Donker wijst de weg naar licht

Werken met gestolde rouw en trauma: najaar 2023

Alleen in het donker kun je het lichte goed onderscheiden. Maar het risico is ook om te verdwijnen in het donker. Mensen met gestolde rouw, rouw van toen, verblijven vaak in het donker. Door met het trauma te werken, kan rouw weer vloeibaar worden.

Wil je meer weten over gestolde rouw en trauma en ermee leren werken? Dan ben je op woensdag 20 september en donderdag 21 september 2023 van harte welkom voor een tweedaagse die je theorie en praktische toepassingen brengt. De tweedaagse verdieping is bedoeld voor eerdere deelnemers aan de training Begeleiden bij verlies en rouw en voor mensen met een gelijkwaardige opleiding

In het werken met (gestolde) rouw kom ik zo vaak mensen met traumatische ervaringen tegen, dat ik alweer een tijd geleden besloten heb me hierin te verdiepen. Als het mag, als het kan, om bij de onderste steen van de verliesstapel te komen, dan brengt dat de cliënt zoveel lichtheid dat hij of zij kan besluiten om letterlijk in het licht te stappen.

Programma

Het programma bevat in elk geval:
 • Wat is trauma nu precies? Gaat het om de gebeurtenis(sen) of om iets anders? Wat maakt een ervaring tot trauma? En wat is het verlies in het trauma?
 • Wat gebeurt er in lijf en brein bij een traumatische ervaring?
 • Herkennen van mogelijke signalen van trauma.
 • Werken met hulpbronnen: essentieel als je met trauma werkt!
 • Werken via 'de spiegel', zodat de ervaring niet doet wat hij altijd doet: cliënt laten verstarren of verstijven van angst. 
 • Stap voor stap met de cliënt daar komen waar hij/zij moet zijn. En waar van jou gevraagd wordt dat je daar ook bent.
We gaan aan de slag met toepassingen uit het werk van Peter Levine > Somatic Experience; Franz Ruppert > verliestrauma-model, traumabiografie en IoPT; Kekuni Minton en Pat Ogden > window of tolerance en Stephen Porges > polyvagaal theorie.

Voor deze verdiepingsdagen is accreditatie verleend door
 • ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, met 12 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag. 
 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 12 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
 • Deelnemers die lid zijn van LV POH-GGZ, Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, kunnen hun punten voor deze verdiepingsdag invoeren bij de beroepsgebonden activiteiten.
Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.

Praktische informatie 

 • Datum:         20 en 21 september 2023
 • Tijd:              beide dagen van 10.00 – 17.00 uur
 • Locatie:        gebouw SPGC, Julianalaan 1 in Heeze. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze. 
 • Inclusief:       koffie, thee, lekkers en lunch   
 • Inclusief        reader met aanvullende informatie en werkvormen
 • Kosten:         € 425,00, exclusief 21% btw
Leerpakketten
Vanaf 2023 heb je de mogelijkheid om je eigen leerpakket samen te stellen met financieel voordeel. We gaan ervan uit dat je de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw (of een gelijkwaardige opleiding) volgt/hebt gevolgd. De tarieven gelden voor 2023.
 
Pakket Training Voordeel Investering ex btw
1 Vierdaagse en praktijkdag 5% € 1.042,00 
2 Vierdaagse, praktijkdag en
vier verdiepingsdagen
10% € 1.765,00
3 Vierdaagse en vier verdiepingsdagen 7,5% € 1.635,00
4 Vier verdiepingsdagen 5% €    824,00

Meedoen?

Heb je een vraag of wil je graag meedoen? Stuur een e-mail naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Je ontvangt een inschrijfformulier.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.