Nieuwsbrief KoersVast 19, juni 2014

Over gedachten die vastroesten en radio Gekkenwerk…

Angst voor verandering: heel normaal

Mensen die bij mij aankloppen, of het nu kinderen (en hun ouders natuurlijk) of volwassenen zijn, willen altijd iets veranderen in hun leven. Privé, op school of op het werk. Ze hebben ergens last van, willen daarvan af en ervaren tegelijk dat het zo moeilijk is om het oude vertrouwde los te laten. Dat is immers wat ze kennen; het nieuwe is nog onbekend en roept daarom angst op.

Los(ser) laten is moeilijkLoslaten of anders vasthouden? - foto Jeanne van Mierlo

“Ik kan er niets aan doen. Het is nu eenmaal zo. Niemand kan mij helpen.” Deze uitspraken heb ik de afgelopen tijd regelmatig gehoord. En dus blijven mensen in hetzelfde kringetje ronddraaien terwijl ze voor een groot deel hun eigen stress veroorzaken.

Niet een gebeurtenis bepaalt hoe we ons voelen en gedragen (anders zou dat bij iedereen hetzelfde zijn), maar hoe we er zelf tegenaan kijken. Onze gedachten over iets zorgen voor spanning en angst. Vaak de angst voor verlies. Een voorbeeld. Laatst vroeg een collega mij om langs te komen; het was dringend. Hij zei niet waarover het ging en ik had het niet gevraagd. Met als gevolg dat ik dingen ging bedenken. Mijn gedachten werden negatiever. Tot ik ze een halt toeriep en hen vroeg of ze wel realistisch waren. Nee dus, ik was zelf gaan invullen. Ik kon ze op tijd stoppen. En mijn collega? Die wilde overleggen over een advies en had daar mijn hulp bij nodig.

Piekerkwartier

Op deze manier zetten we zelf vaak ‘radio Gekkenwerk’ in ons hoofd aan. Steeds dezelfde muziek, opnieuw en opnieuw. Vraag jezelf dan of jouw gedachten kloppen met de feiten. Of je gedachten je helpen om je doel te halen. Kan een andere gedachte jou beter helpen?

Houd eventueel een notitieboekje in de buurt. Alles wat je opschrijft, hoef je niet te onthouden. Je kunt de gedachte dan loslaten. Vind je dat lastig? Trek per dag maximaal een kwartier uit om bewust en ongestoord te piekeren. Schrijf je gedachten intussen op én blijf schrijven. Niet stoppen. Leg daarna je notitieboekje weg en zorg voor ontspanning. Je kunt je gedachten nu (even) loslaten. Stop ze in een laatje. Daar kun je ze later altijd weer uithalen. Wat ook helpt: ga rustig zitten en let enkele minuten op je ademhaling. Je hoeft deze alleen maar te volgen, veranderen is niet nodig. Je zult al snel ontspanning voelen. Wanneer je je concentreert op je ademhaling, krijgt je hoofd namelijk even rust.

Als het leven even 'stop' zegt...

… sta dan ook even stil. Luister naar jezelf. Kijk eens met afstand naar opdringende gedachten en vraag jezelf af of ze wel waar zijn. Ik help jou en je kinderen graag verder. Ik begeleid scholen in het omgaan met kinderen die een verlies of verandering hebben meegemaakt. Ik kijk mee met managementteams hoe zij veranderingen het beste communiceren en doorvoeren in hun organisatie. Zodat hun mensen goed blijven presteren én plezier in hun werk hebben.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.