Over stilstaan en bewegen

Op de valreep deze maand de juni-nieuwsbrief van BrightBlue. Ik kijk terug op een drukke maand met allerlei activiteiten en ontmoetingen waar ik dankbaar voor ben. Ik kijk terug op een maand waarin ik afscheid heb genomen van een aantal cliënten; de tijd was daar om weer zelf hun pad te lopen. Zelf, maar niet alleen. Het was ook een maand die om aandacht vroeg voor mezelf en voor mensen die dichtbij me staan. En deze week begint de maand waarin ik, door minder in loondienst te werken, beter voor mezelf kan zorgen. De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik daaraan (soms) meer aandacht mag besteden. Stoppen met werken is ook een kunst…
 
  • Workshop 'Elke verandering begint met een einde…'
  • Workshop 'Verlies in Beeld'
  • Blog ‘De onbeholpen steun van de omgeving’
  • Blog ‘Help, rouw overvalt ons gezin!’

Workshop 'Elke verandering begint met een einde…'

In de afgelopen jaren heb ik mijn contract in loondienst afgebouwd van 36 naar nu 25 uur. Om mijn praktijk op te zetten en te laten groeien. Enerzijds is dat heel fijn, anderzijds voelt het steeds als een stukje afscheid. Afscheid van werk dat ik ook heel graag doe. Waar, naast mijn praktijk,óók mijn hart ligt. Over het (gedwongen) afscheid nemen van werk en hoe om te gaan met veranderingen in je werkomgeving ging ook mijn workshop aan zo’n twintig mensen tijdens het Trivalent Loopbaanevent op 21 mei. Vaak wordt er in dergelijke situaties gezegd: vanaf nu kijken we niet meer terug, maar alleen vooruit. We gaan deze verandering tot een succes maken. Streep onder het verleden en aan de slag! We nemen liefst geen afscheid van datgene wat we achter ons laten en nemen de binnenbocht naar nieuw contact, naar een nieuwe plek.
Er bestaat echter geen werkende binnenweg. Elke keer als je de binnenbocht neemt, begin je met minder vitaliteit aan iets nieuws. Om juist weer vitaliteit te krijgen en de stap naar iets nieuws te maken, is het belangrijk om stil te staan bij het einde van een bekende en vertrouwde situatie. Iedere verandering begint met een einde, nietwaar?

Deze workshop in jouw organisatie?

Herken je dit? Dat jij of je mensen het moeilijk vinden om met verandering in hun werk(omgeving) om te gaan? Of dat afscheid nemen van werk aan de orde is? Gun je medewerkers de kans om ‘vitaal afscheid te nemen’. Ik bied deze workshop graag aan, op maat aan voor jouw bedrijf. De deelnemers doen inzicht op en krijgen tips die ze direct kunnen toepassen. Reacties van de deelnemers tijdens het Trivalent Loopbaanevent waren onder andere: ‘confronterend, inzichtgevend, mooi, waardevol, geraakt’.

Workshop 'Verlies in Beeld'

Op zaterdag 18 juni mocht ik een workshop verzorgen voor coaches in opleiding tijdens de inspiratiedag van het Europees Instituut, daar waar ik zelf ook heb gestudeerd voor coach/counselor. Thema van de dag was ‘De kracht van films bij coaching’. Mijn workshop nam ruim dertig studenten mee op hun eigen weg naar binnen, en vervolgens op de weg naar buiten, de begeleiding van cliënten.

Als we geraakt worden, is de eerste beweging ons vanbinnen om te draaien en te vertrekken. Verlieservaringen zijn bij uitstek ervaringen die ons roepen. We hebben hoofd, hart en buik nodig om een antwoord te kunnen geven. Onbewust creëren we echter een interne splitsing. We sluiten het gewonde hart op en zetten er een grote poortwachter voor. Om de deur weer te ontgrendelen, is het nodig een diepere laag aan te raken. Een laag waar woorden alleen ontoereikend zijn, waar beeld, geluid en kunst helpen om openingen te maken. Om voorzichtig en langzaam weer te ontdooien, zodat het gestolde weer kan stromen.
Film en muziek vertragen, film en muziek raken. Onder stress raken we dit vaak kwijt. Omdat film en muziek, maar ook beeld, kunst, creatief werk, natuur raken, willen mensen in verliessituaties daar vaak niet naar toe. Juist daarom werk ik er graag mee; omdat het voor fundamenteel inzicht en verandering zorgt…

Uitdrukken van gevoelens gaat soms beter zonder woorden

Een van de deelnemers schreef het volgende in het blog van het Europees Instituut. “Ik heb deelgenomen aan de workshop ‘Verlies in Beeld’ waarin Jeanne van Mierlo ons aan de hand van de levenscirkel meenam in hoe je binnen het thema rouw en verlies filmbeelden kunt inzetten. Wat ik vooral mee heb genomen uit deze workshop, is dat film en andere metaforen juist binnen rouw en verlies zo goed kunnen worden ingezet. Het uitdrukken van emoties en gevoelens is immers vaak zo lastig in woorden uit te drukken.” Dank je wel Monique van Neutegem, voor deze mooie woorden.
Beeld, film en andere metaforen raken een diepere laag, brengen inzicht en zetten aan tot verandering. Juist omdat die van binnen komt en niet wordt opgelegd. Ook voor deze workshop geldt: ik maak ‘m graag op maat voor jouw bedrijf.

Blog ‘De onbeholpen steun van de omgeving’

Als je rouwt, dan is steun van je omgeving heel belangrijk. Aan de mensen om je heen kun je je verhaal kwijt, bij hen kun je leunen, van hen ontvang je ook praktische steun. Zo gebeurt het echter – onbedoeld – niet altijd. De omgeving wil graag helpen, maar weet niet goed hoe of doet vanuit onvermogen net het verkeerde. Lees verder op mijn website.

Blog ‘Help, rouw overvalt ons gezin!’

“Daar stond ik dan. Op mijn 35e. Mijn man overleden, en ik die nooit geleerd had om verdriet en boosheid te uiten. Met twee kinderen van 7 en 9 jaar, die ook verdriet hadden. Ik kon hen niet eens troosten. Kon niet met m’n eigen emoties omgaan, laat staan met die van hen. Dus ging ik maar door, zo goed en kwaad als het ging. We moesten immers verder als gezin, ons leven weer oppakken. Totdat mijn jongste dochter vroeg of ik haar papa was vergeten. Nee, zei ik, hoezo? Omdat je nooit over hem praat, zei ze, en ik mis hem. Toen besefte ik wat ik aan het doen was.” Lees verder op mijn website.

Ik vroeg deze maand om enkele weken rust en ik heb ze gekregen. Van het universum, zeg ik dan altijd. Ik vroeg om weer wat meer actie, en prompt meldden vijf nieuwe cliënten zich aan. Deze maand verzorg ik nog een erg leuke training over assertiviteit, communicatie en feedback en daarna gaat het tempo omlaag tot eind augustus.Tijd weer om voor mezelf te zorgen, stil te staan, en vanuit het besef wat er allemaal voor me is, weer in beweging te komen.
 
Heb een fijne zomer!

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast