Wijsheid is zijn
niet hebben

Wereld vol verlies, wereld vol toekomst

We leven momenteel in een wereld met veel verlies. Ons bootje vaart door ruwe zee, op weg naar een andere wereld, maar keer op keer blaast de wind ons terug of zijn er golven die ons overspoelen. We houden onze adem in en zetten daarna opnieuw koers.

Zonder precies te weten waar we naar toe varen maar met hoop op een betere toekomst. 

Zo voelt het momenteel voor veel mensen, heen en weer geslingerd worden zonder dat ze ervaren zelf aan het roer te staan. Mensen die iemand hebben verloren, die ziek zijn of in quarantaine moeten omdat een ander ziek is. Mensen die hun werk of hun bedrijf verliezen. Jongeren die niet naar school kunnen en niet bij elkaar kunnen zijn. Kinderen die afstand moeten houden en dit niet begrijpen. We zien dat er meer psychische klachten komen.

Wereld vol oordelen

In deze tijd hebben we allemaal te maken met verlies. We beperken onszelf nu om straks weer vrijheid te hebben. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. Iedereen brengt echter op zijn of haar eigen manier offers. Wat mij daarin raakt, zijn de oordelen die mensen hebben over elkaar en elkaars gedrag. Ook persoonlijk ervaar ik de gevolgen in mijn werk en heb ik steeds te dealen met wat wel en niet mag. Dat vind ik lastig, vooral omdat dit voor mij wordt beslist. Als een ander dit dan wegwuift, voelt dat verdrietig. 

Van deze oordelen hebben we er talloze. Alsof je alleen verdriet mag hebben, boos of bang mag zijn, als iemand is overleden. “Want dat is pas echt erg.” Natuurlijk is dat zo. Terwijl leed dan ook op een weegschaal wordt gelegd, er ontstaat leedconcurrentie. Ja, dat woord bestaat echt (en dat is op zich al erg).

Plek voor groot en klein leed

Ik hoop dat er voor elk leed plaats is. Of het nu groot of klein is, licht of zwaar, zwart of wit, dichtbij of ver weg, veel of weinig. Dat elk leed de aandacht krijgt waar het om vraagt. Ook van de mensen over wie we oordelen. Dat we even het anker uitgooien in die ruwe zee, erop vertrouwend dat de storm weer gaat liggen. 

Wereld vol toekomst

Dan zul je merken dat er ook in een storm momenten van windstilte zijn. Alsof de wind even zijn adem inhoudt. Misschien moet je er naar zoeken, maar je vindt ze wel. Kijk daarom aan het eind van deze dag eens terug naar de dag van vandaag. Was er een moment van windstilte, van glinstering, van dankbaarheid, geluk, liefde? Misschien zelfs wel twee? Schrijf ze voor jezelf op, als baken in de storm. En doe dat morgen weer. Als de golven je bootje overspoelen, pak je deze momenten er weer bij. Het helpt, geloof me. Om uiteindelijk koers te zetten naar de wereld vol toekomst.

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast