Al eens gekust door een criticus?

Is het een trend, kritiek hebben op jezelf? In mijn praktijk lijkt het de laatste tijd wel zo te zijn. Mensen die zichzelf op hun kop geven: er is iets fout gegaan, ze durven iets niet aan. Ze hebben een hekel aan iets van zichzelf. Hun innerlijke criticus ‘staat volop aan’. Door zijn kus beschermt de criticus hen tegen kritiek; hij doet het immers alvast zelf voordat anderen de kans krijgen en maakt je zo kleiner. Heb jij ook een innerlijke criticus?
 
  • De kus van de criticus
  • Workshop 'Stress de Baas' op 11 december gaat door
  • Infoavond Omgaan met verlies op 19 november
  • Veel belangstelling voor Allerzielen Allicht op 7 november
  • Toelating tot Landelijk Steunpunt Rouw
  • Blog 'Ouder van een ongeboren kind’

De kus van de criticus

De criticus is bij uitstek die stem in ons die onze persoonlijke groei volledig tot stilstand kan brengen, of op zijn minst ernstig kan belemmeren. “Doe het maar niet, want je doet het toch niet goed genoeg”, horen we hem zeggen.

Om ons te beschermen, maakt de criticus zijn eigen regels: als we ons zus en zo gedragen, komt het allemaal wel goed. De kritiek, of de kus, van de criticus is eigenlijk een roep om hulp. Hij is eigenlijk heel bang.
Bang dat er iets mis gaat als we iets doen of juist niet doen. Het innerlijke kind is in gevaar, de criticus weet niet goed wat te doen en dus geeft hij ons maar op onze kop. Pas als we de onderliggende kwetsbaarheid kennen, kan de criticus zich wat ontspannen.

Het is belangrijk om te achterhalen waar jouw innerlijke criticus ontstaan is. Die heb je niet meegekregen door geboorte, maar heb je aangeleerd door naar de boodschappen van andere mensen te luisteren en deze te verinnerlijken. Je probeert naar deze boodschappen te leven en je criticus spoort je aan om er nog een schepje bovenop te doen. Daarbij heeft hij scherpe oordelen, want je doet het nooit goed (genoeg).

Afstemmen op Radio Gekkenwerk

Let eens 1 tot 3 dagen op de kritische dingen die je zegt of voelt over jezelf. Schrijf ze op. Wat is er mis met jou? Wat voor fouten heb je gemaakt? Wat had je beter of anders kunnen doen? De dingen die je ontevreden maken over jezelf, weerspiegelen het oordeel van de criticus. Merk dan op in hoeverre je naar dit oordeel luistert en handelt.
Kwetsbaarheid mag er volgens de criticus niet zijn. Omdat dat hem ongerust, onrustig en bang maakt. Pas als je je losmaakt van je criticus, je bewust bent van zijn onderliggende angst en juist zorg gaat dragen voor het kwetsbare in jou, kan hij zich ontspannen. Probeer het maar eens. Vind je het fijn daarbij begeleiding te krijgen? Neem dan contact op, ik help je graag.

Workshop Stress de Baas op 11 december

Jouw leven is drukbezet. Je hebt een veeleisende baan, die prestaties en inzet van je vraagt. Je voelt je soms overvraagd. Ook je privéleven is ‘vol’, met een gezin en/of andere (sociale) activiteiten die jouw aandacht vragen. Soms zou je willen dat een dag uit meer dan 24 uur bestaat, en een week uit meer dan 7 dagen. Herken je dit ook?
 
Dan is de ervaringsgerichte workshop ‘Stress de baas’ echt iets voor jou. Deze vindt plaats op vrijdag 11 december van 9.30 tot 13.00 uur op de prachtige locatie van Top Life in Biezenmortel (Hooghoutseweg 1). Er zijn nog enkele plaatsen.

Samen met Selma Koegler van Top Life nodig ik je van harte uit voor een hele middag met aandacht voor niemand anders dan jezelf. Stilstaan bij hoe het met jou is. En ook, hoe het wellicht (nog) beter kan. Een workshop die je zult ervaren als een cadeautje aan jezelf; een cadeautje waaraan wij graag bijdragen. Je doet namelijk mee voor de introductieprijs van € 30,- per persoon (ex btw). Meer info over de workshops lees je in het programma.

Infoavond: omgaan met rouw, hoe doe je dat nou?

Op donderdag 19 november is er bij het uitvaartcentrum in Budel weer een gratis informatieavond over omgaan met verlies en rouw. De avond, van 19.30 tot uiterlijk 21.30 uur, is kleinschalig van opzet en biedt plaats aan elf geïnteresseerden. 

Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom. De organisatie is in handen van Martin Horst, uitvaartverzorger bij Van der Stappen Uitvaartverzorging en Jeanne van Mierlo, verlies- en rouwtherapeut bij BrightBlue Coaching & Training. Meld je je even aan? 

Veel belangstelling voor Allerzielen Allicht op 7 november

Op zaterdag 7 november was er Allerzielen Allicht, een speciaal herdenkingsmoment op de algemene begraafplaats aan   de Groot Schoterweg in Budel.
Allerzielen is voor veel nabestaanden een moment van speciale aandacht voor hun dierbare overledenen. Iedereen doet dit op   zijn  of haar eigen wijze. Een manier kan zijn om je dierbare letterlijk in het licht te zetten. Honderden mensen deden dit. 

Ik ben blij dat ik mocht meewerken aan dit fijne initiatief. Mensen schreven lieve briefjes en kinderen maakten tekeningen voor degenen die ze missen. Deze ‘hemelpost’ bracht op een geheel eigen wijze licht in het donker.

Toegelaten tot Landelijk Steunpunt Rouw

Sinds kort ben ik toegelaten tot het landelijk verwijsbestand van het Landelijk Steunpunt Rouw, in de hoogste categorie van gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider (het verdriet is zwaarder dan je kunt dragen). En daar ben ik heel blij mee! Je vindt me terug in het verwijsbestand: http://www.landelijksteunpuntrouw.nl/rouwbegeleiding

Blog: ouder van een ongeboren kind

“Lief kindje, wat hadden we je graag in onze armen gehouden. Wat hadden we je graag leren kennen en zien opgroeien. We hadden je getroost als je gevallen zou zijn, we hadden gelachen als je blij zou zijn. Helaas mocht het niet zo zijn. Jij mocht niet bij ons geboren worden. En toch voelen we ons ouders, van jou, ons ongeboren kindje.”

Kun je rouwen om iets wat er niet is? Ja zeker. Je beseft dat het geen vanzelfsprekendheid is om kinderen te krijgen, maar als het je echt overkomt dan is het een klap in je gezicht. Je verliest het vertrouwen in je lichaam. Je verliest je beeld van de toekomst. Jouw toekomst en jullie toekomst als gezin. In gedachten had je het kindje al een plek gegeven in je leven.Lees verder op mijn website, waar je blogs vindt over diverse thema's die te maken hebben met verlies en verandering.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast