Nieuwsbrief KoersVast 20, juli 2014

Winst en verlies: zo dicht bij elkaar

Wat was dat spannend! Zat jij net als ik op het puntje van je stoel en durfde je bijna niet te kijken naar de strafschoppen tijdens Nederland - Costa Rica? En kwamen daarna de vreugde en de opluchting toen ‘onze’ keeper de laatste penalty stopte? Euforie en ontlading bij het Nederlands elftal; tranen aan de andere kant. Winst en verlies liggen zo dicht bij elkaar.

“We moeten vooruit kijken”

Op het voetbalveld, langs de lijn en in onze huiskamers mogen we deze winst voelen en uiten. ‘Wij’ hebben gewonnen! Maar wat als ‘zij’ verliezen? Dan zijn we goed in het analyseren wat fout is gegaan, geven we anderen de schuld en komen we met adviezen. Even later verwijzen we de wedstrijd naar het land van vergetelheid en kijken we uit naar de volgende. Of gaan de Tour de France of Wimbledon volgen, in de hoop dat ‘wij’ het daar beter doen. Als beste stuurlui staan we aan wal.

Ook in ons leven van alledag zijn we geneigd zo met verlies en teleurstelling om te gaan. We staan er - vooruit dan - nog even bij stil, en dan stoppen we ons verlies het liefste weg. Of we gaan bokken en ons verzetten tegen iets wat toch zo is. Wrokken en boos zijn over dat het niet zo mag zijn. Thuis, op school of op ons werk. En soms zijn school of werk zelfs de oorzaken van ons verlies.

Poppetje gezien, kastje dicht

We nemen ons verlies overal mee naar toe, ook al hebben we het in een laatje gestopt en dat dichtgedaan. Zo, klaar. Gewonnen. Tenminste dat denken we. Ons verdriet, onze boosheid of angst zit in het dichte laatje. Gelukkig, dat voelen we niet meer. En tegelijkertijd merken we dat we minder blij, gelukkig, ontspannen en vrolijk zijn. Soms zelfs lichamelijke klachten krijgen. Hoe kan dat toch?

Wanneer we ons verlies en verdriet wegstoppen, kunnen we ook niet meer echt genieten van het leven en de mensen om ons heen. Soms is het goed om een verlies dat zo groot is, even in een laatje te stoppen. Er komt echter een tijd dat het er ook weer uit moet; als je dat zelf niet doet, dan geeft je lijf dat wel aan. Dan is het tijd om te buigen en accepteren dat het is zoals het is. Juist dat maakt dat we nieuwe stappen kunnen zetten en weer verbinding kunnen aangaan. Of dat nu thuis is, op school of op het werk. En zo komen verlies en winst weer bij elkaar.

Als het leven even ‘stop’ zegt…

… sta dan ook even stil. Luister naar jezelf. Luister naar je lichaam. Ik help kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. Ik help scholen in hun begeleiding van kinderen bij verlies. Ik help medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. Ik help organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast