Maak verlies en rouw bespreekbaar!

Training Begeleiden bij verlies en rouw: najaar 2022

Kom jij in je werk mensen tegen die te maken kregen met een betekenisvol verlies, op welk gebied dan ook?
Wil je meer vaardigheden ontwikkelen om mensen met een hulpvraag rond verlies en rouw adequaat te begeleiden?
Zoek je een training die jou handvatten geeft waarmee je in je praktijk meteen aan de slag kunt?
Dan is de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw op maat gesneden voor jou.


Alle mensen krijgen in hun leven te maken met verlies, in welke vorm dan ook.Verlies hoort bij verandering. Elke verandering begint immers met een einde, het einde van een vertrouwde situatie. Het is goed om als begeleider of hulpverlener alert te zijn op verlieservaringen van cliënten of patiënten. Verlies kan op de achtergrond soms een grote rol spelen in de problematiek van de hulpvraag. Zeker als het verlies - om welke reden dan ook - niet de nodige aandacht heeft kunnen krijgen. Rouw gaat dan ondergronds en kan zich onder andere uiten in stress, burn-out, somberheid, psychosomatische en/of lichamelijke klachten, problemen in de relatie en/of in de omgang met kinderen, problemen op het werk.

Werk jij met mensen die soms moeite hebben om vooruit te komen in het leven? Die ergens in vastlopen maar niet weten waarin? Heb je er al eens aan gedacht dat een ‘verstopte’ verlieservaring de oorzaak kan zijn? Om weer echt verder te gaan, heb je eerst met het verlies te werken. 

Als begeleider kun je de ander zo ver brengen als je zelf bent
Om je zuiver af te kunnen stemmen op de ander, is het noodzakelijk om je er van bewust te zijn wat in jezelf mee resoneert bij het verhaal van de ander. Wil je de ander goed kunnen begeleiden, dan is het goed weet te hebben van je eigen verlieservaringen. Niet alleen in de zin van rationeel weten, maar ook van doorleefd hebben. Eigen ervaringen zullen dan ook een rol spelen in deze dagen. Je bent welkom met alles wat er is, waarbij het belangrijk is dat je je eigen emoties kunt dragen.
Het is dus geen training om persoonlijk verlies te verwerken. Als dat (ook) belangrijk voor je is, is het eerst nodig om persoonlijk werk te doen. Ook daarin help ik je graag verder.
Voor wie?
Welkom Training-Begeleiden-bij-verlies-en-rouw-cursus-rouwbegeleiding.-Heeze-bij-Eindhoven-coaches-counsellors-POH-GGz-pastors-verpleging-verzorging-300x2aan counsellors, coaches, psychologen, therapeuten, geestelijk begeleiders, huisartsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners GGZ, maatschappelijk werkenden, wijkverpleegkundigen, Wmo-consulenten, generalisten en specialisten sociaal domein, klantmanagers, mensen uit onderwijs, zorg, welzijn en Centra voor Jeugd en Gezin, ritueelbegeleiders, uitvaartverzorgers, mantelzorgondersteuners, vrijwilligers, loopbaanbegeleiders en -coaches en anderen.


Is deze stoel voor jou?Accreditatie

De training is geaccrediteerd door:

 • ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, met 24 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag. 
 • LV POH-GGZ. de Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, met 24 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, met 24 PE-punten. Dit zijn 6 PE-punten voor elke gevolgde dag.
Staat jouw beroepsvereniging hier niet bij en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging.
Wat levert de training Begeleiden bij verlies en rouw jou op?
 • Je hebt vaardigheden en een juiste beroepshouding ontwikkeld om op een adequate manier mensen te begeleiden bij het kunnen dragen van hun verlies.
 • Je kent de actuele theorie over verlies en rouw.
 • Je hebt handvatten en (creatieve) werkvormen voor verliesbegeleiding tot je beschikking.
 • Je kent de impact die rouw kan hebben op het totale mens zijn: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en gedragsmatig.
 • Je hebt inzicht in wat hechten, rouwen en overleven met elkaar te maken hebben.
 • Je hebt ervaren wat het belang van veerkracht en betekenisgeving is.
 • Je kent het belang van een systemische kijk op verlies en krijgt een aanzet hoe daarmee te werken.
 • Je hebt een introductie gehad in het werken met niet genomen of gestolde rouw.
 • Je weet hoe een traject aan te pakken en wanneer het belangrijk is om door te verwijzen.
De trainingsdagen bieden een afwisseling van:creatieve werkvormen, oefenen, training Begeleiden bij verlies en rouw
 • Groepsgesprekken.
 • Overdragen van het theoretisch kader van waaruit gewerkt wordt.
 • Demonstratie en uitleg van werkvormen.
 • Oefenen van werkvormen in groepjes.

Dag 1: ‘Oriëntatie op begeleiden bij verlies en rouw’

 • Beroepshouding in het werken met mensen met een verlies.
 • Werken met de ‘verlieskast
 • Theorie verlies en rouw in de afgelopen 50 jaar.
 • Werken met het duaal proces model.

Dag 2: ‘De praktijk van begeleiden bij verlies en rouw’

 • Herkennen van verschillende rouwreacties.
 • Werken met de verliescirkel of levenscirkel bij verschillende vormen van verlies, zoals overlijden, verlies van gezondheid en verlies van werk.
 • De relatie tussen hechting, rouw en overleving.
 • Het belang van betekenisgeving.

Dag 3: ‘Systemisch werken met verlies en rouw’

 • Wetmatigheden van systemisch werken.
 • Werken met het genogram.
 • Werken met tafelopstellingen (poppetjes).
 • Herkennen van en werken met overlevingsstrategieën.

Dag 4: 'Gestolde rouw, veerkracht en integratie'

 • Introductie gestolde rouw: werken met het verliestrauma-model van Franz Ruppert.
 • Vergroten van veerkracht: werken met het Window of Tolerance.
 • Aanpak van een traject en grenzen van begeleiding.
Na afloop van elke trainingsdag krijg je via de mail een reader toegestuurd met de lesinhoud, zodat je achteraf alles nog eens rustig kunt nalezen. De reader bevat zowel de theorie als de diverse werkvormen. Wil je al meer lezen over bovenstaande onderwerpen, reis dan eens door mijn blogs op deze website.

Dag 5: 'Supervisie- en ervaringsdag' facultatief

Deelnemers vragen vaker om een terugkomdag enkele maanden na afloop van de training. Op deze manier willen ze begeleidingservaringen met elkaar delen en supervisie ontvangen naar aanleiding van hun ervaringen. Als minimaal 8 deelnemers deze wens hebben, plan ik graag een ervaringsdag in overleg met de groep.  
Voor mensen die de vierdaagse hebben gevolgd, worden opnieuw een ervarings- en supervisiedag gepland met open inschrijving, net als een verdiepingsdag over systemisch werken met verlies en rouw en een tweedaagse over werken met gestolde rouw en trauma.
Wanneer?
  
  Serie 15 Najaar 2022
 
Dag 1 Donderdag 29 september 2022
 
Dag 2 Vrijdag 30 september 2022
 
Dag 3 Vrijdag 14 oktober 2022
 
Dag 4 Vrijdag 11 november 2022
 
Praktische informatie en investering 
De training wordt gegeven in Heeze, in het gebouw van SPGC aan de Julianalaan 1. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze. 

De dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur. Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers, zodat iedereen persoonlijke aandacht kan krijgen en er veel ruimte is om te oefenen.

Voorwaarden om aan de training deel te nemen, zijn een afgeronde MBO-opleiding en minimaal een jaar ervaring in het begeleiden van mensen. Na aanmelding volgt een telefonisch gesprek.

Deelname aan de vierdaagse training kost € 849,00, exclusief 21% btw. 
Inclusief koffie, thee, lekkers, een heerlijke lunch en een reader met alle theorie en werkvormen.

Voordeel leerpakket

Je hebt de mogelijkheid om je eigen leerpakket samen te stellen met financieel voordeel. We gaan ervan uit dat je de vierdaagse training Begeleiden bij verlies en rouw (of een gelijkwaardige opleiding) volgt/hebt gevolgd. De tarieven gelden voor deze najaarstraining en de praktijkdag en verdiepingsdagen in 2023.
 
Pakket Training Voordeel Investering ex btw
1 Vierdaagse 2022 en praktijkdag 2023 5% €    995,00 
2 Vierdaagse, praktijkdag en
vier verdiepingsdagen
10% € 1.725,00
3 Vierdaagse en vier verdiepingsdagen 7,5% € 1.590,00
4 Vier verdiepingsdagen 5% €    824,00
 

Deelnemen?

Stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.Je ontvangt een inschrijfformulier. De groepen zijn vaak snel vol, vaak is er zelfs een wachtlijst. Wil je meedoen, wacht dan niet te lang met je inschrijving. 

Ervaringen van deelnemers

Deze prachtige training is opgezet door mijn collega Nellie Wijffelaars.Toen ze in 2018 is gestopt met haar praktijk Ik loop met je mee, heb ik de training Begeleiden bij verlies en rouw graag voortgezet. Inmiddels is de training uitgebreid en aangepast naar de meest actuele inzichten. Eerdere deelnemers delen graag hun ervaringen (website Ik loop met je mee). De ervaringen sinds voorjaar 2018 lees je op op mijn website.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast