Wijsheid is zijn
niet hebben

Ouder van een ongeboren kind

“Lief kindje, wat hadden we je graag in onze armen gehouden. Wat hadden we je graag leren kennen en zien opgroeien. We hadden je getroost als je gevallen zou zijn, we hadden gelachen als je blij zou zijn. Helaas mocht het niet zo zijn."

"Jij mocht niet bij ons geboren worden. En toch voelen we ons ouders, van jou, ons ongeboren kindje.”
 
Kun je rouwen om iets wat er niet is? Ja zeker. Je beseft dat het geen vanzelfsprekendheid is om kinderen te krijgen, maar als het je echt overkomt dan is het een klap in je gezicht. Je verliest het vertrouwen in je lichaam. Je verliest je beeld van de toekomst. Jouw toekomst en jullie toekomst als gezin. In gedachten had je het kindje al een plek gegeven in je leven. 

Stil verdriet

Je hebt echter te aanvaarden dat het echt zo is, als het krijgen van een kindje niet vanzelf gaat. Met alle gevoelens die daarbij horen. Je hebt je toekomst zonder kinderen opnieuw te verbeelden en vorm te geven aan een ander leven. Een leven, anders dan je verwacht had maar dat op een andere manier vruchtbaar kan zijn. Dat heet rouwen. Het is belangrijk om het verlies te doorleven en als partners samen verder te gaan.
 
Ongewenste kinderloosheid kan zeer ingrijpend zijn en levensgroot tussen beide partners in staan. Daarbij komt dat sociale steun, anders dan bijvoorbeeld bij overlijden, niet vanzelfsprekend is. Het kan zijn dat de omgeving het verlies niet erkent en vaak zijn er bij de partners gevoelens van falen, schaamte of de angst een stempel opgedrukt te krijgen. Het gevolg is dat mensen zich afsluiten en zich gaan verschuilen voor hun rouw. 

Zelfbedacht ritueel

Het helpt om afscheid te nemen en te rouwen om het verlies van het kindje dat er niet mocht zijn.  Sommige mensen planten een rozenstruik of boom in hun tuin, schrijven een verhaal, maken een beeldje of iets anders dat symbool staat voor het verlies. Iets wat bij hen past. 

Allerzielen Allicht Budel op 7 november

Op deze dag is er weer een speciaal herdenkingsmoment op de algemene begraafplaats aan de Groot Schoterweg in Budel, voor al onze dierbaren die niet meer bij ons zijn. Hoe mooi zou het zijn om ook een lichtje te laten branden voor het kindje dat nooit bij je mocht zijn maar wel een speciaal plekje in je hart heeft?
Allerzielen Allicht vindt plaats tussen 19.00 en 21.00 uur en wordt georganiseerd door Van der
Stappen Uitvaartverzorging. Ook ik werk graag mee aan dit prachtige initiatief. Wat zou je nog graag willen vertellen of vragen aan degene die er niet meer is en die je zo hard mist? Of aan diegene die er nooit in levende lijve was maar wel in jou leeft? Je bent meer dan welkom. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654 (ook voor nieuwsbrief). Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend gesprek.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast