Hechting als basis voor verlies en teleurstelling

Wat zit er in jouw gereedschapskist?

Hechting gaat over uitwisseling van liefde. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille. Als we ons niet hechten, zijn we ook niet teleurgesteld als we iets of iemand verliezen. Als we ons niet hechten, ervaren we ook minder geluk en liefde. Ieder van ons heeft zijn gereedschapskist gevuld met passende materialen om hiermee om te gaan.
 
De manier waarop we vroeger liefde hebben ervaren, bepaalt hoe we omgaan met verlies en teleurstelling in ons leven. Je kunt het vergelijken met een kacheltje. Was dat lekker warm en werd het hout regelmatig opgestookt, dan voelde je je veilig. Je kreeg bescherming, voelde geborgenheid en ging tegelijk je eigen weg. Als je bang was, werd je veilig opgevangen en getroost in de armen van je ouders. Als volwassene kun je hulp vragen als dat nodig is maar ook je eigen weg gaan. Je ervaart balans. 

Was het kacheltje te koud of te warm?

Als het kacheltje te koud was, dan waren er te veel afgrenzing en afstand. Je zocht je eigen weg, deed het allemaal zelf. Als volwassene zul je eerder je emoties verbergen of aan de kant schuiven, je stoerder voordoen dan je bent en ervan uit gaan dat je het alleen moet doen. In jouw gereedschapskist voor verlies en teleurstelling zitten vooral zelfhulpmiddelen: boeken, een schoffel, stenen, metselspecie en lasapparatuur. Zo kun je het muurtje bouwen, waarachter je je kunt verschuilen.
 
Als het kacheltje te warm was, dan was er te weinig afgrenzing en afstand. Schrok jij ergens van, dan schrok een van je ouders nog harder. Je hebt niet goed geleerd om je emoties te reguleren. Als volwassene zul je snel overspoeld worden door emoties en bij iedereen hulp zoeken, want jij vindt het moeilijk om iets alleen te doen. Jouw gereedschapskist bevat allerlei grijpinstrumenten, plakmiddelen, touw, haken en andere zaken om iets ‘binnen te hengelen’. 

Herkenbaar?

Welke manier van hechten is voor jou herkenbaar? Wat merk je daarvan in je dagelijkse leven? Heb je er op momenten last van? Het goede nieuws is dat je je, ook in volwassenheid, opnieuw kan leren hechten. Ben je moeder of vader en roept dit artikel vragen op over je kind? Stel ze gerust. Ik beantwoord ze graag. En ik ben benieuwd naar jouw verhaal.
 
Workshop 30 april "Elke verandering begint met een einde" 
Elke verandering begint met een einde. Een einde dat het verdient om bij stil te staan. Een einde dat gezien wil worden. Op 30 april, van 19.00 tot 22.00 uur, leid ik een workshop over verlies en veranderingen op je werk. Je bent daarvoor, na aanmelding, van harte welkom bij de Alba-academie aan de Locht 117 in Veldhoven. Er zijn nog enkele plaatsen. Je wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
 
Hoe vaak horen we niet: vanaf nu kijken we niet meer terug, maar alleen vooruit. Streep onder het verleden en aan de slag! Thuis, op school en op ons werk. We nemen liefst geen afscheid van datgene wat we achter ons laten en nemen de binnenbocht naar nieuw contact, naar nieuw welkom.
 
Er bestaat echter geen werkende binnenweg. Iedere verandering begint met een einde, namelijk het einde van de bekende en vertrouwde situatie. Het afscheid nemen van deze bekende en vertrouwde situatie raakt mensen en vraagt om aandacht. Maar afscheid nemen doen we liever niet. En over rouwen hebben we het niet, zeker niet op het werk. Maar het is er wel; vaak onherkenbaar, gelabeld als weerstand tegen verandering. Mogen we deze ‘weerstand’ ook zien als de achterkant van de loyaliteit waarmee iemand zich aan de organisatie heeft verbonden? Pas als betekenis is gegeven aan dat wat verloren is, kan er weer ruimte zijn om vooruit te kijken. Alleen dan heeft verandering kans van slagen.
 
Tijdens deze bijeenkomst belicht ik verandering in organisaties vanuit het perspectief van verlies. Je ervaart zelf wat mensen die moeite hebben met veranderingen in/op hun werk, zo nodig hebben. De workshop is vooral bedoeld voor begeleiders, leidinggevenden en iedereen die interesse heeft in veranderingsprocessen.
Registratie in CRKBO
Weer een mijlpaal bereikt! Sinds 23 april 2015 is BrightBlue Coaching & Training geregistreerd in het CRBO, Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. In dit register ben ik als zelfstandig werkend docent ingeschreven en voldoe daarmee aan de Kwaliteitscode voor Docenten. Mijn diensten als docent of trainer voor een (onderwijs)instelling of bureau zijn daarmee vrijgesteld van btw.
Nieuwsbrief KoersVast in mei
 
In de mei-nieuwsbrief meer over thema-avonden verlies en rouw, op 28 mei in het uitvaartcentrum in Budel en op 4 juni in het Kempisch Inloophuis in Hapert. Ben je op zoek naar veranderingen in je werk, maar weet je niet goed hoe? Doe dan mee aan een workshop die ik op 30 mei geef tijdens het Trivalent Loopbaanevent in Waalwijk.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast