Wijsheid is zijn
niet hebben

Kinderen houvast bieden bij verlies

Als een kind een groot verlies meemaakt, dan is dat heel ingrijpend. Zonder vader of moeder, broertje of zusje verder moeten, dat is niet te bevatten. Er speelt echter nog méér.

Juist de manier waarop kinderen én hun omgeving omgaan met dit grote verlies, is cruciaal voor hun verdere ontwikkeling.
 
Kinderen hebben steun uit hun omgeving nodig, stabiliteit en structuur. Anders gezegd: kinderen hebben veiligheid nodig om te kunnen rouwen. Die ontstaat onder meer door de regels die ze krijgen. Zo merken ze dat een volwassene de touwtjes in handen heeft en voelen (onbewust) dat er iemand voor ze is die ze kan opvangen. Dat ze de nare gevoelens die het verlies met zich meebrengt, kunnen toelaten. En kunnen uiten. Terwijl de omgeving maar al te vaak denkt: ach laat maar even, het is al zo moeilijk. Dat helpt je kind niet. Het helpt wél als het merkt dat er ook dingen hetzelfde zijn gebleven. Dat geeft houvast in een wereld die sinds het verlies niet meer hetzelfde is.

Gevoel van controle

Als er iemand overlijdt, zijn kinderen hun gevoel van controle kwijt. Er is iemand dood, daar konden ze niets aan doen. Kinderen proberen dan een nieuwe ramp te voorkomen, ze willen zoveel mogelijk controle. Ze willen de baas zijn, dingen moeten gebeuren zoals zij dat willen. Ze houden jou constant in de gaten, omdat ze bang zijn dat er iets gebeurt. Sta dit zoveel mogelijk toe. Zeg waar je waar toe gaat en wanneer je weer terug bent.  Doe dat ook zo. Zo bied je structuur, wat je kind het gevoel geeft dat het kan bepalen hoe zijn leven loopt. Na verloop van tijd wordt dit vanzelf minder. 

Wat niet wordt gezegd, is veelzeggend

Het is ook belangrijk om met je kind te praten. Om het verlies te ‘verweven’ in hun leven, hebben kinderen open en eerlijke informatie nodig over wat er is gebeurd en wat dat betekent voor hun leven. Juist de dingen die niet worden gezegd, zijn het meest veelzeggend. Kinderen merken dat meteen, ‘weten’ dan dat ze er niet naar moeten vragen. Intussen ‘weten’ ze echter ook dat er iets niet klopt. Dat brengt onrust.
 
Ze houden in de gaten of het wel goed met je gaat als ouder. We zien ook vaak dat kinderen taken in huis op zich nemen, om hun ouder(s) te helpen. Let je er dan op dat het wel kind-taken blijven, zodat je kind geen volwassen verantwoordelijkheden op zich neemt? Je zorgt dan ook het beste voor je kinderen door in de eerste plaats goed voor jezelf te zorgen.
 

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.