Wijsheid is zijn
niet hebben

Cirkeltjesrouw door corona?

Het coronavirus houdt ons elke dag bezig. Soms houdt het ons in zijn greep, maakt het ons angstig. De maatregelen zijn terecht streng. Nú moeten we de gevolgen van dit vreselijke virus zo veel mogelijk beperken. Want die zijn al erg genoeg.

Maar wat als we vooruit kijken, zorgt corona dan voor cirkeltjesrouw?

Sommige mensen proberen al betekenis te geven aan de boodschap die het virus voor ons heeft. Dat de wereld koorts heeft en moeite met ademhalen, dat wij mensen hieruit onze lessen moeten leren. Natuurlijk, dat is belangrijk maar daarvoor vind ik het nu nog te vroeg.

Want nu gaan er mensen dood aan corona. Mensen die soms eenzaam sterven omdat ze in isolatie zijn. Stel je eens voor: hoe moet het zijn om alleen dood te gaan? Hoe moet het zijn om geen afscheid te kunnen nemen van jouw geliefde? Hoe moet het zijn om een uitvaart bij te wonen met zo weinig mensen die zelfs dan elkaars nabijheid niet op mogen zoeken? Hoe moet het zijn om alleen ‘digitaal’ bij een uitvaart te mogen zijn? (Chapeau voor de uitvaartbranche die nu alle creativiteit aanspreekt om een liefdevol afscheid te regelen.)

Rouwen vraagt om een goed afscheid

Dat je iemand verliest, overkomt je. Wat je zelf hebt te doen, is goed afscheid nemen. In leven en in dood. En juist dat kan nu lastig zijn. Afscheid nemen met drempels luidt vaak ook een rouwproces in met hindernissen. Immers, hoe kan een kind nu weten dat zijn papa echt dood is als hij hem niet meer heeft aangeraakt, of zelfs gezien? Wat als je je partner thuis had willen opbaren, maar dat nu wellicht niet mag? Dat 24-uurs rouwbezoek niet mogelijk is. Dat je je vriendin niet mag troosten door haar eens flink te knuffelen.

We weten natuurlijk nog niet welke gevolgen dit heeft voor het proces van rouw. We weten wél dat het nemen van afscheid ontzettend belangrijk is. Het zou zomaar kunnen dat er extra hindernissen ontstaan. De cirkel van het leven laat het zien: we worden geboren en welkom geheten in dit leven, we hechten ons aan onze ouders en belangrijke anderen, we gaan relaties aan en verdiepen deze relaties. Ergens komt er ook altijd een moment van verlies en dus afscheid nemen. Dat is het begin van het rouwproces: ervaren wat het verlies met je doet en je weg weer vinden in het leven. Doorléven en dóórleven tegelijk. Dan kun je ook weer aan iets nieuws beginnen.

Ronddraaien in cirkeltjes 

Maar wat als je als het ware een ‘valse start’ maakt? Blijf je dan in cirkeltjes ronddraaien tussen afscheid en rouw? Hoe kun je dan je weg weer vinden in het leven en betekenis geven aan jouw verlies? Hierin moeten we nu samen een nieuwe weg vinden, laten we elkaar daarin steunen. Met de hand op ons hart, oogcontact, lieve woorden en contact ‘op afstand’. Het is oké om het nu even niet te weten, onrustig of bang te zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Voor de mensen die het nu nodig hebben…
… om hun verhaal te delen, gevoel te uiten, een gesprek te hebben van mens tot mens, laat het me weten. We vinden een manier, een weg die nu past. 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast