Wijsheid is zijn
niet hebben

Laat angst los

We leven in een tijd van onzekerheid. Onzekerheid over hoe lang maatregelen nog gaan duren en we, stukje bij beetje, ons normale leven weer kunnen oppakken. Onzekerheid over hoe dit ‘normale leven’ er dan zal uitzien.

Onzekerheid of we zelf ziek worden, of onze families. Onzekerheid over herstel, als we ziek zijn. Onzekerheid over het afscheid van lieve dierbaren die het leven moeten laten. Onzekerheid over…. Al die onzekerheid roept bij veel mensen angst op.

Angst is een nuttige emotie. Angst maakt ons alert, zet al onze zintuigen op scherp en zorgt ervoor dat we kunnen vechten of vluchten als er gevaar is. Daarmee zorgt angst er dus voor dat we overleven en onszelf in veiligheid brengen. Juist de lockdown en alle maatregelen helpen ons bij het creëren van de nodige veiligheid. Tegelijkertijd is het zo onwerkelijk dat al die maatregelen ons ook angstig kunnen maken. Ons misschien zelfs verlammen.   

Vechten helpt niet

Als reactie daarop willen we controle en grip, we willen iets doen. Vechten voelt beter dan loslaten. Of het nu werkt of niet, je dóét tenminste iets. Maar het stopt je angst niet. Als je kunt zien dat vechten uiteindelijk voor meer angst zorgt, dan heb je de eerste stap al gezet.

Wat als je tegen jezelf zou kunnen zeggen: “Het is zoals het is, en ik ken in deze situatie mijn plek. Ik weet dat het ook weer anders wordt”. Doe maar. Komt er meer rust? Fijn, zeg dit vaker tegen jezelf. Of juist niet? Probeer dan het volgende.

Pak je angst eerst vast

Om los te kunnen laten, moet je eerst vastpakken. Juist niet wegduwen. Sta jezelf toe om bang te zijn. Schrijf eens op waar je precies bang voor bent. Je kunt er ook een tekening van maken, als je dat liever doet. Daarmee haal je de angst uit jezelf, je geeft je angst woorden of beeld. 
Kijk dan goed waar je angst over gaat. Wat gaat er precies over het huidige moment? Over hoe het nú met je is? Niet zoveel? Dus op dít moment speelt dit niet, daarmee hoef je er nú ook niet bang voor te zijn. Zet hier voor jezelf een hartje bij. Wat is het effect? 

Gebruik je eigen hulpbronnen

Wat blijft er over? Sta hier vanbinnen bij stil. Wie of wat kan jou helpen om deze angst nú (een beetje) los te laten? Wat zijn jouw hulpbronnen? Voorbeelden zijn wandelen, fietsen, schilderen, mediteren, muziek luisteren, dansen… alles waarvan jij geniet of wat jou uit stress haalt.
Maak er een beeld van door te tekenen, op te schrijven of op een andere manier tastbaar te maken. Zet het neer op een plaats waar je vaak komt. Als je je angstig voelt, zet dan een hulpbron in. Hoe werkt dit voor je? Als je het opschrijft, kan het teruglezen je ook weer helpen om angst los te laten.

Voor de mensen die het nu nodig hebben…
… om hun verhaal te delen, gevoel te uiten, een gesprek te hebben van mens tot mens, laat het me weten. We vinden een manier, een weg die nu past. 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast