Wijsheid is zijn
niet hebben

Opgebrand? Verlies uit het verleden als bron voor burn-out

Opeens is hij volkomen uitgeput en komt thuis te zitten met een burn-out. Het gesprek gaat over zijn werk, over druk en werkdruk die hij ervaart maar uiteindelijk komt het verhaal los.

Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat zijn jongste zoon is overleden. Hij was ziek en langzamerhand zagen ze hun kind achteruitgaan. Zijn oplossing was: nog harder werken, zich groothouden en vechten om overeind te blijven. Zo had hij het vroeger thuis geleerd. Hij keek niet om. Totdat hij zich ziek moest melden. Er moest iets gebeuren, zo ging het niet meer.  

‘Je lijf doet het niet meer’

Als je een burn-out hebt, is je lijf opgebrand. Je hebt niet geluisterd naar eerdere signalen van je lichaam, naar je gevoelens, gedachten, naar wat je hart je ingaf. En ineens ‘doet je lijf het niet meer’. Je bent jezelf kwijt. Maanden- of jarenlang ben je over je grenzen gegaan en heb je jezelf overbelast. Je hebt je afgesloten van je (lichaams-)gevoelens, waardoor het lijkt alsof de burn-out er ‘ineens’ is. Er is onder andere extreme vermoeidheid, uitputting, afstandelijkheid, gevoelens van cynisme, falen en zinloosheid.
 
Vaak wordt er dan gezegd: je moet niet zo hard werken, ‘nee’ leren zeggen, je grenzen bewaken, meer balans brengen tussen werk en privé. Allemaal waar, maar het zijn niet de werkelijke oorzaken waardoor iemand een burn-out krijgt. Overigens leiden hard werken en veel dingen doen op zich niet tot een burn-out (hoewel rust en ontspanning natuurlijk wel nodig zijn). 

De echte oorzaken van burn-out

Een van de oorzaken van burn-out is gestolde rouw, verlies uit het verleden dat we hebben weggedrukt. We sluiten ons gewonde hart op en onderdrukken onze werkelijke reacties op het verlies. Ons overlevingssysteem draait op volle toeren: we doen bijvoorbeeld alsof het er niet is, zetten een vrolijk gezicht op, zeggen dat alles goed gaat, gaan nog harder werken en pakken een extra paracetamol. We hebben in het verleden iets of iemand verloren en zijn direct weer aan iets nieuws begonnen. Zonder echt te rouwen. Hoe vaker we dat doen, hoe meer energie het kost. We verliezen onze vitaliteit en de batterij raakt steeds leger. En ineens is daar dan de burn-out. De burn-out waar ons lichaam ons al zolang voor heeft gewaarschuwd.
 
Een tweede belangrijke oorzaak van burn-out is plekverwarring/grensthematiek. Dat heeft te maken met het overnemen van klussen van een ander; klussen die niet bij jou horen. Je staat dan als het ware op de verkeerde plek. Thuis heb je dit op een bepaalde manier geleerd, die je ook in je werk inzet. De derde oorzaak is het geen contact hebben met je passie, als je geen plezier ervaart in je leven of je werk. Waar werd je als kind echt blij van? Ga eens na hoe je dat nu nog in je leven hebt. 

Wat heb je te doen?

Natuurlijk is het nodig om te werken aan je energiehuishouding om je fysiek beter te voelen. En om je werk weer op te pakken in een aangepast ritme, duur en soort werk. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan de echte oorzaken. Je hebt je gemis te accepteren om weer bij je verlangen te komen. Dat betekent wellicht dat je alsnog terug moet naar het verlies van lang geleden. Dat je je eigen plek mag ontdekken en bij de ander mag laten wat van de ander is. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Ben jij burn-out? Ben je herstellende? Wil je eens anders kijken naar wat jou is overkomen? Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Vergoeding door zorgverzekering vaak mogelijk.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast