Over de dingen die niet voorbijgaan...

Info voor (zorg)instellingen en uitvaartbedrijven

Hoe ga je om met je kind(eren) als je je partner hebt verloren en dus ook zelf rouwt? Wat doe je als gezin als een van de ouders onverwacht ontslagen wordt en geen werk meer heeft? Hoe ga je om met een kind dat een dierbare heeft verloren? Of met een kind wiens ouders gaan scheiden? Wat doe je als een van je leerlingen overlijdt of een van je collega’s geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte? Of als je zelf ziek wordt? Naast begeleiding verzorg ik presentaties, workshops, informatie- en studiebijeenkomsten. Dit is vaak in groepsverband maar ook bij individuele vragen over verlies en rouw help ik je graag. Ik geefvoorlichting over bijvoorbeeld omgaan met verlies, over rouwen, rouwreacties, rouwtaken en het betrekken van en communiceren met anderen. Samen inventariseren we wensen en behoeften en maak ik een programma op maat.

En jij als professional?

Instellingen voor (thuis)zorg, voor welke groepen mensen dan ook, krijgen te maken met verliessituaties bij hun cliënten. Naast de vaak fysieke zorg voor hun cliënten wordt van medewerkers verwacht dat zij goed op deze situaties inspelen. Signalen doorgeven. Letten op eenzaamheid na verlies. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ook verlies van jaren geleden kan ineens op de deur kloppen als er nu iets gebeurt, bij de cliënt zelf of bij een ander. Ik kan helpen met voorlichting en advies. Voor bespreking in het team, voor acties richting cliënten. Bijvoorbeeld door een informatiebijeenkomst of een studiemiddag.
 
Uitvaartbedrijven kan ik ondersteunen door begeleiding (van kinderen) voor, tijdens en na uitvaarten. Soms kan een beetje extra steun nodig zijn vóór een uitvaart, direct na een overlijden, of tijdens de plechtigheid. In samenwerking met het uitvaartbedrijf geef ik voorlichting en/of advies. Bijvoorbeeld als er angst is voor wat komen gaat of als het moeilijk is om specifieke betrokkenen goed voor te bereiden op de uitvaart. Door goed uit te leggen wat er gaat gebeuren, kan vaak al veel angst weggenomen worden. Zeker bij kinderen. Als zij te weinig informatie krijgen, gaan ze zelf invullen. Wat ze zelf bedenken, is vaak veel beangstigender dan de werkelijkheid. Door – op hen afgestemde – informatie kunnen ze op passende wijze afscheid nemen.
 
Vóór de uitvaart kunnen we bijvoorbeeld het uitvaartcentrum bekijken, de begraafplaats bezoeken of met een speciaal spel alles ontdekken wat bij de begrafenis of crematie hoort. Kleine kinderen kunnen tijdens de uitvaartplechtigheid creatief beziggehouden worden; zo kunnen ze er toch bij zijn en kunnen hun ouders zich volledig wijden aan het afscheid. Voor beiden komt dit ten goede aan hun rouwproces. Want kinderen, hoe klein ook, rouwen ook. Het is belangrijk om tijd te nemen voor deze begeleiding. Ik stem de begeleiding helemaal af op de persoonlijke wensen en behoeften van de hulpvrager.

Urnenmuur - Foto: Jeanne van Mierlo  Uitvaartcentrum - Foto: Johan Horst  Allerzielen Allicht - Foto: Jeanne van Mierlo

Folder

Opnieuw koers zetten na een verlies, hoe doe je dat? 
Mijn folder staat boordevol handige informatie.

 

Reizen brengt je nieuwe ervaringen
Pieken en dalen
Uitdagingen
Meer bagage. Toch lichter

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Omgaan met verlies

Liefde en rouw horen bij elkaar: tips die je zelf kunt toepassen