Wijsheid is zijn
niet hebben

Waar mag het licht op schijnen?

Twee jaar geleden heeft hij zijn vrouw plots verloren. “Ik zou er onderhand klaar mee moeten zijn. Ik wil verder. Wat geweest is, is geweest. Dat wil ik achter me laten.” Hij vraagt of ik hem ‘ervan af wil helpen’. Intussen slikt hij zijn tranen weg.

Achter de muur

Ik ben benieuwd wat er allemaal in hem omgaat, maar de woorden laten zich moeilijk vinden. Een beeld kan het verhaal echter wel vertellen. Zo ontstaat een muur van blokken. Erachter zet hij een poppetje voor zijn vrouw. En een symbool voor zijn verdriet, ook dat moet achter de muur. Een poppetje voor hemzelf vóór de muur, met de rug ernaar toe. Hij wil verder. Maar dat lukt zo niet.

Omdat hij het verdriet achter de muur zet, gaan ook de fijne herinneringen achter de muur. Hij is ook al lang niet meer echt gelukkig. Herinneringen en verdriet drukt hij weg; snel weer achter muur. Het kost veel energie om dit te blijven doen, omdat liefde en verdriet steeds weer achter de muur uit komen. 

Ik vraag waar hij zijn lampje op richt. Dat is op het verder gaan, wat steeds maar niet lukt. Maar hoe dan wel? Al schuivend met de materialen kijkt hij naar wat zou kunnen werken. Hij maakt een gat in de muur, zodat hij haar kan zien. Even kan hij zijn verdriet echt voelen. Een ander idee dient zich aan: ik wil vooruit én ik mag even verdrietig zijn. Juist omdat er liefde is, die hij nu ook kan voelen. Het licht mag af en toe ook door het gat in de muur schijnen. En misschien straks zelfs achter de muur. Maar zover is het nog niet.

Licht en donker

Als je jezelf dwingt om verder te gaan en liefst alle banden verbreekt, ook de emotionele en liefdevolle verbindingen, dan komt er een soort innerlijke opstand. Dat wat jij uitsluit, doet z’n uiterste best om weer gezien te worden. Je kunt pijn een tijdje uitsluiten, dat klopt. En soms is dat zelfs ook goed. 
Maar als het te lang duurt, dan krijg je daar last van. Wellicht zelfs lichamelijke klachten. Die dan natuurlijk ook weer lastig gevonden worden. Maar eigenlijk zijn het juist signalen. Signalen die vertellen, dat je ergens het licht moet laten schijnen waar het tot dan toe donker was. 

Allerzielen Allicht

Ook het donkere wil ingesloten worden, een plek krijgen. En zeg nu zelf, juist als het om ons heen donker is, valt het licht meer op. Juist daarom is het ook helend om te herdenken. Herdenken gaat over het verleden, heden én de toekomst. Kijken naar hoe het samen was, hoe het nu voor je is en hoe je vooruit kijkt naar de toekomst. 
Allerzielen Allicht geeft daaraan in Budel vorm. Van der Stappen Uitvaartverzorging organiseert de herdenking op de algemene begraafplaats Cranendonck aan de Grootschoterweg in Budel, op zaterdag 6 november tussen 19.00 en 21.00 uur. Waar mag voor jou het licht op schijnen?

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kosteloze en verhelderende kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars!

Jeanne van Mierlo 
Verlies- en rouwtherapeut 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Nieuwsbrief KoersVast