Wijsheid is zijn
niet hebben

Door de rouw heen leven

“Ik slaap niet goed. Ik kan me niet concentreren. Mijn verdriet is te groot. Ik word erg snel boos. Ik voel me schuldig. Ik vind mezelf niet oké omdat ik zo reageer. Kun jij me hiervan af helpen?”

Met deze vraag komen veel cliënten mijn praktijk binnen. Ze willen zo snel mogelijk kwijt waar ze last van hebben.

Natuurlijk, ik kan het me voorstellen. Maar mijn antwoord is altijd dat ik dat niet kan. En dat ik dat ook niet wil. Grote ogen in de stoel tegenover mij. Het is immers niet voor niets dat je niet goed slaapt, je niet goed kunt concentreren of om het minste boos wordt. Heel vaak zijn het normale rouwreacties. Normale reacties omdat er iets abnormaals in het leven is gebeurd. 

Dat begrijpen mensen, maar vaak dringt het nog niet helemaal door. Want wat moeten ze dan met hun fysieke klachten, negatieve gedachten of gevoelens? 

Eerst vastpakken

Verlies vraagt aandacht. Verlies vraagt van je dat je onderzoekt wat er gebeurt. Rouwen doen we namelijk met alles wat we hebben. Waar we vaak denken dat het (alleen) om verdriet gaat, zijn er ook andere gevoelens. Daarnaast heeft verlies invloed op hoe we denken, wat er in ons lijf gebeurt, hoe we ons gedragen en hoe we naar onszelf en naar de wereld kijken.

Deze reacties vragen om zorgvuldigheid. Wat willen ze je vertellen? Dat betekent dat je ze juist moet vastpakken. Als je ze wegdrukt, ervan af wilt, komen ze weer bij je terug. Hoe harder je een ballon  onder water probeert te duwen, des te sneller is ie immers weer boven. 

Dan liefdevol loslaten

Als je je gevoelens en gedachten toelaat, of zelfs oproept, verdwijnen ze vanzelf weer. Niet na één keer, wel na enige tijd. Ze vertellen immers het verhaal van iemand die of iets dierbaars wat je hebt verloren. En hoe jij daarop reageert. 
Als je dat kunt (durft te) onderzoeken, wordt ook duidelijk wat je beter kan helpen. Boosheid kan bijvoorbeeld een uiting van verborgen verdriet zijn. Slecht slapen kan vertellen dat je ’s nachts bezig bent met het verlies omdat je er overdag onvoldoende aandacht voor hebt. Een heftige reactie op een relatief ‘klein’ verlies kan erop wijzen dat er nog onverwerkte zaken uit het verleden zijn. 

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je gewend bent om door te gaan en vooruit te kijken. Zoek daar dan ook steun bij, in je directe omgeving of professionele hulp. 

Om rouw kun je niet heen. Je hebt door de rouw heen te leven. 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars! 

Jeanne van Mierlo
Verlies- en rouwtherapeut 
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast