Maak verlies en rouw bespreekbaar!

Training Begeleiden bij verlies en rouw: iets voor jou? (vol)

Kom jij in je werk mensen tegen die te maken kregen met een betekenisvol verlies?
Wil je graag meer vaardigheden ontwikkelen om mensen met een hulpvraag rond verlies en rouw adequaat te kunnen begeleiden?
Zoek je een training die jou handvatten geeft waarmee je in je praktijk meteen aan de slag kunt?
Dan is de training  Begeleiden bij verlies en rouw op maat gesneden voor jou.


Alle mensen krijgen in hun leven te maken met verlies, in welke vorm dan ook. Verlies hoort bij verandering. Elke verandering begint immers met een einde, het einde van een vertrouwde situatie. Het is goed om als hulpverlener alert te zijn op verlieservaringen van cliënten of patiënten. Verlies kan op de achtergrond soms een grote rol spelen in de problematiek van de hulpvraag. Zeker als het verlies - om welke reden dan ook - niet de nodige aandacht heeft kunnen krijgen. Rouw gaat dan ondergronds en kan zich onder andere uiten in stress, burn-out, somberheid, psychosomatische en/of lichamelijke klachten, problemen in de relatie en/of in de omgang met kinderen, problemen op het werk.

Als begeleider kun je de ander zo ver brengen als je zelf bent
Om je zuiver af te kunnen stemmen op de ander, is het noodzakelijk om je er van bewust te zijn wat in jezelf mee resoneert bij het verhaal van de ander. Wil je de ander goed kunnen begeleiden, dan is het goed weet te hebben van je eigen verlieservaringen. Niet alleen in de zin van rationeel weten, maar ook van doorleefd hebben. Eigen ervaringen zullen dan ook een rol spelen in deze dagen.
Het is echter geen training om persoonlijk verlies te verwerken! Als dat (ook) belangrijk voor je is, is het eerst nodig om persoonlijk werk te doen. Ook daarin help ik je graag verder.
Voor wie?
Welkom Training-Begeleiden-bij-verlies-en-rouw-cursus-rouwbegeleiding.-Heeze-bij-Eindhoven-coaches-counsellors-POH-GGz-pastors-verpleging-verzorging-300x2aan counsellors, coaches, psychologen, geestelijk begeleiders, huisartsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners GGZ, maatschappelijk werkenden, wijkverpleegkundigen, Wmo-consulenten, klantmanagers, mensen uit onderwijs, zorg en welzijn, ritueelbegeleiders, uitvaartverzorgers, vrijwilligers en anderen.


Is deze stoel voor jou?

De training is geaccrediteerd door de ABvC  en de LV POH-GGZ. Beide beroepsverenigingen kennen 18 PE-punten toe.
 
Wat levert de training Begeleiden bij verlies en rouw op?

Na de eerste dag:

 • Heb je gewerkt aan een basishouding in het begeleiden van mensen met verlies.
 • Heb je inzicht in de actuele theoretische benadering van verlies.
 • Heb je kennisgemaakt met enkele werkvormen in het kader van verliesbegeleiding.
 • Heb je al enkele handvatten om te werken met mensen met verlieservaringen

Na de twee verdiepingsdagen:

 • Heb je inzicht gekregen in de impact die rouw kan hebben op het totale mens zijn: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en gedragsmatig.
 • Heb je inzicht gekregen in wat hechten en rouwen met elkaar te maken hebben.
 • Heb je vaardigheden ontwikkeld om op een adequate manier mensen te kunnen begeleiden die hulp nodig hebben bij het kunnen dragen van hun verlies.
 • Heb je kennisgemaakt met (creatieve) werkvormen in het kader van verliesbegeleiding.
 • Heb je een aanzet gekregen tot een systemische kijk op verlies en hoe daarmee te werken.

De trainingsdagen bieden een afwisseling van:creatieve werkvormen, oefenen, training Begeleiden bij verlies en rouw
 • Groepsgesprekken
 • Het overdragen van het theoretische kader van waaruit gewerkt wordt
 • Demonstratie en uitleg van werkvormen
 • Oefenen in groepjes

Dag 1: ‘Oriëntatie op begeleiden bij verlies en rouw’

 • De juiste beroepshouding in het werken met mensen met een verlies.
 • Vormen van verlies
 • Werken met de ‘verlieskast
 • Ontwikkeling van theoretische benadering van verlies in de afgelopen 50 jaar.

Dag 2 : ‘De praktijk van begeleiden bij verlies en rouw’

 • Het herkennen van verschillende rouwreacties.
 • Werken met de verliescirkel.
 • Over hechten en rouwen.
 • Verlies en veerkracht.

Dag 3: ‘Verliesbegeleiding en systemisch werken’

 • Wetmatigheden van systemisch werken.
 • Werken met het genogram.
 • Verliestrauma-model van Franz Ruppert.
 • Zingeving.
Na aflloop van elke trainingsdag krijg je via de mail readers toegestuurd met de lesinhoud, zodat je achteraf alles nog eens rustig kunt nalezen. 
Wanneer?
 
Serie 6 Najaar 2018 (groep is vol)
 
Dag 1 op vrijdag 9 november 2018
 
Dag 2 op vrijdag 23 november 2018
 
Dag 3 op vrijdag 7 december 2018
  
Praktische informatie 
De training wordt gegeven in Heeze, op loopafstand van station Heeze.

De dagen duren van 10.00 tot 17.00 uur. Groepsgrootte: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers, zodat iedereen persoonlijke aandacht kan krijgen en er volop ruimte is om te oefenen.

Voorwaarde om aan de training deel te nemen, is een afgeronde MBO-opleiding en minimaal een jaar ervaring. Na aanmelding volgt een telefonisch gesprek.

Deelname aan de training kost € 169,- (incl. BTW) per dag. De eerste dag is een oriënterende dag; dag 2 en 3 zijn verdiepende dagen. Neem je aan alle 3 de dagen deel, dan betaal je geen € 507,- maar €450,-. Deelname aan dag 2 en 3 kan alleen als dag 1 ook gevolgd is. Inclusief koffie-thee-lunch.

Deelnemen?
Stuur een e-mail met je naam en telefoonnummer naar info@brightblue-coaching.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Inmiddels is de groep vol en is er zelfs een kleine wachtlijst. Wil je op de wachtlijst, stuur dan een e-mail. Je kunt je ook al inschrijven voor de training die in het voorjaar van 2019 wordt gegeven.

Met dank aan Nellie Wijffelaars 

Mijn deskundige collega Nellie Wijffelaars geeft al enkele jaren, meerdere malen per jaar, deze training aan professionals. Dat doet ze met veel betrokkenheid, inspiratie, plezier én succes. Alle groepen waren vol en er is zelfs een wachtlijst. Eerdere deelnemers delen graag hun ervaringen.

Nellie heeft onlangs besloten om te stoppen met haar praktijk Ik loop met je mee en heeft mij gevraagd om deze prachtige training over te nemen. Daarop heb ik volmondig ‘ja’ gezegd. Ik voel me vereerd.  

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast