Wijsheid is zijn
niet hebben

Hoe zeg ik wat ik voel?

Kinderen van verschillende leeftijden gaan anders om met het verlies van een dierbare. Zo begrijpen jonge kinderen nog niet dat de dood voor altijd is en vraagt het veel geduld om dit steeds weer uit te leggen.

Of ze denken dat alleen ‘slechte mensen’ doodgaan en dat alle ‘goede mensen’ blijven leven. Kinderen in de basisschoolleeftijd vinden het vaak ook lastig om te vertellen wat ze voelen. Ze kennen nog minder woorden dan volwassenen en uiten hun gevoelens vaak in gedrag.
 
Naast het leren verwoorden van wat ze voelen, is het belangrijk dat kinderen leren hun emoties te uiten en te accepteren dat ze er zijn. Zo kunnen kinderen na een overlijden verdrietig zijn (want oma is dood), boos (want de dokters konden haar niet helpen) en opgelucht (want ze heeft geen pijn meer). Ouders moeten weten dat deze emoties snel kunnen wisselen. Dat is soms verwarrend, omdat het kan lijken alsof kinderen niet rouwen. 

Hoe begrijp ik mijn kind?

Dat kinderen nog niet zo goed kunnen zeggen wat ze bedoelen, pakt soms ook ongelukkig uit. Zo komt het veel voor dat kinderen na een groot verlies zeggen dat ze ook dood willen. Volwassenen schrikken daarvan, terwijl het kind eigenlijk iets anders wil zeggen. Zoek dan samen uit wat dat is. Vaak weet het kind niet hoe het iets moet oplossen en wil het ‘van iets af’ zijn. Oudere kinderen zijn zich er al meer van bewust dat anderen mensen ook emoties hebben. Juist daarom trekken ze zich soms terug en laten ze niet meer merken wat ze denken of voelen.
 
Een praatstok of krachtstok kan helpen om het gesprek op gang te brengen. Afkomstig uit de indianencultuur mocht degene die de stok in handen had, het woord voeren. Alle anderen luisterden, zonder te onderbreken. Als een ander iets wilde zeggen, mocht hij vragen om de stok. Die kreeg hij mits hij eerst samenvatte wat zijn voorganger zei. Voelde deze zich begrepen, dan mocht hij spreken.
De praatstok kan je kind helpen om aan te geven dat het graag iets wil zeggen of vragen. En dat het graag heeft dat jij luistert. Ook kan de praat- of krachtstok helpen als het kind verdrietig, bang, boos of blij is. De stok staat symbool voor de liefde en voor het verlies, samen met de kracht van het kind. 

Maak op 5 april je eigen krachtstok!

Kinderen met ‘verliespijn’ in hun hart kunnen op woensdag 5 april, van 13.30 tot 15.30 uur, bij Van der Stappen uitvaartverzorging in Geldrop een speciale herinnering maken om zichzelf kracht te geven om met hun verlies om te gaan. Dat kan zijn omdat hun vader, moeder, broer, zus, opa, oma of een vriendje is doodgegaan. Het kan ook zijn dat er iemand ernstig ziek is of dat hun ouders gescheiden zijn. Of heel iets anders waardoor hun hart pijn heeft. De middag is bedoeld voor kinderen van circa 6 tot 12 jaar. Er is plaats voor tien kinderen.
 
Tijdens de middag is er ook ruimte voor het verhaal, als kinderen dit willen delen. Samen met Van der Stappen Uitvaartverzorging begeleid ik deze bijeenkomst. Aan de middag zijn geen kosten verbonden. Aanmelden kan via info@vdstappen.nl of via telefoonnummer 040-2861383. 

Meer weten over omgaan met verlies en rouw?

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk? Bel of mail voor een kosteloos en verhelderend kennismakingsgesprek: info@brightblue-coaching.nl of tel. 06-12949654, ook voor de nieuwsbrief. Vergoeding door zorgverzekering vaak mogelijk.

BrightBlue helpt kinderen en volwassenen met pijn in hun hart om na een (traumatisch) verlies weer te genieten van hun leven. BrightBlue helpt medewerkers die moeite hebben met veranderingen op het werk om weer met motivatie en plezier hun werk te doen. BrightBlue helpt organisaties in verandering om met gemotiveerde medewerkers hun doelen te bereiken.

Heb je 'n vraag?

Ik help je graag aan een antwoord. Bel of e-mail:
0031 6 129 49 654
info@brightblue-coaching.nl

Eerste gesprek met korting

Wil je een oriënterend gesprek? Vrijblijvend én verhelderend. Maak snel een afspraak. Ik help je verder.