Wijsheid is zijn
niet hebben

Met een andere blik

Als je een dierbare verliest, dan blijven de beelden van het laatste moment of de laatste weken vaak lang voorbij komen. Soms lijken ze op je netvlies gebrand en is zo’n beeld het eerste dat je ziet als je aan hem of haar denkt.

Dit kan fijn zijn, maar ook heel onprettig. Gelukkig kun je met een andere blik gaan kijken.

Het laatste moment, de laatste periode

Ze vertelt over haar moeder, die overleden is aan corona. “Toen ze net in het ziekenhuis lag, moest ik zelf in quarantaine omdat ik bij haar was geweest. Contact was alleen op afstand toegestaan. Toen ze overleed, mocht ik – ingepakt in beschermkleding –  alleen haar hand vasthouden. Ik zie alleen nog deze laatste week van haar leven voor me.”
Hij vertelt over zijn vader, onverwacht overleden na een herseninfarct. “Ik had niet echt een goede band met mijn ouders. Maar toch raakt het me. Ik zie hem daar nog liggen. Mijn herinnering gaat vooral over de laatste jaren toen we wat verder van elkaar af stonden.”

Verhalen zoals deze hoor ik vaak in mijn praktijk. Mensen blijven ‘hangen’ bij het laatste moment of de laatste tijd die ze hadden met hun dierbaren. Altijd zijn dit momenten of periodes die indruk gemaakt hebben. 

Spanning en stress

Zonder uitzondering is er sprake van stress, soms onbewust. En in stresssituaties werken onze hersenen minder goed samen. Denk zelf maar eens aan een situatie die echt spannend voor je was. Kon je nog helder denken? Waarschijnlijk kwam je in een soort tunnelvisie terecht, ‘één kant op denken’ noem ik het altijd. Kon je je gevoelens nog helder waarnemen? Je was vermoedelijk overstuur, geschrokken of in de war. Wat normaliter wel kan in zo’n situatie, is actie ondernemen. We horen mensen ook vaker zeggen: “Ik wist niet dat ik hiertoe in staat was”.

Terug naar de beelden die blijven ‘hangen’. Ook dit gaat over een ‘nauwe blik’. Vaak een blik waar mensen van weg willen, beelden die ze niet willen zien. Juist dan dringen ze zich echter op. Je hoort vaak zeggen ‘geef het tijd’, maar alleen tijd doet niks. Je hebt zelf ook werk te doen.
Als je wel naar de ongewenste beelden kunt kijken (op een bepaalde manier), ga je merken dat je blikveld langzaam aan weer breder wordt. Er is geen handleiding, dit vraagt maatwerk.

Breder blikveld

“Door met mijn boosheid te werken, kon ik weer zien wat mijn ouders wél voor mij hebben gedaan. Niet alleen mijn vader maar ook mijn moeder. Hierdoor kon ik de situatie accepteren, wat me rust heeft gegeven”, zo vertelt hij. Zij heeft gezien hoezeer ze zich zelf heeft teruggetrokken uit het leven. Haar manier om met stress om te gaan. Door dit te ervaren, kon ze haar moeder weer zien toen ze gezond was. Er kwam beweging in haar rouwproces.

Het is dus niet raar als je blikveld zich vernauwt. Soms verandert het ook vanzelf weer. Mocht dit niet zo zijn, blijf er niet mee zitten…

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.