Nieuwsbrief KoersVast 11, juli 2013

Verlies aankijken of de rug toekeren?


Afgelopen week was het twintig jaar geleden dat ik een ernstig ongeval had. Het heeft me de hele week bezig gehouden. De film vanVerlies aankijken? - Foto Jeanne van Mierlo toen kwam in het nu weer voorbij, net als alle emoties. Het is pas sinds enkele jaren dat ik er zo naar kan kijken, eerder nam ik er geen ruimte voor. Hoe ga jij om met verlies en teleurstelling in je leven? Blijf je even stilstaan en geef je dat stukje van jezelf volledige aandacht? Of stap je er snel overheen om weer door te gaan?

Wat je ook doet, je hebt er vast een goede reden voor. Het is goed om met je verlies bezig te zijn. En het is goed om niet met je verlies bezig te zijn. Juist de afwisseling maakt dat verlies en teleurstelling hun eigen plek in je leven kunnen krijgen. Wat het ook mag zijn: verlies van een dierbare, verdriet door echtscheiding, ziekte, verlies van werk, et cetera.

Ieder op zijn eigen manier

Rouwen is een gezonde reactie op verlies. En ieders antwoord op dat verlies is uniek. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier; er zijn geen vaste regels. Er is ook geen tijdslimiet voor rouwen. Mensen zeggen wel eens dat het verdriet over moet zijn als alle seizoenen een keer voorbij zijn gekomen. De rouwende gaat soms aan zichzelf twijfelen als dat niet zo is: ‘Doe ik het wel goed? Ben ik wel normaal?’ Het antwoord is ja! Het is wellicht een troost dat je, als je veel verdriet hebt, ook veel van iemand of iets hebt gehouden. Rouw is de achterkant van liefde.

Rouw kent vele vormen en toont zich in emoties, gedrag, gedachten, fysieke en spirituele reacties. Dat is heel normaal. Na een verlies wisselen slechte en goede dagen elkaar af. De ene dag dringt het verlies zich aan je op en lijkt er niets anders te bestaan. De andere dag is er aandacht voor veranderingen en nieuwe dingen. Juist die slingerbeweging maakt dat je vooruit komt in je rouwproces. Het is belangrijk dat je tijd neemt voor de pijn én tijd neemt om er niet mee bezig te zijn en afleiding te zoeken. Hoe je dit doet, is heel persoonlijk.

Alles wat er is, mag er zijn! Zo kijken, geeft ruimte. Dat betekent wel dat je moet kijken, ook bezig moet zijn met je verlies. Wanneer gedrag zoals vermijden, isoleren, claimen, vastklampen en emotioneel afsluiten korte tijd voorkomt, dan is dat geen groot probleem. Dat hoort bij rouwen. Maar wanneer dit gedrag maandenlang aanhoudt of extreme vormen aanneemt, denk er dan eens aan om hulp te zoeken.

Laat verlies niet je leven beheersen

Ben of ken je iemand wiens verlies zijn of haar dagelijkse leven belemmert?Dat het zo intens is dat het zijn of haar leven blijft beheersen? Kom dan eens kennismaken en laten we bespreken of ik je kan begeleiden. Met als doel om uiteindelijk je verlies te ‘verweven’ in je leven, deel te laten zijn van jouw verhaal.

Als je mijn hulp inroept, dan kun je de kosten (deels) vergoed krijgen via je aanvullende ziektekostenverzekeringMijn begeleiding valt onder natuurgeneeskunde. Ook werkgevers betalen steeds vaker de kosten van begeleiding. De kosten van prestatievermindering of ziekteverzuim zijn immers veel hoger dan de kosten van begeleiding. Voel je vrij om je werkgever op mijn begeleiding te attenderen.

Wat is jouw verhaal? Het is alleszins de moeite waard om verteld te worden, dat weet ik zeker! Om met rouwtherapeute Claire Vanden Abbeele te spreken: “Wat vorm krijgt en daardoor van binnen naar buiten komt, werkt bevrijdend. Wat benoemd en verbeeld mag worden, krijgt bestaansrecht”.

Vertel je mij jouw verhaal? Je bent van harte welkom.  

 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast