Wie blijft wachten
komt altijd te laat

Verdiepingsdag creatief werken met verlies en rouw

23 juni 2023 10:00 uur

Een verdiepingsdag voor eerdere deelnemers aan de training Begeleiden bij verlies en rouw en voor mensen met een gelijkwaardige opleiding een verdiepingsdag over creatief werken met verlies en rouw.

Werken met rouw gaat zo over werken met overlevingsstrategieën. Dikwijls zijn het onbewuste patronen die iemand belemmeren in zijn of haar rouwproces. En ja, ook soms onbewuste patronen die iemand juist vooruit helpen. Linksom of rechtsom, vaak genoeg zijn er geen woorden of niet de juiste woorden om duidelijk te maken wat er speelt. Met creatieve materialen, verhalen en metaforen lukt dit wel. 
Tijdens deze praktische verdiepingsdag onderzoek je hoe je creatieve werkvormen methodisch kunt inzetten in het begeleiden van mensen met verlieservaringen.

Programma

De verdiepingsdag vindt zijn basis in het duaal proces model en de levenscirkel. Aan de zijlijn loopt het verliestrauma-model mee. De nadruk ligt op rouw en betekenisgeving. Betekenisgeving is vaak onderbelicht, maar hoe belangrijk is het om betekenis te geven aan het verlies en je leven weer een zinvolle invulling te geven. Ik kom het vaak tegen dat mensen die lang voor een ander hebben gezorgd, die zich vereenzelvigen met hun werk of om een andere reden hun eigen leven als het ware op pauze hebben gezet, moeite hebben met opnieuw invullen van hun eigen leven.

Het programma bestaat uit:
  • Werken met overleving, pijn en gezondheid; buitenkant en binnenkant. Wat mag gezien worden aan de buitenkant? Wat mag gezien worden van de binnenkant? Kan de binnenkant juist een hulpbron zijn voor de buitenkant? Of andersom?
  • De weg tussen toen en nu, over wond en heling; het duaal procesmodel.
  • Werken met het verlangen, vanuit de rouwpijn. Over rouw, betekenisgeving en welkom heten.
We werken met verschillende materialen. Onder anderen met krijt, verf en ecoline, knutselmaterialen (om ook ons Vrije Kind weer aan te spreken), naald en draad, pen en papier. De werkvormen kun je ook inzetten als je beperkte(re) tijd hebt met cliënten. Ik denk bijvoorbeeld aan praktijkondersteuners. 

Deelnemers die lid zijn van LV POH-GGZ, de Landelijke Vereniging Praktijk Ondersteuners Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg, kunnen hun punten voor deze verdiepingsdag invoeren bij de beroepsgebonden activiteiten. Daarnaast wordt accreditatie aangevraagd bij ABvC, Algemene Beroepsvereniging voor Counselling, en bij Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.
Zijn dit niet jouw beroepsverenigingen en vind je accreditatie wel belangrijk? Vraag dan zelf punten aan bij jouw beroepsvereniging. 

Praktische informatie

Datum:         23 juni 2023
Tijd:              10.00 – 17.00 uur
Locatie:        gebouw SPGC, Julianalaan 1 in Heeze. Deze locatie ligt op loopafstand van station Heeze
Inclusief:       koffie, thee, lekkers en lunch   
Inclusief:       reader met aanvullende informatie en werkvormen, alle te gebruiken materialen
Kosten:         €  228,00, exclusief 21% btw


Lees hier verder, ook over de mogelijkheid tot het samenstellen van je eigen leerpakket.

Deelnemers over training Begeleiden bij Verlies

  • Een verdiepende en verrijkende training voor mij als coach en als mens.
  • Intensief met diepgang
  • De trainer, Jeanne, laat – als rolmodel – in de training zien hoe je met aandacht en zorg omgaat met mensen die te maken hebben met het omgaan met hun verlies
  • Over-leven met verlies
  • Het pad ontstaat door erop te lopen
  • Voldaan, veel geleerd, veel gedeeld, vertrouwen gegeven en ontvangen

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Nieuwsbrief KoersVast

Onbevangen wil ik zijn
Proeven met twee grote ogen
Kijken met een open mond
Vol verlangen steeds omhelzen
Wat het leven aan mij zond
(M. van Hooft & F. van Rijn)