Wijsheid is zijn
niet hebben

Veerkracht geeft je vleugels

Het is zo mooi om te mogen zien hoe mensen na een persoonlijk verlies weer de kracht vinden om door te gaan met hun leven. Ieder op zijn manier, zoals ook ieder zijn eigen weg bewandelt op het pad van rouw.

Voelt het bij een overspoelend verlies als ‘dit is te groot voor mij’ en kun je je niet voorstellen dat het weer anders kan worden, toch is dat zo. Veerkracht geeft ons weer vleugels.
 
Dit voorjaar klopte een man op de deur van mijn praktijk. Enkele maanden daarvoor had hij zijn vrouw verloren. Zijn vrouw, van wie hij intens hield (en houdt) en met wie hij al meer dan een halve eeuw samen was. Het verdriet was onmetelijk groot en vulde de hele kamer. De man was gewend om vooruit te kijken en wilde weer een nieuw doel in zijn leven. Juist dat heeft hij kunnen loslaten. Door met behulp van de begeleiding kleine stapjes te zetten in plaats van de gebruikelijke grote passen. De kou van het verlies heeft langzaam plaatsgemaakt voor de warmte van het missen en dankbaarheid voor hun leven samen. Zijn vrouw is er voor hem nog steeds, hij houdt haar anders vast. 

Van rauw verdriet naar dankbaarheid

Dat het rauwe verdriet om zijn vrouw mocht verworden tot dankbaarheid voor haar leven, had deze man niet kunnen ‘bedenken’. Hij heeft diep gebogen en kon daarna weer ‘terugveren’ naar het leven, als een veer die buigt en zich door zijn elasticiteit weer opricht. En niet alleen terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, maar – als je goed kijkt – zelfs iets rechter staat en meer glans heeft.
 
Hoe zwaar en uitzichtloos iets ook was, achteraf zeggen mensen vaak dat ze ook geleerd hebben. Dat ze nieuwe eigenschappen bij zichzelf hebben ontdekt, dat ze hun leven anders invullen, dat oude dromen worden vervangen door nieuwe, dat er nieuwe betekenis ontstaat. Laat ik hierbij de kanttekening maken, dat het hiervoor nooit waard is geweest een dierbaar mens te verliezen. 

Veerkracht hebben we allemaal

Het mooie is dat we allemaal dit vermogen hebben om te blijven functioneren en zelfs te groeien na verlies en tegenslag. Het is terugveren en verder komen. Het is veerkracht. Belangrijk bij het hebben of terugkrijgen van veerkracht is het voelen van verbondenheid, dat je mensen om je heen hebt die met je meeleven. Dat je van jezelf blijft geloven dat je de moeite waard bent en dat je oog hebt voor schoonheid. Muziek ontroert, natuur brengt verwondering, de kleine dingen van het leven geven herkenning. Juist schoonheid kan diepe pijn helpen te verwoorden en daardoor toegankelijk maken.
 
De kunst is om mét een rugzak vol moeilijke én mooie herinneringen stapje voor stapje op weg te gaan. Door onderweg te leren omgaan met tegenslag, angst, verdriet en alles wat er is, ga je jezelf beter begrijpen en vertrouwen. Vertrouwen dat wat er is, ook weer voorbijgaat. En soms ook weer even terugkomt. En weer voorbijgaat...
 
Een veer op je pad kan je helpen of troosten. Iets of iemand wil je vleugels geven.
 
Meer weten over omgaan met verlies en rouw?
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Vergoeding door zorgverzekering vaak mogelijk.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast