Wijsheid is zijn
niet hebben

Bevroren verhalen vragen om warmte

Ze komt in haar zoektocht naar meer zelfvertrouwen. “Ik heb een fijne jeugd gehad, had goed contact met mijn ouders en zussen, ik kwam niets tekort.” Ze heeft zelf al een groot probleem overwonnen, maar blijft bevestiging zoeken in haar omgeving.

Gaandeweg vertelt ze hoe het vroeger thuis ging. Het zijn bijzinnen in haar verhaal. Er was fysiek en verbaal geweld, iets wat voor haar ‘normaal’ was geworden. Woord voor woord mag het verhaal er zijn en langzaam gaat ze beseffen ze dat het niet normaal is wat ze heeft meegemaakt. Een tijd lang lijkt het besef elke keer weer nieuw te zijn voor haar. Stukje bij beetje krijgt het verhaal van flarden meer samenhang en vertelt het over waarom ze zichzelf blijft zoeken in de ogen van de ander. 

De klok staat stil

Bevroren verhalen zijn in de tijd stil blijven staan. De hoofdpersonen gaan verder met hun leven, maar laten het verhaal achter. Hun verhaal. Omgeven door ijs zodat er geen woorden naar buiten kunnen doordringen. Woorden die, als ze werkelijk gehoord worden, pijn doen. 

De woorden gaan over angst en ingrijpende gebeurtenissen. Bevroren in de tijd omdat ze te pijnlijk zijn. Zo overspoelend dat gevoelens en gewaarwordingen geblokkeerd worden. Het is een verhaal in flarden, niet samenhangend. Mensen lopen vast op dingen die ze (nog) niet onder ogen hebben gezien en overdekken het bijvoorbeeld met een ‘fijne jeugd’. Het echte verhaal kan niet verteld worden (of iemand kent het zelf niet eens).
Deze bevroren verhalen hebben, eerder of later, de wil om langzaam te ontdooien. Bijvoorbeeld in de zoektocht naar zelfvertrouwen. Het verhaal wordt geactiveerd via triggers, niet passend bij wat er op dat moment gebeurt. Zoals het zoeken naar bevestiging als er even geen appje binnenkomt, in de hoop nu wel welkom te zijn. 

Toen was het zo, nu is het anders

De woorden willen echter een plek krijgen in de juiste ruimte en tijd, namelijk in het toen en daar. Dan komt er ruimte voor erkenning, ruimte om te zien dat deze ingrijpende gebeurtenis deel is van jouw persoonlijke geschiedenis. Ruimte om de impact op jouw leven te zien. En ruimte om het anders te mogen doen, met het besef dat de angstige gebeurtenis of gebeurtenissen uit het verleden voorbij is/zijn. Hiervoor zijn tijd, aandacht en (professionele) steun nodig. 

We kunnen ijs niet ontdooien door er een wak in te slaan, wel door het langzaam te verwarmen.

Laat jouw verhaal niet bevriezen

Voor de mensen die het nu nodig hebben om hun verhaal te delen, gevoel te uiten, een gesprek te hebben van mens tot mens, laat het me weten. In samenwerking met de Vrienden van het Schepenhuis bied ik graag aan twee mensen uit Cranendonck een gratis sessie aan. Bel of mail je?

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.