Wijsheid is zijn
niet hebben

Het pad ontstaat door erop te lopen

Een maand na het onverwachte overlijden van haar man stapte ze voor 't eerst mijn praktijk binnen. Ze wilde weten hoe het ging met rouwen, zocht naar antwoorden want “rouwen was geen gewoonte”. Ik ontving haar hartelijk, benieuwd naar haar verhaal.

Tegelijk had ik mijn twijfels. Wat zou ik deze vrouw kunnen bieden, al zo snel na de dood van haar man? De impact van dit grote verlies was nog nauwelijks tot haar doorgedrongen. Ja, haar hoofd wist het wel. Maar haar gevoel en haar lichaam waren nog niet zover. 

Wat de boeken vertellen

Als je zo’n groot en onverwacht verlies meemaakt, kan het je volledig overspoelen. Belangrijk is echter om het verlies stukje bij beetje te verweven in je eigen levensverhaal. Jij hebt het meegemaakt, het hoort bij jou, of je dat nu wilt of niet. Je kan niet doen alsof het er niet is, je omdraaien en dan zeggen: “Zo, ik heb het verwerkt. Het is klaar”.
 
Ieder mens rouwt op zijn of haar eigen manier, zonder tijdslimiet. Daar heb je je eigen weg in te vinden, een weg die je van tevoren niet kunt uitstippelen. Dit pad ontstaat door erop te lopen. De meeste mensen vinden hun weg, met steun van dierbaren. En als ze merken dat ze onverhoopt ‘vastlopen’, vragen ze begeleiding. Dat is prima. De boeken vertellen ons ook even te wachten en op een later moment professionele hulp te zoeken. 

Wat de praktijk vertelt

De praktijk vertelt mij inmiddels iets anders. Steeds vaker kloppen mensen al snel na een verlies aan voor begeleiding. En ik ontvang hen hartelijk, inmiddels zonder twijfel. Om hun verhalen te horen, om mee te lopen op het pad dat zij gaan. Om te duiden wat er gebeurt en te werken met hechting en liefde, met afscheid en rouw. Om ze hun eigen veerkracht weer te laten ervaren, zodat ze na een tijdje tegen zichzelf kunnen zeggen: “Ja, er is iets ergs gebeurd. Maar ik heb het overleefd, ik sta rechtop en ik kan het leven weer aan”.
Dat is precies wat de vrouw waarover ik in dit artikel schrijf, mij enkele weken geleden vertelde. Door hulp te zoeken, kon ze plaatsen wat er met haar gebeurde en beweging houden in haar proces van rouw. Ze kon de juiste dingen doen én laten en zo voorkomen dat ze vastliep.
 
Voor mij is het daarom veel belangrijker om te kijken naar de vraag die iemand heeft en het ongemak dat het verlies oplevert. Of dat nu verlies door overlijden is, door echtscheiding, ziekte, verlies van werk of ander verlies. Ieder mens loopt zijn of haar eigen pad.
Jij bent welkom. Met je verlies van nu, verlies van pas geleden of verlies van langer geleden. Een verhaal over verlies en rouw is immers een verhaal over liefde. Voor de ander én voor jezelf. Je hoeft het nieuwe en onbekende pad niet alleen te lopen. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek. Vergoeding door zorgverzekering mogelijk.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast