Wijsheid is zijn
niet hebben

Rouwen zonder dat iemand je komt condoleren

Bij overlijden is het vanzelfsprekend om goed afscheid te nemen van onze dierbaren. Dat biedt ons troost. Maar wat bij andersoortig verlies dat je ook kan overspoelen? Echtscheidingskaarten kun je niet in de winkel kopen.

Net zo goed gaat elk gezinslid hier door een proces van rouw. Er is echter niemand die jou of je kinderen komt condoleren. Of een kaartje stuurt. Je brievenbus blijft leeg...
 
Sterker nog, buitenstaanders hebben al gauw een oordeel over de (aanstaande) echtscheiding en komen met allerlei adviezen. Gemakkelijk gezegd. Vaak heb je daar absoluut geen behoefte aan. Je hebt veel praktisch te regelen met je (ex-)partner, je wilt je kinderen goed door dit proces loodsen én ook nog eens goed voor jezelf zorgen. Ga er maar aan staan. 

Wat een klus

Juist omdat echtscheiding bijna als ‘normaal’ wordt ervaren, wordt de impact ervan vaak vergeten. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de partners. Het is een hele klus om uit te maken wat je doet in het belang van je kind en wat je als ouder doet voor jezelf. Bij een scheiding probeer je om de situatie voor jezelf ook minder pijnlijk te maken. Dat vertroebelt onvermijdelijk het zicht op wat goed zou zijn voor je kind.
 
Kinderen dragen altijd een last bij echtscheiding, dat is niet te voorkomen. Scheiden hoeft echter geen ramp te zijn. Samenblijven in een slechte relatie kan veel erger zijn; welk voorbeeld geef je dan je kinderen? Het wordt anders als kinderen niet gehoord worden in deze, voor hen zo moeilijke, situatie. Ze verliezen de veilige situatie thuis, hun omgeving, school en vrienden. Ze verliezen het gevoel van erbij mogen horen. Ze verliezen hun ouders zoals ze waren. Kinderen denken: “Het gaat niet meer om mij, ik tel niet mee”.
 
Een kind heeft minstens vijf jaar nodig om van binnen te accepteren dat zijn ouders niet meer samen zijn. Het is een verlieservaring die het kind met zich meedraagt en waarvan het soms jaren later nog last krijgt. Op de zwaarte van deze last heb je als ouder gelukkig invloed. Zorg ervoor dat je kind niet hoeft te kiezen, want dat wil het niet. Jullie hebben immers ooit samen voor het kind gekozen; jullie blijven zijn papa en mama en jullie doen dat samen. Je kind kan dit niet vaak genoeg horen! 

Zorg goed voor jezelf

Tot slot: zoek zelf steun bij volwassenen. Sta jezelf toe om te rouwen. Niemand is in een relatie gestapt om te gaan scheiden. Zelfs al was je in je relatie niet gelukkig, er is een leegte ontstaan. De emoties die je daarbij voelt, zijn deel van een rouwproces. Misschien voel je je schuldig om wat je deed of juist niet deed. Of vraag je je af wat er fout gelopen is. Gun jezelf de tijd en de ruimte om daarmee om te gaan. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654 (ook voor nieuwsbrief). Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend gesprek.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.