Wijsheid is zijn
niet hebben

Gelukkig nieuwjaar…

Hoe vaak hoor je het niet in deze dagen? Fijne feestdagen, gelukkig nieuwjaar, een gelukkig en gezond 2018 gewenst… Oprechte wensen die we naar elkaar toe uitspreken. Oprechte wensen die echter ook pijn kunnen doen.

Lieve pijnlijke wensen

Want stel je eens voor. Je hebt enkele maanden geleden je partner verloren en in deze kerst- en nieuwjaarstijd is hij of zij er voor het eerst niet bij. Stel je eens voor. Je hebt te horen gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent. Stel je eens voor. Dan kunnen deze oprechte lieve wensen ook pijn doen.
 
Zo ook Thea*. Zij brengt deze kerstperiode voor het eerst door zonder haar man, die afgelopen zomer is overleden. “Ik ben wel bij mijn kinderen geweest en die hebben hun uiterste best gedaan om het gezellig te maken. Speciaal voor mij had mijn dochter mijn lievelingsmaaltijd gekookt. En toch… had ik me het liefst willen verstoppen. Wachten tot het januari is en het ‘gewone’ leven weer begint. Nu werd ik, juist door de gezelligheid van mijn familie, steeds geconfronteerd met het gemis van mijn man. Er werd ook niet echt over hem gesproken. Ik denk dat ze dat deden om mij te sparen. Tussen al die mensen voelde ik me eigenlijk heel eenzaam.”
 
Zoals Thea zijn er veel mensen. Mensen voor wie deze periode extra moeilijk is. Dat is zeker zo wanneer anderen, in een poging om het verdriet weg te nemen, nog een dubbele portie vrolijkheid en gezelligheid op je bord te scheppen. Overigens, met een goede bedoeling. 

Hoe kun jij er ook bij zijn?

Juist deze goede bedoeling maakt dat mensen zoals Thea hun mond houden: “Weet je, ze hebben het zo goed met me voor. Dus doe ik gezellig met hen mee. Zo lijkt het tenminste. Maar vanbinnen doet het pijn”.
Wat dan wel, vraag je je nu wellicht af. In elk geval is het belangrijk dat er aandacht is voor degene die je mist. Een van mijn cliëntjes heeft samen met haar zusje een mooi kerstlijstje gemaakt voor de foto van haar overleden papa. Die moest ook op tafel bij het kerstdiner. “Alle kindjes hebben een mama en een papa en mijn papa is er niet met kerstmis. En zo is hij er toch een klein beetje wel.” Dat had zij nodig, om kerst ook voor haar tot een fijne tijd te maken. Geef jezelf dus wat je nodig hebt. Vaak is het fijn dat ook met die lieve mensen om je heen te delen.
 
“Noem zijn of haar naam, laat tranen stromen en vier het leven. Stop jezelf niet weg.” – Daan Westerink  

Gelukkig nieuwjaar, met alles wat er is

“Ik hoop dat 2018 jou nieuwe lichtpuntjes brengt. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik kan me voorstellen hoe dubbel het moet zijn. Dat het wellicht voelt alsof je hem of haar achterlaat in 2017, terwijl je zelf doorgaat naar 2018. Neem je lief met je mee en voel dat hij of zij altijd achter je staat. Neem je kind met je mee en voel dat het altijd een deel van jou zal zijn. Neem jezelf met je mee.” 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail dan voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief.
 
* In werkelijkheid heeft Thea een andere naam.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast