Wijsheid is zijn
niet hebben

De opluchting van verlies

Als we iemand verliezen die ons dierbaar is, dan hebben we verdriet. Dat is ook de emotie die het meest voor de hand ligt en het meest ‘geaccepteerd’ wordt, zowel door de nabestaande als zijn omgeving. Verlies kent echter vele gevoelens...

Verlies kent echter vele gevoelens die om beurten om voorrang strijden. Naast verdriet kun je angst ervaren, spijt, schaamte, eenzaamheid, schuld, boosheid, maar ook vreugde en opluchting. Niet alle gevoelens zijn even welkom, maar ze zijn er toch...
 
Zo mag je het jezelf best gunnen om boos te zijn. Boos op degene die is overleden (ook al kan deze er niets aan doen en was het natuurlijk niet de bedoeling), boos op jezelf (ook al kun je je boosheid niet plaatsen) en boos op de wereld (want niemand begrijpt je, ook al proberen ze het nog zo goed).
Je boosheid is er toch al, wegdrukken zal je niet helpen. Het is beter om te onderzoeken waar die boosheid vandaan komt en wat deze je wil vertellen. Je kan het met je verstand wel bedenken, maar je gevoel zegt ongetwijfeld iets anders. 

Schamen voor opluchting

Zo is het ook met opluchting en vreugde. Gevoelens die in tijden van overlijden misschien nog harder weggedrukt worden dan andere gevoelens. Wellicht is er zelfs schaamte en voel je je schuldig omdat je, behalve verdrietig, ook opgelucht bent. Ik heb zelf enkele keren meegemaakt dat iemand zó inteerde door ziekte dat ik ook blij was toen zijn of haar tijd was gekomen. Dat het lijden voorbij was. De opluchting die ik daardoor voelde, leek op een of andere manier mijn verdriet te troosten.
 
Ook in mijn praktijk heb ik het al vaker gehoord. Weliswaar enigszins schoorvoetend, alsof het er niet mocht zijn. “Toen mijn moeder zich het leven benam na jaren van depressies, hoefde ik niet meer bang te zijn dat ze het zou doen. Want ze had het nu gedaan. Natuurlijk was ik verdrietig. Maar ik hoefde ook niet meer op haar te letten en was opgelucht dat ik weer mijn eigen leven kon leiden.”
Iemand vertelde dat ze na de jarenlange ziekte van haar man, waarbij ze met heel haar hart voor hem had gezorgd, ook opgelucht was dat het voorbij was. Ze had hem steeds meer zien inleveren; zij op haar beurt had steeds weer een stukje rouw tot zich genomen. Toen hij overleed, kon ze verdrietig zijn, maar ook rusten en een nieuw leven beginnen. Zo maakte ze haar cirkel rond. 

Alle gevoelens horen erbij

Rouwen doe je met alles wat in je zit. Alle gevoelens horen erbij. Of je voelt een tijdje helemaal niets, dart kan ook. Verlies heeft daarnaast effect op je denken en ook je lijf doet mee. Je kunt mogelijk twijfelen aan het belang van alles en aan wie je zelf bent nu jij je dierbare moet missen.
Met dit alles heb je te dealen. Dat valt nog niet mee, juist omdat het een warboel is vanbinnen. Vallen en opstaan. Je pakt soms de draad weer op, maar het blijft een klus. Wat je te doen hebt, is jezelf toestaan om alles te voelen wat er is, ook boosheid of opluchting. Door te praten, schrijven, tekenen, muziek luisteren, sporten of iets anders wat bij jou past. Laat alles wat er toch al is, er ook zijn. Dat geeft je ruimte. Probeer maar eens. En ervaar dat opluchting met je doet, ook al is het maar even… 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek. Vergoeding door zorgverzekering mogelijk.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.