Wijsheid is zijn
niet hebben

Rouwen is dag voor dag leven

We leven in een maatschappij die van ons vraagt om vooruit te kijken, te plannen, zorgen voor onze toekomst. Stilstaan bij de dag van vandaag, hoe het nú met ons gaat, doen we veel minder.

Laat staan dat we terugkijken naar het verleden, wat dit ons heeft gebracht en gekost. Toch vraagt rouw juist om een mix van toekomst, heden en verleden.

Ze is voor de derde keer bij me in de praktijk en vertelt gespannen dat onze sessies haar nog te weinig opleveren. Ze is op zoek naar een houvast voor de toekomst, een doel voor haar leven, maar ze vindt dit niet. Een jaar geleden heeft ze haar man verloren, voor haar gevoel heeft ze al die tijd stilgestaan. Nu wil ze vooruit.

Te grote stappen

Ik begrijp en voel haar verlangen. Het is al te lang grijs en donker in haar leven. Het verlies van haar man zorgt ervoor dat ze ontheemd is, ze voelt zich niet meer thuis in haar huis en niet bij zichzelf. Gewend als ze was om haar man te volgen, heeft ze nu een klus om te ontdekken wat ze zelf wil. Haar gedachten willen een doel, iets groters om naar toe te werken en schieten alle kanten op. Als ik met haar werk, vertellen haar lijf en gevoel dat een dergelijk doel nog te ver weg is. Haar lichaam heeft behoefte aan rust, haar razende gedachten willen tot rust komen.

Onderweg

Als je een verlies meemaakt dat je doet trillen op je benen, dan besef je vaak niet wat je overkomt. Het duurt even voordat je vanbinnen weet ‘het is echt waar, dit is mij overkomen’. We kunnen dan een warboel van gedachten en gevoelens ervaren, die ons alle kanten op stuurt. Soms nemen onze gedachten ons ook over omdat ze bijvoorbeeld een doel willen. Maar als we echt gaan luisteren naar ons lijf, dan wil dat vaak rust.

Dag voor dag

Als we in rouw zijn, dan zijn er geen gebaande paden die we kunnen volgen. De weg ontstaat juist door erop te lopen. De ene dag zijn we vol energie en maken we plannen, de andere dag staan verdriet of eenzaamheid voor de deur. Je hebt ze allebei binnen te laten op het moment dat ze aankloppen, zowel de toekomst als het verlies dat je is overkomen. Dat kan alleen door in het nú te zijn: “Zo is het met mij vandaag, hieraan heb ik nu behoefte en dit wil ik nu (niet) doen”. 

Op deze manier maken we als het ware onze eigen ‘rouwhandleiding’ en komen we erachter wat wel en niet voor ons werkt. We bewegen tussen het ervaren van het verlies en ons weer richten naar de toekomst. En steeds kunnen we in het midden een pitstop maken waar we op adem mogen komen. Zodat we niet alleen hard maar vooral ook hart werken. Want dat is rouwen: je hart laten spreken. 

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo 
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast