Signalen van waarschuwing en veiligheid

Werken met de polyvagale hiërarchie, voorjaar 2024

Als trauma een chronische verstoring van verbondheid is en gevoelens blokkeert die nodig zijn om te kunnen rouwen, hoe kun je dan weer verbonden zijn met jezelf en met anderen? Hoe kun je onderscheid maken tussen waarschuwing voor werkelijk gevaar en gevaar dat opgeslagen is in je lijf? Onderscheid tussen de veiligheid van nu en het gevaar van toen?

Dat is o.a. waar de polyvagale hiërarchie over gaat. Ons lijf (en onze hersenen) reageren razendsnel op een (vermeende) situatie van gevaar. Zonder dat we erover na kunnen denken, maakt ons lijf ons klaar om te vechten of te vluchten. En te bevriezen, als er geen uitweg mogelijk is. Deze automatische reacties worden aangestuurd door ons -de naam zegt het al- autonome zenuwstelsel. Eenvoudig gezegd functioneert een deel van ons zenuwstelsel als gaspedaal en een deel als rem. Het gaspedaal zorgt ervoor dat we kunnen vechten of vluchten, het rempedaal maakt dat we bevriezen als (ons lijf 'denkt' dat) we geen kant meer op kunnen. Ditzelfde rempedaal is ook actief als we geen dreiging ervaren en zorgt dan voor een toestand van rust, veiligheid en betrokkenheid. We kunnen het ook zien als de polyvagale ladder.

Uitgeverij Mens! schrijft het volgende: "De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel en de impact van traumatische ervaringen. Iemand die opgroeit in een veilige omgeving, zal een veerkrachtig zenuwstelsel hebben dat zich flexibel beweegt tussen de verschillende toestanden van arousal en rust. Door traumatiserende gebeurtenissen en onveilige gehechtheid verliest het zenuwstelsel echter deze flexibiliteit, met als gevolg dat iemand vast komt te zitten in een geactiveerde en/of geblokkeerde toestand. Verbondenheid en vertrouwen lijken dan niet meer tot het spectrum van mogelijke ervaringen te behoren. Door in de praktijk vanuit de polyvagaaltheorie te werken kan het autonome zenuwstelsel zijn natuurlijke veerkracht terugkrijgen".

Wil je meer weten over de polyvagale hiërarchie en ermee leren werken? Dan ben je op vrijdag 28 juni 2024 van harte welkom voor een verdiepingsdag die je theorie en praktische toepassingen brengt. De trainingsdag is bedoeld voor eerdere deelnemers aan de training Begeleiden bij verlies en rouw en voor mensen met een gelijkwaardige opleiding

Programma

Het programma bevat in elk geval:
 • Hoe werkt de polyvagale hiërarchie? Wat maakt dat we bewegen op de 'ladder'?
 • Signalen van waarschuwing/gevaar en signalen van veiligheid: werken met de ladder.
 • Hoe zorgt het verhaal dat we vertellen voor onze plek op de ladder? Hoe veranderen we dat weer?
 • De begeleider als co-regulator.
We gaan aan de slag met toepassingen uit het werk van Stephen Porges en Deb Dana over de polyvagaal theorie, het werk van Peter Levine en zijn Somatic Experience en het werk van Franz Ruppert over IoPT.

Accreditatie

Deze verdiepingsdag is (apart) geaccrediteerd door:
 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 6 PE-punten.
 • Accreditatie bij NOBCO, Nederlandse Orde van Beroepscoaches, met 6 PE-punten.
 • LV POH-GGZ, Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, met 5 PE-punten. (Er zijn 6 verdiepingsdagen waarvoor LV POH-GGZ in totaal 30 punten kan geven en heeft gegeven.) 
 • Leden van ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, kunnen hun punten voor deze verdiepingsdag voorlopig apart aanvragen. 
 • Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.

Praktische informatie 

 • Datum:         28 juni 2024
 • Tijd:              10.00 – 17.00 uur
 • Locatie:        gebouw SPGC, Julianalaan 1 in Heeze. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze. 
 • Inclusief:       koffie, thee, lekkers en lunch   
 • Inclusief        reader met aanvullende informatie en werkvormen
 • Kosten:         € 225,00, exclusief 21% btw
Leerpakketten
Je hebt de mogelijkheid om je eigen leerpakket samen te stellen met financieel voordeel. We gaan ervan uit dat je de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw (of een gelijkwaardige opleiding) volgt/hebt gevolgd. De korting kan gelden voor de verdiepingsdagen systemisch werken, creatief werken, gestolde rouw/trauma (2 dagen), werken met de levenscirkel en/of werken met de polyvagale hierarchie.
 
Pakket Training Bij 4 verdiepingsdagen Bij 5 of 6 verdiepingsdagen
1 Vierdaagse en praktijkdag 5% 5% 
2 Vierdaagse, praktijkdag en
verdiepingsdagen
10% 12,5%
3 Vierdaagse en verdiepingsdagen 7,5% 10%
4. Verdiepingsdagen 5% 7,5%

Meedoen?

Heb je een vraag of wil je graag meedoen? Stuur een e-mail naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een inschrijfformulier.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.