Wijsheid is zijn
niet hebben

 > 
 > 

Troost

Onze overleden geliefden blijven we in ons hart meedragen. Er gaat praktisch geen dag voorbij zonder dat we even aan hen denken. Door een kaarsje aan te steken, naar een foto te kijken, in gedachten of hardop tegen hen te praten, of anderszins.

Op 2 november, Allerzielen, herdenken we ook in gezamenlijkheid. Ook dit samen doen en delen, kan troost bieden. 

Allerzielen is letterlijk ‘het feest van alle zielen’ en is oorspronkelijk de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle gelovige zielen van gestorvenen worden herdacht. Tegenwoordig zien we de betekenis breder door alle mensen die zijn overleden en die we missen, te herdenken.

Wat als we nog breder denken? Immers ook wij, de mensen die leven, hebben een ziel. Allerzielen. Laten we niet alleen onze lieve doden herdenken maar ook aan elkaar denken. Elkaar steunen. Misschien ons ook wel getroost voelen door de mensen van voorbij, als we merken dat iemand nog ‘ergens’ is. Dat geeft kracht om weer verder te gaan.

Troost is: samen in het donker zijn

Echte troost is als het verdriet er mag zijn. Als tranen mogen stromen. Tranen die eerst vertellen van kou en gemis en later veranderen in de warmte van liefde. Liefde stopt immers niet bij dood, liefde gaat over de grenzen van de dood heen. Zelfs zo, dat je ook dan die liefde kan ervaren.

Troost is dus niet het proberen weg te nemen van verdriet of pijn. Of iemand proberen op te beuren. Juist niet. Iedereen die dat wel eens heeft meegemaakt, weet dat dat niet alleen niet helpt maar dat het zelfs pijnlijk is om te horen. Troost is als er medegevoel is voor de pijn. Dat laat je merken dat je niet alleen bent in je verdriet. Troost gaat om het wegnemen van eenzaamheid.

Allerzielen Allicht Budel: boom van liefde

Allerzielen Allicht kan een passende manier van aandacht zijn voor jouw lieve overledene(n) en voor elkaar. Door een extra lichtje te laten branden bij het graf of de urn. Op de begraafplaats en/of thuis. Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseert de herdenking Allerzielen Allicht op de algemene begraafplaats Cranendonck aan de Grootschoterweg in Budel, op zaterdag 2 november tussen 19.00 en 21.00 uur. 

Ook ik werk weer graag mee aan dit initiatief. We maken een boom van liefde; een boom die stevig staat, meebuigt met de wind en veel liefde draagt. Af en toe breekt er weleens een tak af, maar de boom blijft staan. Hoe meer hartenboodschappen, des te meer de boom zal oplichten van liefde. De boom hoopt dat jij meehelpt om zijn takken te vullen en iets moois maakt om zijn takken mee te versieren. Dat mag je thuis doen, en dat mag ook op de begraafplaats bij mij in de stand. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl, ook voor de nieuwsbrief. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast