Hoe lang duurt het nog...?

Hoe lang duurt het nog voordat jij naar jezelf gaat luisteren? Ja, jij. Jij die het altijd zo druk hebt, jij die zich soms overvraagd voelt. Door een veeleisende baan, door een ‘vol’ privéleven, door de zorg voor een dierbare, door... Wanneer kom je aan jezelf toe? Hoe zou het zijn om 2016 het jaar van aandacht te maken? Voor jezelf.
Fijne feestdagen en een aandacht-rijk 2016!  

 

  • Aandacht voor jezelf: rust in de drukte
  • Lezing ‘In rouw zonder het te beseffen’
  • Activiteiten in 2016
  • Blog ‘Kijken met je hart'

Aandacht voor jezelf: rust in de drukte

Wist je dat tegenwoordig 80% van de huisartsbezoeken stress-gerelateerd is? En dat 900.000 mensen in Nederland kampen met burn-out verschijnselen? Soms zie je het zelf niet aankomen omdat je alle waarschuwingssignalen van je lijf negeert, maar hebben anderen het al lang gezien. Wat probeert jouw lijf je te vertellen?

Stress, spanning, overspanning en burn-out maken geen verschil tussen werkstress en privéstress. Gebeurtenissen in ons privéleven zoals een overlijden of echtscheiding, kunnen net zoveel invloed hebben als een te hoge werkdruk of een baan waarin je niet meer thuis voelt. Wat in het verleden is gebeurt, kleurt bovendien onze beleving van het heden. 
Van invloed zijn ook ons karakter, onze levensfase, geslacht en leefgewoontes. Mensen die bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben, aardig gevonden willen worden en moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, ervaren vaak meer stress dan mensen die meer grenzen stellen, open zijn over hun gevoelens en aan zichzelf denken.

Gemakkelijk praten

Ja en dan, zul je misschien denken. Het is gewoon druk en ik heb ermee te dealen, ook al ben ik moe, slaap ik slecht, maak ik veel uren. Probeer die voortdurende oordelen over jezelf, over anderen en over de wereld eens af en toe los te laten. Dat kun je doen door aan jezelf te vragen hoe het met je is, in het hier en nu, met aandacht en zonder oordeel. Lichaamssignalen laten ons weten hoe het momenteel met ons is gesteld. Daarvoor hoeven we alleen maar te luisteren, nergens naar te streven. 

Heb je drie minuten?

Ga op een rustige plek zitten waar je niet gestoord kunt worden. Maak het je gemakkelijk en doe je ogen dicht. Luister naar de geluiden om je heen. Merk op hoe je op je stoel zit, hoe je voeten op de grond staan, hoe je benen, billen en rug de leuning van de stoel raken. Concentreer je dan op je ademhaling. Je hoeft deze alleen maar te volgen, je hoeft er niets aan te veranderen. En komen er gedachten voorbij, dan ga je opnieuw naar je ademhaling. Meer hoeft niet. Vraag jezelf dan af wat je stemming is. Rond de oefening rustig af en doe je ogen weer open. Wat heb je gemerkt?
Naast meditatie is beweging een belangrijke oplossing om de stress in jouw leven te reduceren.

Wat voor signalen proberen jouw aandacht te trekken? Wellicht zijn ze een teken dat je een fase aan het afsluiten bent om aan een nieuwe te kunnen beginnen. Spanning, verandering en verlies hebben veel met elkaar te maken. Ik nodig je van harte uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

18 februari: lezing 'In rouw zonder het te beseffen'

Op donderdag 18 februari mag ik een lezing verzorgen over verlies bij ziekte, ongeval en beperking: ‘In rouw zonder het te beseffen’. Ik verzorg de lezing voor In de Wolken, in samenwerking met Uitvaartbureau Jan Fiddelaers, in het Centrum voor Afscheid en Rouw in Heeze.

Problemen met je gezondheid vragen veel van je. Ook als je lichamelijk hersteld bent, kan je leven op zijn kop blijven staan. Of je merkt na een tijdje dat ‘er iets niet klopt’. Ongemerkt ben je wellicht terecht gekomen in een rouwproces, dat aandacht van je vraagt. Want het is nogal wat, wat er in je leven gebeurt of gebeurd is. Ook als je geconfronteerd wordt met blijvende gezondheidsproblemen kan het gevoel van rouw je overvallen. Je hebt immers afscheid te nemen van, in de eerste plaats, een gezond lijf. Hoe moeilijk is het om dat te accepteren.

Ik ken dit zelf, door een ongeval dat ik op mijn vijfentwintigste had. Intussen heb ik mijn eigen praktijk als verlies- en rouwtherapeut, coach en trainer en begeleid ik anderen om dit werk te doen. Vanuit mijn praktijk vertel ik deze avond over verlies bij ziekte, ongeval en beperking. Verlies dat vraagt om bij stil te staan.

Datum: 18 februari 2016, 20.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon, koffie en thee inbegrepen.
Adres is: Spoorlaan 9C in Heeze. Aanmelden is nodig.

Activiteiten in 2016

Ook in 2016 organiseert BrightBlue Coaching & Training weer vele (kosteloze) activiteiten. De kalender heb ik nog niet klaar, maar hierbij alvast een voorproefje.

Samen met Martin Horst van Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseer ik weer informatieavonden over omgaan met verlies en rouw. De avonden blijven kleinschalig van opzet, zodat mensen ook iets over zichzelf kunnen delen als ze dat willen. De data worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Ook voor Allerzielen Allicht, het zo gewaardeerde herdenkingsmoment op de algemene begraafplaats in Budel, zal ik me weer inzetten.

Dat stress en verlieservaringen samengaan, kun je lezen in deze nieuwsbrief. Op 11 december gaven Selma Koegler van Top Life en ik samen onze eerste workshop ‘Stress de baas’, een workshop die heel goed is ontvangen. Dat is voor ons aanleiding om er in 2016 mee door te gaan en er een uitgebreider programma van te maken.
Op vrijdag 11 maart geven we een uitgebreide versie van 'Stress de baas', noteer de datum alvast! Verder komt er een vervolgworkshop met de nadruk op jouw verlangen. En er komt een workshop over stress in en op je werk. Wordt vervolgd!

Mensen die kanker hebben gehad, kampen vaak nog dagelijks met de gevolgen van hun ziekte. Een ziekte die hun hele leven raakt. En niet alleen hun leven, óók het leven van al hun gezinsleden. Hoe ga je hiermee om? Hoe krijg je je leven weer op de rit? Samen met Elly Wijnen, natuurgeneeskundig therapeut, ontwikkel ik momenteel een programma over leven ná kanker. Het programma zal aandacht hebben voor emoties, gedachten en het lichaam. Stap voor stap verbinden ze zich weer met elkaar, iets wat langere tijd niet mogelijk was. Iets wat wel nodig is, om het leven weer ten volle te kunnen leven

En tot slot: voor de Alba-academie mag ik weer diverse trainingen geven om coaches te leren cliënten met verlieservaringen te begeleiden: Begeleiden bij Verlies I en II. Zie  http://www.alba-academie.nl/training/

Heb je interesse in deze activiteiten? Laat het even weten. Ik hou je graag op de hoogte!

Blog: kijken met je hart

Liefde en rouw horen bij elkaar. Er is geen rouw zonder liefde. Als je niet van iemand hebt gehouden, is er ook geen sprake van rouw. Andersom is ook waar: hoe meer je van iemand hebt gehouden, des te intenser de rouw als reactie op het verlies.

Als je liefde in je leven wilt ervaren, heb je ook de rouw te nemen bij het afscheid. Kahlil Gibran zei het al: “Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en zie dat je huilt om dat wat je vreugde schonk”. Lees verder op mijn website.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast