagse training ‘Vergroot je veranderkracht’

Op 26 en 27 januari 2017 ben je welkom bij de training 'Vergroot je veranderkracht' in Goirle. Je leert hoe je slim omgaat met veranderingen die op je pad komen en die vaak voor stress zorgen. Hoe je jezelf in de weg zit én jezelf helpt om je nieuwe weg te vinden.

Aan de slag

Vergroot je veranderkracht is een interactieve tweedaagse training waarin je in een groep aan de slag gaat met de volgende onderwerpen:
•             Ontdekken van jouw veranderkracht – want je kunt het stiekem al beter dan je denkt
•             Opsporen van hulpbronnen – die zitten namelijk al in je
•             Wegwerken van belemmerende overtuigingen – die zitten je toch alleen maar in de weg
•             Bewust worden van jouw overlevingsstrategie en karakterstructuur – en hoe je jezelf daarmee soms in de weg zit
•             Inzicht krijgen in je kwaliteiten – en deze optimaal gaan benutten
•             Werken aan je verlangen – en daar dichterbij komen

Wij houden ervan om met allerlei verschillende soorten technieken en methoden te werken dus het wordt zeker geen training waarin je twee dagen op je stoel blijft zitten.

Resultaten

Je hebt na afloop jezelf beter leren kennen en bent je bewust geworden hoe jij jezelf in de weg zit in het omgaan met veranderingen. En je hebt ook ontdekt welke mogelijkheden je in je hebt om in je kracht te komen. Met alles wat je leert tijdens de training kun je je nieuwe weg vinden. Daarmee ben je tijdens de training immers al begonnen. Vanuit kracht en zelfvertrouwen vind jij die nieuwe baan, blijf je vanuit hernieuwde bevlogenheid en plezier aan het werk en zet jij een stap in je persoonlijke ontwikkeling.

Aanmelden

Kijk op de website voor alle informatie over deze resultaatgerichte en praktische training. Wil je je aanmelden, heb je vragen of wil je eerst zeker weten of deze training jou verder kan helpen? Stuur dan een mail.

Blog ‘Is het dan gemakkelijker?’

Bij een van mijn lezingen was een vrouw die enkele maanden daarvoor haar vader had verloren. Ze had veel moeite met zijn overlijden en miste hem ontzettend. Zijn graf bezocht ze regelmatig, voor haar een manier om contact met haar vader te hebben en zichzelf te troosten. Ze vertelde dat haar broer het vast gemakkelijker zou hebben met de dood van hun vader, want hun relatie was veel minder goed geweest. Hij zou hem zeker niet zo hard missen als zij. Lees verder op mijn website.
Door stijging van kosten zal een aantal tarieven vanaf 2017 beperkt omhooggaan. Over de vergoeding door een aantal zorgverzekeraars is op het moment van verschijning van deze nieuwsbrief nog niets bekend. Op mijn website vind je steeds de meest actuele informatie.

Wil je reageren of heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen, of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, laat je het dan even weten?

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast