Wijsheid is zijn
niet hebben

Alle dagen herinneren

Op 2 november is het weer Allerzielen, de dag waarop we onze lieve overledenen (extra) gedenken. Natuurlijk op een manier die bij jou past. Maar is eigenlijk niet elke dag Allerzielen, als je iemand mist die je zo nabij was en is?

Samen herdenken en herinneringen ophalen, kan troost geven. Als iemand met je meevoelt en je laat merken dat je niet alleen bent in je verdriet. Verdriet dat er is, hoe dan ook. Dat kan niemand wegnemen. Iemand die je troost, zorgt ervoor dat je (even) niet eenzaam bent.

Herinneringen: mooi én pijnlijk

Altijd komt er weer een moment dat er geen troost is. Mensen vertellen me over momenten dat ze alleen thuis komen, waar niemand op hen wacht. Het gemis staat dan in één keer weer levensgroot voor de deur. Net als het besef dat die ander er niet meer is. Dan kan herinneren ook pijn doen. Het gaat er dan over dat er geen nieuwe herinneringen meer bij komen voor jullie samen. 

Stel je eens voor, je kunt dit een beetje uit elkaar rafelen. Enerzijds de pijn van samen geen mooie momenten meer hebben. Hij of zij daar en jij hier. Hartzeer. Jouw gemis staat voorop.
Anderzijds de herinneringen aan hem of haar. Wat zie je allemaal voorbij komen? Wat doen jullie samen? Wat wordt er gezegd? Waar moet je om lachen? Wat doet het met jou? Misschien ben je weer even in die situatie, als je dit leest. Hartvreugde. Hij of zij staat voorop.

Geen dag zonder jou

Zo her-inneren we onze lieve overledenen elke dag. We houden hem of haar levend vanbinnen. Je noemt zijn naam. Je vertelt haar wat je die dag gaat doen en later hoe je dag is geweest. Je wandelt naar zijn lievelingsplek. Je bedankt haar omdat ze je na haar dood geleerd heeft om je gevoel te delen. Je zit in de tuin bij de boom die of op het bankje dat er speciaal voor hem staat. Je maakt het voor jezelf mogelijk om even dicht bij hem of haar te zijn. 

Dit is vanbinnen omarmen in plaats van in de werkelijkheid. Je merkt ook wanneer het even genoeg is. Dan ga je verder, om later weer terug te komen. Steeds opnieuw. 
Zo heeft hij of zij een plaats in je leven. Een plaats die blijft. Want jullie liefde blijft immers ook. Ongeacht wat er gebeurt in je leven, ongeacht hoe veel of weinig tijd er is verstreken sinds het overlijden. Er komen en zijn nieuwe mensen in je leven, maar deze plek blijft voor die ene. 

Allerzielen Allicht Budel

Allerzielen Allicht kan een passende manier van aandacht zijn voor jouw lieve overledene(n) en voor elkaar. Door een extra lichtje te laten branden o p de begraafplaats en/of thuis. Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseert de herdenking Allerzielen Allicht op de algemene begraafplaats Cranendonck aan de Grootschoterweg in Budel, op zaterdag 5 november tussen 19.00 en 21.00 uur.

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.