Wat heeft jouw lijf opgeslagen?

Als mensen het over trauma hebben, dan bedoelen ze vaak datgene wat ze hebben meegemaakt. Trauma zit echter niet in de gebeurtenis, maar hoe iemand deze gebeurtenis ervaart. Wat voor de een traumatisch en overweldigend is, kan voor de ander schokkend maar behapbaar zijn. In deze nieuwsbrief onder andere een artikel over omgaan met trauma en twee activiteiten waarvoor ik je graag uitnodig. En mag ik je ook een vraag stellen?

 
  • 3 november: lezing Omgaan met verlies en rouw
  • 5 november: Allerzielen Allicht
  • Ervaringen gevraagd
  • Blog ‘De opluchting van verlies’
  • Blog ‘Als de vlam in jezelf uitdooft…’

Trauma als ervaring, niet als gebeurtenis

Iedereen heeft weleens te maken met stress, dat is normaal. Als de gespannen boog weer ontspannen wordt, dan kun je dit hanteren. Er is ook ongezond hoge stress: stress die boven het niveau uitgaat dat je normaal gesproken aan kunt. Als je dan in staat bent om bij wijze van spreken te vechten of vluchten, dan onderneem je actie en kan de spanning in je lijf zich ontladen. Je hebt het misschien weleens gemerkt bij een onverwachte manoeuvre in de auto: er gebeurt iets, je moet ineens hard remmen, doet dat ook instinctief en even daarna zit je te ‘shaken’. Je lijf trilt letterlijk en gooit de spanning er op die manier uit.

Trauma gaat in je lijf zitten

Wat als de stress te hoog wordt om te bevatten, als iets je overspoelt en je hebt er geen zeggenschap over? Als je je hulpeloos en machteloos voelt en vechten of vluchten niet kan? Dan kan een traumareactie ontstaan. Dat is een gezonde reactie op een ongezonde situatie. Je lijf bevriest en psychisch komt er een interne splitsing. Dat wil zeggen dat er een overlevingsmechanisme in werking treedt, een soort poortwachter die ervoor zorgt dat je de realiteit niet meer helder ervaart. Die kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van verdringen, ontkennen, niet weten, dóórgaan. Als je je hiervan niet bewust bent of wordt, dan ga je deze situatie ervaren als ‘normaal’. Deze ervaring wordt in je lijf opgeslagen, er was immers geen ontlading. Je houdt onbewust je eigen vitaliteit in.

Trauma blokkeert de poort naar rouw

In/bij een traumatische ervaring is er geen plaats voor helder nadenken of het voelen van je emoties. Alleen je instinct doet zijn werk. Je gevoel doet dus niet mee. Deze ervaring kan zo weer aangeraakt worden in een situatie die vergelijkbaar is met wat je hebt meegemaakt. Dan is het je lichaam dat reageert en de angst die je helemaal kan overnemen. Ondanks dat je jezelf probeert gerust te stellen.
Om met trauma te werken, is het belangrijk om je hulpbronnen te kennen. Hoe stabiliseer en reguleer je jezelf? Wat helpt jou om uit spanning te komen? Waar houd en geniet je van? Wat heb je in je leven dat je goed doet voelen? Hulpbronnen kunnen (overleden) mensen zijn, dingen, gebeurtenissen, plaatsen, je eigen talenten, capaciteiten en gewoontes, noem maar op. Via deze hulpbronnen kunnen we kijken naar de vertroebelde traumareacties, omdat in elke hulpbron óók de uitweg uit het trauma zit. Hier gaat het om het (h)erkennen van de reacties van je lijf. En te ervaren hoe je weer in beweging komt. Daarna is de weg open om te werken met rouwgevoelens. Niet eerder. Wat zijn jouw hulpbronnen?

Herken je iets van jezelf in dit artikel? Ik help je graag verder op weg.

Lezing Omgaan met verlies en rouw: 3 november uitvaartcentrum Valkenswaard

Op donderdag 3 november is er bij het uitvaartcentrum in Valkenswaard een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet. Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. De organisatie is in handen van Anja Hertroijs, uitvaartverzorgster bij Van der Stappen Uitvaartcentrum Valkenswaarduitvaartverzorging Valkenswaard en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen, over uitvaart, ‘rouwverweving’ en ook persoonlijke vragen en verhalen zijn welkom.

Mensen die de avond willen bezoeken, melden zich aan via info@vdstappen.nl of via 0495-430260. Bevestiging vindt plaats op volgorde van aanmelding. Adres uitvaartcentrum: Bergstraat 17 in Valkenswaard. Aanvang 19.30 uur, ontvangst vanaf 19.00 uur. Lees verder op mijn website.

Allerzielen Allicht: 5 november op begraafplaats Budel

Allerzielen is voor veel nabestaanden een moment van speciale aandacht voor hun dierbare overledenen. Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseert een herdenking op de algemene begraafplaats aan de Grootschoterweg in Budel, op zaterdag 5 november tussen 19.00 en 21.00 uur. Nabestaanden kunnen de graven en urnen van hun dierbaren in het licht zetten. Ook BrightBlue Coaching & Training werkt graag mee aan dit initiatief. Er is een wensboom die graag je verhaal, vraag of wens wil ontvangen. Verder zijn we in tijden van rouw soms geneigd om onszelf te vergeten en dwalen we rond in het donker. Eén lichtje is al genoeg... voor jezelf. Lees verder op mijn website.

Wat zijn jouw ervaringen bij ontslag, reorganisatie of veranderingen op je werk?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen bij veranderingen op het werk. Bijvoorbeeld bij ontslag of reorganisatie, maar ook bij een gewenste overstap naar een andere baan. Werd er afscheid genomen? Voelde je je welkom? Wat heb je gedaan om goed voor jezelf te zorgen? Met jouw input kan ik een programma voor organisaties maken over duurzame inzetbaarheid en duurzame verandering. Stuur je me een mail?

Blog ‘De opluchting van verlies’

Als we iemand verliezen die ons dierbaar is, dan hebben we verdriet. Dat is ook de emotie die het meest voor de hand ligt en het meest ‘geaccepteerd’ wordt, zowel door de nabestaande als zijn omgeving. Verlies kent echter vele gevoelens die om beurten om voorrang strijden. Naast verdriet kun je angst ervaren, spijt, schaamte, eenzaamheid, schuld, boosheid, maar ook vreugde en opluchting. Niet alle gevoelens zijn even welkom, maar ze zijn er toch... Lees verder op mijn website.

Blog ‘Als de vlam in jezelf uitdooft…’

Behalve verdriet kan verlies zorgen voor veel stress. Dat kan zelfs leiden tot een burn-out. Zeker bij gestolde rouw. Niet genomen rouw uit het verleden is een van de (minder bekende) oorzaken van burn-out van nu. Lees verder op mijn website.
 
Mocht je willen reageren of vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan hoor ik het heel graag. Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek om bij te praten, je ervaringen te delen (onder andere over veranderingen op je werk), of om jouw specifieke vraag/situatie te bespreken, laat je het dan even weten?

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast