Wijsheid is zijn
niet hebben

In rouw zonder het te beseffen

“Mijn man is aan het dementeren. Ik krijg steeds minder contact met hem, hij is steeds minder de man met wie ik ooit getrouwd ben. Ik realiseer me nu pas dat ik in een proces zit van afscheid nemen, verliezen en rouwen."

"Misschien ben ik ook daarom soms zo moe.” Dit verhaal mocht ik horen van een vrouw die onlangs een van mijn lezingen bijwoonde. Zo gaat het vaak, is mijn ervaring: in rouw zijn, zonder het te beseffen.
 
Problemen met je gezondheid vragen veel van je, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. En niet alleen van degene die ziek is, maar ook van de mensen in zijn of haar omgeving. Kinderen passen zich aan op hun manier; partners houden gezin, huishouden en werk draaiende om alles ‘door te laten gaan’. En de zieke? Die voelt vaak schuld, schaamte, frustratie en veel onzekerheid en verwarring. Ook en vooral nadat hij of zij ‘genezen’ is verklaard. 

Genezen, en dan?

Tijdens een medische behandeling is het (soms letterlijk) een periode van overleven. En daarna? Je wilt je gewone leven weer terug en dat lukt niet. Hoe kan dat nu, je bent toch ‘genezen’? Anderen zeggen het ook: je hebt geluk gehad, wat is je probleem? Je wilt het wellicht uitschreeuwen: ja, ik had geluk maar tegelijk staat mijn leven op zijn kop: ik blijf moe, ik ben bang, mijn relatie is veranderd, ik weet niet of ik mijn werk nog kan doen en ik weet niet wie ik nu ben als mens. 

Afscheid nemen

Ongemerkt ben je terecht gekomen in een rouwproces, dat tijd en aandacht van je vraagt. Want het is nogal wat, wat er in je leven gebeurt. Ook als je geconfronteerd wordt met blijvende gezondheidsproblemen kan het gevoel van rouw je overvallen. Je hebt immers afscheid te nemen van, in de eerste plaats, een gezond lijf. Hoe moeilijk is het om dat te accepteren; dat lijf waarin je eerst zoveel vertrouwen had, zorgt nu voor onzekerheid. Je realiseert je dat ook jij kwetsbaar bent, door de confrontatie met je eigen sterfelijkheid.
 
Behalve jij en je lijf, veranderen ook je relaties. De relatie met je partner wordt anders, je relaties met familie en vrienden. Wellicht wordt een rijk sociaal leven een stuk beperkter. En je werk? Kun en wil je hetzelfde werk blijven doen als voordat je ziek werd? Kun je terugkeren? Hoe zit het met je financiële zekerheid? Allemaal vragen die je aan jezelf zult stellen. De antwoorden doen je eerdere zorgeloosheid en gevoel van controle wellicht verdampen. 

Ongemerkt rouwen

Je zit in een proces van afscheid nemen, van verlies en van rouw. En niet alleen jij, maar ook je eventuele partner en je kinderen zitten in een rouwproces, ieder op hun eigen manier. Natuurlijk heb je moeite om in balans te komen. Dat betekent niet dat je zwak bent. Je rouwt. Die rouw verdient het om bij stil te staan. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Mail info@brightblue-coaching.nl of bel 06-12949654 (ook voor nieuwsbrief). Persoonlijke vragen over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel/mail voor een kosteloos en verhelderend gesprek.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast