Nieuwsbrief KoersVast 18, april 2014

Begeleiding bij verlies en verandering,
voor particulieren en organisaties

We leven in een tijd die zich kenmerkt door verandering. Veranderingen in ons persoonlijk leven en in ons werkleven. Soms omdat we er zelf voor kiezen, soms omdat er voor ons gekozen wordt. We kijken er naar uit, we schrikken er voor terug. Hoe dan ook, elke keer als we voor verandering staan, wacht er iets nieuws op ons én laten we iets achter.

De binnenbocht nemen

Inmiddels werk ik 24 jaar in overheidsland en ben ik vijf jaar geleden gestart met BrightBlue Coaching & Training. In die tijd heb ik vele veranderingen en reorganisaties meegemaakt in de gemeenten waar ik werkte. Die hadden één gemeenschappelijk kenmerk: we kijken vooruit, we gaan ervoor en kijken niet meer terug. Zo werkt het dus niet, ontdekte ik in mijn werk als communicatie- en strategisch adviseur.

Begeleiding bij verlies en verandering - foto Jeanne van MierloHet is juist wél nodig om terug te kijken, om een verandering goed te begeleiden in de overgang naar het nieuwe. Natuurlijk hebben we veel zorg voor de inhoud, het doel dat we willen bereiken. Maar goede begeleiding van de weg ernaartoe schiet er nogal eens bij in. We nemen liever de binnenbocht, zonder stil te staan bij wat was en wat dit voor ons heeft betekend. Leidinggevenden ervaren de reacties van medewerkers dan als ‘weerstand’. Kun je deze ook zien als de loyaliteit waarmee zij zich hebben verbonden aan hun werkgever? Er is tijd nodig om dit vertrouwen opnieuw te geven.

Mogen emoties er zijn?

Diezelfde binnenbocht herken ik als er in ons persoonlijk leven iets verandert. We staan er liefst niet te lang bij stil. Bij het verlies van een dierbare, echtscheiding, ziekte of ontslag. Of als we merken dat we onze dromen niet kunnen realiseren, bij ongewenste kinderloosheid of een miskraam. Vaak zijn we dan geneigd om na het afscheid, áls we dat al nemen, direct naar een nieuw welkom te gaan. Iets nieuws oppakken en het verlorene zo snel mogelijk achter ons willen laten. Dat is onze natuurlijke reactie, maar ook hier werkt het niet zo. We hebben juist tijd nodig om te rouwen en niet weg te lopen voor onze emoties. Ze helpen ons uiteindelijk om het verlies een plaats te geven en weer door te gaan met ons - veranderde - leven. Ook bij onze kinderen is dat het geval.

Als het leven even ‘stop’ zegt…

… sta dan ook even stil. Luister naar jezelf. Neem de tijd om de omweg te nemen. Zeker als je haast hebt. Ik help jou en je kinderen daar graag bij. Ik begeleid scholen in het omgaan met kinderen die een verlies hebben meegemaakt. Ik kijk graag mee met managementteams hoe zij veranderingen het beste kunnen communiceren en doorvoeren in hun organisatie. Zodat hun mensen goed blijven presteren én plezier in hun werk hebben. Met als einddoel met nieuwe kracht verder gaan en genieten van het leven.

BrightBlue: begeleiding van kinderen en volwassenen bij verlies en verandering. Begeleiding van veranderingsprocessen in organisaties. Met nieuwe kracht verder gaan.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast