Wijsheid is zijn
niet hebben

Verlies als veenbrand

Veenbranden zijn gevaarlijk en verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Een veenbrand is immers nooit geblust en woekert ondergronds voort.

Door een blikseminslag of harde wind kunnen er plots op onverwachte plekken weer vlammen opflakkeren. Heel snel kan zo een felle en vernietigende brand ontstaan. Dat kan met verlies ook zo zijn. Plots kan een sluimerend verlies je bij de keel grijpen en weer opvlammen.

Lange tijd kan een verlies er op de achtergrond zijn. Het is er maar overheerst niet. En dan, ineens vraagt het je volle aandacht. Omdat je iemand ziet lopen die lijkt op jouw overleden dierbare, omdat je bepaalde muziek hoort of een bekende geur ruikt. Als je jezelf hebt toegestaan om te rouwen, dan kun je dit dragen. Het roept vaak zelfs mooie herinneringen op. 

Sommige verliezen kunnen echter lastiger zijn om te dragen dan andere. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar stel je eens voor dat je keer op keer geconfronteerd wordt met hetzelfde verlies. Bijvoorbeeld als je zelf ziek bent of als iemand uit het gezin ziek is. Als je een beperking hebt, door een ziekte of ongeluk. Als je merkt dat je lijf steeds minder doet wat jij zou willen. Dan heb je te maken met ‘levend verlies’. Verlies dat als een veenbrand zijn weg kan zoeken.

Van sluimeren naar opvlammen

Hoewel ook bij overlijden, wat je wellicht als ‘afgerond’ kunt beschouwen, rouw nooit klaar is, hebben we hier te maken met steeds opvlammend verlies. Steeds is er weer de confrontatie met wat gezonde mensen kunnen en wat jij of je kind kan. Elke keer weer is er ook spanning, afwachten, pijn en wellicht opluchting. Dit verlies blijft je hele leven bestaan en dit kan extra confronterend zijn. 

Mensen die te maken hebben met levend verlies zijn vaak in rouw zonder dat ze het zelf beseffen. Ze slingeren heen en weer tussen enerzijds hoop en verder gaan en anderzijds verlies en afscheid nemen. Hoop en afscheid gaan hier samen, maar vaak is de aandacht niet zo gericht op afscheid nemen van iets wat niet (meer) kan. Als het dan toch zo is, laait de veenbrand op en schieten de vlammen omhoog. Hoe hoger de vlammen, des te minder heeft eerder verlies aandacht gekregen.

De brand klein houden

Laat ik voorop stellen dat je niets kunt oplossen. Wat je wel kunt doen, is geregeld stilstaan bij wat er op dat moment aan de hand is. Hoe gaat het met de ander, hoe gaat het met mij, wat speelt er binnen in mij? Is er verdriet om een lijf dat niet meer zo goed werkt? Is er boosheid omdat dit jou moet overkomen? Is er angst over hoe het verder moet? Stapel het niet op vanbinnen maar keer je er juist naar toe. Hoe meer je stapelt, hoe hoger de vlammen van de veenbrand. Je hoeft niet altijd sterk te zijn en je te richten op de toekomst, je mag ook vandaag verdriet hebben of boos zijn om dat wat jij mist.

Meer weten over omgaan met verlies en rouw? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.